Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου & ο εικαστικός θεσμό ΠΛΟΕΣ

Διαδικτυακά έγινε η παρουσίαση της φετινής έκθεσης που είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου & ο εικαστικός θεσμό ΠΛΟΕΣ ΝΤΕΠΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, μέσα από τον εικαστικό θεσμό ΠΛΟΕΣ που για 27η χρονιά φιλοξενεί στον εκθεσιακό του χώρο, αφιερώνει την φετινή του έκθεση, με τίτλο Τροχιές μνήμης, η οποία ανοίγει στις 31 Ιουλίου, στο μοναδικής σημασίας γεγονός της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το γεγονός αυτό αφορά την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς αυτές οι αξίες αναδείχθηκαν μέσα από τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, πριν από 200 χρόνια. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το διάστημα των 200 χρόνων, δεν είναι ούτε μικρό, αλλά ούτε και μεγάλο. Έχουν ωστόσο μεσολαβήσει πολλές άλλες περιπέτειες, όπως και γεγονότα ή αλλαγές τρόπων ζωής διαφόρων ειδών και ποικιλιών, που διαμόρφωσαν νέες νοοτροπίες και αντιλήψεις στις νεώτερες γενιές, εμπλουτίζοντας το συλλογικό ασυνείδητο αλλά και την ατομική συναίσθηση με πολυεπίπεδες μνήμες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο τίτλος της έκθεσης του θεσμού ΠΛΟΕΣ 27 (2021), είναι : Τροχιές Μνήμης.
anmaxresdefault
Ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σήμερα, με αφορμή τη δημιουργική έμπνευση μιας σειράς διακεκριμένων καλλιτεχνών, έχουμε την ευκαιρία να αναλογιστούμε σημαντικές πτυχές της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τους υποδεχόμαστε στην Άνδρο και τους ευχαριστούμε για τα έργα τους.
Η Άνδρος είναι ένα νησί που ξεχωρίζει για τον πολιτισμό του. Ξεχωρίζει για τις σημαντικές προσωπικότητες του λόγου και της τέχνης που έλκουν την καταγωγή τους από εδώ. Ξεχωρίζει επειδή είναι ένας τόπος όπου αντιπροσωπεύονται με πληρότητα όλες οι περίοδοι της ελληνικής ιστορίας. Ξεχωρίζει για τα μοναδικά χαρακτηριστικά τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της. Ξεχωρίζει για το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ξεχωρίζει για τη δυνατότητα που μας παρέχει να συνδυάσουμε όλες τις ποιότητές της σε ένα πλαίσιο ισορροπημένου τρόπου ζωής. Η Άνδρος είναι η πλατφόρμα του σύγχρονου ευ ζην. Δεν είναι τυχαία αυτή η αναφορά που κάνω. Σχετίζεται με την ευκαιρία που μας δίνει η εμβληματική χρονιά να συνδέσουμε την ιστορική μνήμη με το όραμα για το μέλλον».

Ο πρόεδρος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, Νίκος Λ. Σιγάλας, δήλωσε:

«Προσκαλούμε όλους όσοι θέλετε να μας συντροφεύσετε, αυτή τη φορά, σε ένα νοερό εικαστικό ταξίδι τέχνης και ζωής, που η μια παράμετρός της συμπληρώνει την άλλη. Πρόκειται για ένα ταξίδι που στις αποσκευές του περιλαμβάνει σελίδες από την απώτερη και την νεώτερη ιστορία μας των διακοσίων χρόνων από την Απελευθέρωση, ένα ταξίδι βιωμάτων και ακουσμάτων, αλληγοριών και μνήμης, όπως αυτές οι ιδιαιτερότητες μεταγγίστηκαν στα έργα επίλεκτων σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι συμμετέχουν στους 27ους ΠΛΟΕΣ, με τίτλο «Τροχιές Μνήμης».

Η Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) και επιμελήτρια της έκθεσης, σημείωσε:

«Ο τίτλος «Τροχιές Μνήμης» της φετινής έκθεσης αφορά γενικότερα τους προβληματισμούς και τους εκφραστικούς τρόπους, μέσα απ’ τους οποίους διατυπώνουν σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί με έργα τους (ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο), μνήμες και καθημερινότητες ζωής κι αντίληψης… Η μνήμη είναι τρόπος αντίστασης σε σχέση με το πώς θα δεις θα συνδυάσεις και θα επεξεργαστείς τις μνήμες, για να διαμορφώσεις ουμανιστικά, αξιακά συστήματα»,

