Wu-Tang Clan: Η “κοπάνα” των τριών κορυφαίων μελών τους δεν χάλασε τη βραδιά

Method Man, Ghostface Killah και GZA δεν ήρθαν στην Αθήνα! Η συναυλία στο Release Athens διεξήχθη κανονικά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένα παράξενο και σπάνιο περιστατικό συνέβη περίπου τρεις ώρες πριν την εμφάνιση των Wu-Tang Clan όταν η διοργανωτές του Release Athens 2023 γνωστοποίησαν με ανάρτηση ανακοίνωσής τους (διαβάστε παρακάτω)στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ ότι τα τρία κορυφαία μέλη του συγκροτήματος δεν ήταν μέσα στην τελευταία πτήση για την Αθήνα!

Ο λόγος για τους Method Man, Ghostface Killah και GZA. Ωστόσο η συναυλία θα διεξαγόταν κανονικά από τους υπόλοιπους που ήρθαν στην Ελλάδα. Την στιγμή που έγινε αυτό γνωστό στο stage βρισκόταν ο Ταφ Λάθος γύρω στις 8 το βράδυ και η είδηση κυκλοφόρησε γρήγορα στο κοινό που ωστόσο δεν πτοήθηκε και στις 11.15 ακριβώς καλοδέχθηκε μέσα σε παραλήρημα ενθουσιασμού το κορυφαίο hip-hop συγκρότημα στον κόσμο.

Τα υπόλοιπα 6 μέλη των Wu-Tang Clan πλαισιωμένα από άλλα 5 που αργότερα έγιναν 6 κατέλαβαν την σκηνή του Release Athens κι ενώ το κοινό φώναζε ρυθμικά το όνομά τους (Γου-Τανγκ) κάτι που έγινε πολλές φορές στη διάρκεια του 75λεπτου σετ τους.

Οι Wu-Tang με το γνωστό στυλ τους, το οποίο συνδυάζει εικόνες πολεμικών τεχνών με την αγριότητα του δρόμου και με την μουσική τους που είναι μια αντανάκλαση της σκληρής πραγματικότητας της ζωής εμποτισμένη με μια αίσθηση χιούμορ και μια βαθιά αγάπη για την κουλτούρα της hip-hop, έκαναν το κοινό γρήγορα να ξεχάσει την απουσία των τριών ιδρυτικών μελών τους.

Η ιστορία των Wu-Tang Clan είναι μεγάλη και γράφτηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στα γκέτο του Μπρούκλιν, του Μπρονξ, του Χάρλεμ και στις άλλες κακόφημες γειτονιές όπου οι συμμορίες έχουν πολλές διαφορές να λύσουν. Εκεί άνθισε μια ομάδα που ήταν κάτι περισσότερο από συγκρότημα.

WU-TANG_CLAN_27.7.2023_PLATEIA_NEROU.jpg

Κάποτε στους δρόμους του Staten Island της Νέας Υόρκης, μια ομάδα νεαρών ανδρών συγκεντρώθηκε για να σχηματίσει μια θρυλική hip-hop κολεκτίβα γνωστή ως Wu-Tang Clan. Οι RZA, GZA, Ol' Dirty Bastard, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God και Masta Killa ήταν όλοι ικανοί MCs με τα δικά τους μοναδικά στυλ, μοιράζονταν την αγάπη τους για ακατέργαστα beats και τις ρίμες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι Wu-Tang εμφανίστηκαν στη σκηνή με το ντεμπούτο τους άλμπουμ, "Enter the Wu-Tang (36 Chambers)" που παρουσίαζε τον ακατέργαστο, σκληρό ήχο και τον αιχμηρό λυρισμό τους. Το άλμπουμ γνώρισε εμπορική επιτυχία και δημιούργησε σινγκλ όπως τα "Protect Ya Neck" και "C.R.E.A.M."

Ιδιαίτερα προσεγμένο ήταν το οπτικό μέρος της συναυλίας που ήταν προέκταση του επαναστατικού ήχου των Wu-Tang Clan το οποίο είχε μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα ήταν στα συν της συναυλίας τους. Σε όλη τη διάρκειά του ήταν κυρίαρχο το λογότυπό τους που τους έχει αποφέρει πολλά εκατομμύρια καθώς υπάρχει σε πολλά διαφορετικά αξεσουάρ.

Οι Wu-Tang δεν έκαναν κάποια αναφορά για τους τρεις που μάλλον έκαναν “κοπάνα” αλλά έκαναν αναφορές και μέσω της οθόνης που πρόβαλε τα πρόσωπά τους, σε επιφανή μέλη της αμερικανικής hip-hop κοινότητας. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν οι Wu-Tang στον επόμενο σταθμό της περιοδείας τους αύριο στην Ισπανία, όπου θα εμφανιστούν επί 2ημέρου θα έχουν στην σύνθεσή τους τα τρία μέλη που δεν έφθασαν ποτέ στην Αθήνα.

Στα ωραία στιγμιότυπα της εμφάνισής τους ήταν όταν ένας MC τους έβγαλε με στυλ τα δύο παπούτσια του και μένοντας με τις κάλτσες του, ανέβηκε στην καρέκλα και ράπαρε με τα πόδια στα decks!

