Vinyl Is Back - Ημέρα 1η (ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ)

(ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Κόσμος πολύς, φάτσες και τύποι κάθε λογής. Μέσα στα φώτα, στη βουή να σου…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

μια πόρτα τι να ‘ναι εκεί; όπως λέει ένα παλιό τραγουδάκι του Νίκου Πορτοκάλογλου που οι στίχοι του περιγράφουν ανάγλυφα αυτό που συμβαίνει τώρα στην «Τεχνόπολις»! 

Απόγευμα στο Γκάζι και η πόρτα του Vinyl Is Back, του παραδοσιακού παζαριού δίσκων, όπως λέγαμε παλιά, που τώρα έχει εξελιχθεί σε ένα σόου με πρωταγωνιστή το βινύλιο, ανοίγει επισήμως σε λίγο ώρες αλλά ήδη οι φανατικοί βινυλιομανείς έχουν εισχωρήσει και ψάχνουν ! Δεν κρατιούνται δηλαδή για να βρουν τους αγαπημένους δίσκους τους αυτούς που ψάχνουν μια ζωή, αλλά και αυτούς που θα γεμίσουν τα κενά της δισκοθήκης τους. Ανάμεσά τους πολλοί νέοι που έχουν ακούσει για τον μαγικό ήχο του βινυλίου και θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Να ακούσουν την μουσική με τον τρόπο που της αξίζει. Ένα πικάπ είναι αρκετό για να μιλήσει μέσα τους η μουσική. 

Μέγας λάτρης του βινυλίου ο jazzman Γιώργος Τρανταλίδης μας είπε σχετικά : «Όταν ακούω το βινύλιο συγκεντρώνομαι στον ήχο του, ενώ όταν ακούω το cd μπορεί πολύ εύκολα να μου αποσπάσει κάτι την προσοχή. Είναι μυσταγωγία το βινύλιο. Ο καλύτερος τρόπος να συγκεντρωθείς στην μουσική είναι το βινύλιο. Έχει επίσης και ολοκληρωμένο το εικαστικό μέρος». Έτσι ακριβώς…!
 
Παραδοσιακά η πρώτη ημέρα του Vinyl Is Back ελκύει στο ξεκίνημα του φανατικούς φίλους του βινυλίου που αναζητούν πιο σπάνια lp και αγωνιούν μήπως και τα χάσουν. Έτσι σπεύδουν από νωρίς και ψάχνουν μανιωδώς. Όμως οι δίσκοι που αναζητούν είναι λίγοι και δυσεύρετοι, οπότε η μεγάλη χαρά ανήκει σε πιο… χαλαρούς επισκέπτες οι οποίοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μεγάλη γκάμα δίσκων και τιμών. 

Οι τιμές των δίσκων εδώ στο κτήριο Δ12 «Μηχανουργείο» ξεκινούν από 1 ευρώ και οι προσφορές σε μεγάλη ποικιλία φθάνουν τα 10 ευρώ, ενώ σε κάποιους πάγκους υπάρχουν προσφορές τύπου με 5 ευρώ παίρνεις 2 – 3 δίσκους, ή με 10 ευρώ αγοράζεις 3 δίσκους. Από εκεί και πέρα οι τιμές είναι για όλα τα πορτοφόλια. 
 
Κόμικς και χειροποίητα
Ας σημειωθεί ότι φέτος υπάρχουν περισσότεροι πάγκοι στις δύο αίθουσες του κτηρίου, ενώ μεγάλο μέρος του διαδρόμου φιλοξενεί πάγκους με παλιά και σπάνια κόμικς, αλλά και καινούργια που κάποια μαγαζιά φέρνουν κατ’ αποκλειστικότητα στην Αθήνα και τον Πειραιά. Αυτή είναι και η καινοτομία του φετινού Vinyl Is Back όπου η κουλτούρα του βινυλίου και της μουσικής συναντά τον μαγικό κόσμο των κόμικς, ο οποίος ξυπνά το παιδί μέσα μας. Διαπλανητικά, Εκπληκτικά, Δυναμικά, Mad, Mordillo, Superman, Spider Man, Τζόννυ Λόγκαν, Μίκυ Μάους, Μπλεκ, Όμπραξ, Τρουένο, Manara, Λούκυ Λουκ, Μικρή Λουλού, Αστερίξ, Περιπέτεια, Τανκς, Δράσις και άλλα πολλά έχουν το δικό τους φανατικό κοινό. Ένας καλός δίσκος συνοδεύεται υπέροχα από ένα καλό κόμικ!