27οι ΠΛΟΕΣ: ΤΡΟΧΙΕΣ ΜΝΗΜΗΣ
Άνδρος: Με αφορμή την εθνική επέτειο και τις επιγενέστερες μνήμες
Διάρκεια έκθεσης : Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 έως Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

Ως σημείο αναφοράς της έκθεσης, για τις μνήμες των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων, παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό έργο της μεσαίας περιόδου του «πατέρα» της νεώτερης, αλλά και της σύγχρονης νεοελληνικής ζωγραφικής, του κορυφαίου κι αδιαμφισβήτητου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870-1934). Το συγκεκριμένο έργο επελέγη γιατί δείχνει με εύγλωττο και χαρακτηριστικό τρόπο τις μνήμες που μεταπλάθει ο Θεόφιλος, από την στεριανή κι αγροτική Ελλάδα, συνδυάζοντάς τις με την ζωή στα λιμάνια και στην θάλασσα.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ MIKRH
Ακολουθούν οι εξής σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί :

Ο Βαγγέλης Τζερμιάς, που μας αποκαλύπτει μέσα από μια δική του εξπρεσσιονιστική και μνημειακά παρουσιαζόμενη ματιά, έναν διάλογο με εικονιστικά έργα της ιστορίας της τέχνης, τα οποία αφορούν την Επαναστατική περίοδο.

Η Χριστίνα Σαραντοπούλου, μέσα από τα χαρακτηριστικά δικά της γλυπτά, τονίζει με μινιμαλιστικό κι εννοιολογικό τρόπο, τις επαλληλίες της μνήμης που αποκαλύπτεται ως πλέγμα μιας σύνθετης «αφήγησης» αποτελούμενης από δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Βασίλης Πέρρος περνά μέσα από τα αλληγορικά του έργα, νοσταλγίες κι οδύνες, μεταβάσεις κι αναχωρήσεις, αλλά κι ελεγειακούς τρόπους που φανερώνουν εικασίες και λειτουργίες της πιο πρόσφατης μνήμης.
ΝΤΙΑΝΑ ΜΠΙΣΟΓΙΑΝΝΗ ΜANTΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ1
Η Ντιάνα Μπισογιάννη σε αυτή την σειρά των υφασμάτινων έργων της «μαλακής» της γλυπτικής (soft sculpture), εμπνέεται από την Εθνική Παλιγγενεσία, τους ήρωες, τις θυσίες τους και κυρίως την ακατάβλητη επιθυμία τους για ελευθερία.

Η Ντέπη Παυλίδου, με αφαιρετικό και μινιμαλιστικό τρόπο μεταφέρει στα ζωγραφικά της έργα, (που φιλοτεχνεί πάνω σε μεταξωτά υφάσματα), την ατμόσφαιρα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και την σύγχρονη προσέγγιση εκείνης της εποχής.
ΤΑΚΗΣ ΖΕΡΔΕΒΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ 1 2021
Ο Τάκης Ζερδεβάς μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο των εικαστικών του συνθέσεων, (που συνοδεύονται κι από ηχητικά στοιχεία), μεταφέρει την ελεγειακή αίσθηση μιας αναδίφησης σε πολυώνυμες μνήμες, όπως τις αναψηλαφεί η υπαρξιακή ατομική αγωνία και η ανθρώπινη μοναξιά.

Ο Μάκης Φάρος και η Ζωή Πυρίνη, που συνήθως δημιουργούν συλλογικά έργα, σε μία από τις συνθέσεις τους, που σε αυτή την έκθεση παρουσιάζεται, προτείνουν το ιδιαίτερου ενδιαφέροντος βίντεό τους που αφορά τον διάλογο μνήμης και παρόντος, ενσωματώνοντας στα εννοιολογικά του πλαίσια και τον διάλογο αναλογικής και ψηφιακής τεχνολογίας.

Σε ένα άλλο έργο της «ομάδας» τους, που το υπογράφουν ο Τάκης Ζερδεβάς, ο Μάκης Φάρος, η Ζωή Πυρίνη, η Γιούλα Χατζηγεωργίου και η Γιασεμή Ράπτη, παρουσιάζονται με «βιτριολικό» χιούμορ αλλά και δραματικότητα, οι «τύχες» της μνήμης και η εφήμερη ζωή τους, η οποία μετατρέπεται πολλές φορές από τους επιγόνους σε τελετουργία, επετειακό «συμβάν» και καταναλωτική συνήθεια, που αντικαθρεφτίζει άλλωστε αρκετές από τις πτυχές της εποχής μας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!