Στο φινάλε της συναυλίας τους οι Wu-Tang επεφύλαξαν μια έκπληξη σε τυχερούς οπαδούς τους καθώς άρχισαν να μοιράζουν διαφορετικές μπλούζες του συγκροτήματος που υπέγραφαν επί τόπου στην σκηνή μέλη τους και τις έδιναν στο φίλους του συγκροτήματος που ήταν στις πρώτες θέσεις. Ο πρώτος μάλιστα που πήρε στα χέρια του μια μπλούζα ήταν ένας πιτσιρικάς που έμεινε κυριολεκτικά άφωνος και η φοεβερή έκφρασή του αποτυπώθηκε στην οθόνη σε ένα απίθανο κοντινό πλάνο.

HIP-HOP_DAY.jpg

Όλα τελείωσαν μέσα σε 75 λεπτά χωρίς encore, ενώ κάποια μέλη συνέχισαν να υπογράφουν μπλούζες την στιγμή που το κοινό αποχωρούσε…

Νωρίτερα, πριν τους Wu-Tang στις 9.50 εμφανίστηκε ο 30χρονος Βρετανός ράπερ Ocean Wisdom από το Camden Town του Λονδίνου πραγματικά καταιγιστικός καθώς οι φωνές στα κομμάτια του ακούγονταν σαν να έπαιζαν στις 45 στροφές. Είχε μαζί του άλλους δύο ράπερ που είχαν αναλάβει τα φωνητικά. Ο ένας φορούσε μια γαλάζια μπλούζα που έγραφε Athens και είχε τον Παρθενώνα, ενώ πίσω έγραφε ΜΠΛΑΜ. Στο δεύτερο και πετυχημένο άλμπουμ του Wizville του 2018 είχε συνεργαστεί με τον Method Man που τελικά δεν είδαμε.

Την hip-hop μέρα με την οποία έπεσε η αυλαία του Release Athens 2023 άνοιξε ο Ethismos & Mellow. Ο Εθισμός είναι ένας σόλο καλλιτέχνης που έγινε απότομα δημοφιλής και εμφανίστηκε γύρω στις 8 μπροστά σε ένα αρκετό κοινό για την ώρα αυτή λέγοντας “Καλησπέρα. Να κάνουμε λίγη φασαρία για το μέλλον”…και τραγούδησε “την κουλτούρα του hip hop που ζήσαμε στο δρόμο”…”Είμαι ο Λουκάς απ’ του Γκύζη. Θυμάσαι ; Έχω ένα στόχο, ένα σπίτι στην Αθήνα, στο κέντρο, ταράτσα, να βλέπω το ουράνιο τόξο…” Κάποια στιγμή κάλεσε επάνω τον Mellow και είπαν μαζί ορισμένα κομμάτια.

Ethismos_Mellow.jpg

Αμέσως μετά γύρω στις 9 ανέβηκε στην σκηνή ανέβηκε ο Ταφ Λάθος που προέρχεται από ένα antifa underground σχήμα τους Ψυχόδραμα ενώ πλέον κάνει σόλο καριέρα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο χώρο αυτό. Συγκεντρώνει στα live του αρκετό γυναικείο πληθυσμό που και χθες έδωσε το παρών στην ώρα του.

TAF_LATHOS.jpg

Η συναυλία των Wu-Tang Clan ήταν το διαφορετικό live του φετινού Release Athens, σίγουρα μια φιλόδοξη μετάκληση στα όρια του ρίσκου. Το πιθανό “στοίχημα” των διοργανωτών από την χθεσινή προσέλευση του κόσμου που ήταν πολύ μεγάλη για τέτοιου είδους συναυλία, πρέπει να κερδήθηκε.

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε τέλη Ιουλίου, πολύς κόσμος λείπει, αλλά η διαφήμιση των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Ας σημειωθεί ότι Οι Wu-Tang είναι ένα συγκρότημα εμβέλειας που τραβάει κόσμο και εκτός hip hop κοινότητας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Release Athens σχετικά με την μη άφιξη των τριών μελών των Wu-Tang Clan:

«Φίλες και φίλοι του Release Athens,

Μόλις ενημερωθήκαμε ότι κατέφθασε και η τελευταία πτήση που θα μετέφερε μέλη των Wu-Tang Clan. Ανάμεσα σε αυτούς που τελικά ήρθαν στην Αθήνα δεν συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
Method Man Ghostface Killah GZA

Μέχρι στιγμής, δεν μας έχει δοθεί καμία εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους δεν ήρθαν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες. Το show θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τα υπόλοιπα μέλη των Wu-Tang Clan, με τη μπάντα που τους συνοδεύει, καθώς και με τους καλλιτέχνες που απαρτίζουν το lineup της ημέρας.

Ενημερώνουμε πως όποιος ή όποια δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει την ημέρα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, έχει τη δυνατότητα να μην κάνει χρήση του εισιτηρίου του και να αποζημιωθεί.
Όροι και τρόπος αποζημίωσης θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο. Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουμε δεδομένου πως το Release Athens Festival έκλεισε και πλήρωσε την εμφάνιση των Wu-Τang Clan στην Ελλάδα, με την πλήρη σύνθεσή τους. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, τα δωμάτια που έχουν κρατηθεί στα επιλεγμένα ξενοδοχεία είναι στα ονόματα όλων των μελών του συγκροτήματος.

Επίσης, όπως ρητά μας ζητήθηκε, η διαφήμιση της εμφάνισής τους έγινε με υλικό που μας παραχωρήθηκε από τους ίδιους (φωτογραφία, βιογραφικό, Δελτίο Τύπου κ.λπ.), στο περιεχόμενο του οποίου περιλαμβάνονται και τα 9 μέλη του συγκροτήματος.

Η ευθύνη για τη συμμετοχή ή όχι στο σημερινό show βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους»


*Οι φωτογραφίες είναι του Release Athens

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!