Επίσης δυναμική είναι και η παρουσία των χειροποίητων που επίσης είναι κοντά στην κουλτούρα της μουσικής και καταλαμβάνουν ένα δικό τους χώρο στο Εxhibition Room του Vinyl Is Back, όπου 30 χειροτέχνησες και χειροτέχνες του καλλιτεχνικού σχολείου Ash In Art, άπλωσαν την πραμάτεια τους δημιουργώντας μία όαση για τις γυναίκες του bazaar και όσους θέλουν να προμηθευτούν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Το βινύλιο βρήκε το ταίρι του!», λέει ο ιδρυτής και ψυχή της σχολής Τάσος Μενεμενόγλου. 

Συλλεκτικοί δίσκοι
Όταν όμως μιλάμε για σπάνιους δίσκους ποιους εννοούμε ; Ποιοι είναι οι δίσκοι που είναι ψηλά στο φανταστικό χρηματιστήριο του βινυλίου ; Οι φανατικοί συλλέκτες αναζητούν κυρίως δίσκους των ποπ-ροκ ελληνικών συγκροτημάτων, αλλά και σόλο καλλιτεχνών του ’60 και ’70, συγκεκριμένα σάουντρακ και από ξένη μουσική κυρίως συγκροτήματα ή μουσικούς στην σφαίρα της ψυχεδέλειας της περιόδου 1967-72. 
Σπάνιοι είναι σε αυθεντικές κόπιες οι δίσκοι των Idols, Charms (και τα τρία άλμπουμ τους), Μάικ Ροζάκης, το πρώτο lp των Olympians, Ακρίτας, τα δύο πρώτα του Ηλία Ασβεστόπουλου 2002 το «ΠΟΛΑ» και «Σιδερένιος Άνθρωπος», Blue Birds, Mud, Γιώργος Ρωμανός : «Δυό Μικρά Γαλάζια Άλογα» και «Μυθολογία» (Χατζιδάκι – Γκάτσου), τα δύο άλμπουμ των Sounds, Αγάπανθος, Πελόμα Μποκιού (με το διπλό εξώφυλλο), PLJ Band (του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα), Λάκης Καραλής, Λήδα και Σπύρος «Ηλεκτρικός Αποσπερίτης» σε στίχους Ανδρέα Αγγελάκη (όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο), αλλά και το θρυλικό πια Pop Festival ’73 με την συμμετοχή διάφορων ονομάτων της εποχής. Ψηλά στις προτιμήσεις των συλλεκτών είναι επίσης και οι δίσκοι 45 στροφών ποπ-ροκ ονομάτων των 60’ς και 70ς.    

Από το έντεχνο ρεπερτόριο συλλεκτικοί είναι οι δίσκοι του Γιάννη Μαρκόπουλου «Μέγας Αλέξανδρος», «Θησέας», «Ηλεκτρικός Θησέας» αλλά και η μουσική του για την ταινία «Ο Διχασμός». Επίσης τα 10ιντσα των Μίκη Θεοδωράκη «Επιτάφιος» και του Μάνου Χατζιδάκι «Επτά Λαϊκές Ζωγραφιές». Επίσης οι αυθεντικές κόπιες αρκετών σάουντρακ ελληνικών ταινιών, όπως το «Οι Σφαίρες Δεν Γυρίζουν Πίσω» του Μίμη Πλέσσα μια παραγωγή της Φίνος Φιλμ που απέσπασε το πρώτο βραβείο μουσικής στο 8ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1967. 

Ακόμη δίσκοι γραμμοφώνου 78 στροφών του Στέλιου Καζαντζίδη, αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια.
Πόσοι από αυτούς υπάρχουν στο Vinyl Is Back ; Μόλις τους ανακαλύψουμε θα ενημερώσουμε… άλλωστε απομένουν άλλες δύο μέρες εδώ στην «Τεχνόπολις». 

Κλήρωση πικάπ 
Μην ξεχάσετε να λάβετε μέρος στην κλήρωση ενός πικάπ Pro-ject  μοντέλο Elemental έτοιμο με κεφαλή Ortofon OM 5E , με κλήρωση ανάμεσα σε αυτούς που θα δηλώσουν συμμέτοχη στο περίπτερο 7 της εταιρίας επισκευών και αναβαθμίσεων μηχανημάτων ήχου east electronics μέχρι την λήξη της έκθεσης. Η κλήρωση θα γίνει την Κυριακή 9 Μαρτίου και ώρα 21.00 
θα παίξουν βινύλια στα πικάπ του Vinyl Is Back στη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης !

Χάπενινγκ με βινύλια 
Επίσης το Σαββατοκύριακο θα γίνει χάπενινγκ με ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Εν Λευκώ – καλύπτει με το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα το Vinyl Is Back - που θα παίξουν live με βινύλια. Το Σάββατο θα παίξει η Κάφκα 12.00-14.00 το μεσημέρι και την Κυριακή ο Νίκος Δρογώσης 17.00-19.00. 

Ραντεβού το Σαββατοκύριακο στο Vinyl Is Back στην «Τεχνόπολις» (Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη.  

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!