Το «Άνθος του Γιαλού» με τον Τάκη Χρυσικάκο (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

3 μαγικά διηγήματα γραμμένα από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα: « Μοιρολόγι Φώκιας», « Έρως- Ήρως» και…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Άνθος του Γιαλού» παρουσιάζονται στο θέατρο Άνεσις στη σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς.

Η παράσταση είναι ένα περίτεχνο κόσμημα. Η εξαιρετική θεατρική προσαρμογή του Ερρίκου Μπελιέ, η προσεγμένη σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου, το υπέροχο τραγούδι με τον τίτλο « Μοιρολόγι Φώκιας», που μελοποίησε και ερμηνεύει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και η συγκλονιστική ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου καθηλώνουν κυριολεκτικά το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Ο Χρυσικάκος ανεβαίνει μόνος του σκηνή και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες ενός θεατρικού μονολόγου καταφέρνει να συνεπάρει το κοινό και να το ταξιδέψει . Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά παράστασης και άρχισα να ακούω τον παφλασμό της θάλασσας, να νιώθω την υγρασία της και να βλέπω μπροστά μου στη σκηνή όλους τους πρωταγωνιστές των διηγημάτων που ενσάρκωνε. Η σκηνή δεν φαινότανε πια άδεια. Έβλεπες τη θάλασσα, την εποχή, τα ρούχα και τα σπίτια των ανθρώπων, ταξίδευες μαζί τους στην ίδια βάρκα και έβλεπες τα κύματα να σε πλησιάζουν και πάνω απ’ όλα έμπαινες στο πετσί τους. Θρηνούσες, πονούσες και θύμωνες μαζί τους .

Σε αυτό το μοναδικό ταξίδι με καραβοκύρη τον Χρυσικάκο και συνοδοιπόρο του τον Παπαδιαμάντη είχα ως συνταξιδιώτες μου ένα γεμάτο θέατρο παρά το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβαιναν ένα βροχερό βράδυ Τρίτης και εν μέσω της γενικότερης ανασφάλειας που τόσο ψυχαναγκαστικά μας τρέφει το πολιτικό σύστημα και η γενικότερη κατάσταση.

Κι όμως για περίπου μιάμιση ώρα εμείς βρεθήκαμε στη Σκιάθο στα τέλη του 1800 βιώσαμε τις τότε δυσχέρειες του κόσμου και μόνο όταν άναψαν τα φώτα τη πλατείας στο τέλος της παράστασης συνειδητοποιήσαμε ότι τόσο ο κόσμος όσο και η πολιτεία ήταν πάντα λίγο πολύ «τα ίδια». Ωστόσο μετά την παράσταση δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος. Είσαι πολύ πιο γεμάτος και πιο περήφανος τόσο για το μεγαλείο της γλώσσας μας που κοντεύουμε να ξεχάσουμε και ο Παπαδιαμάντης υπηρέτησε πιστά σε όλο το έργο του όσο και για την ψυχαγωγία με την ετυμολογική σημασία της λέξης που μας πρόσφερε απλόχερα η καθηλωτική ερμηνεία και η κατάθεση ψυχής του Τάκη Χρυσικάκου.

Αξίζει τον κόπο κάποιος να κάνει δώρο στον εαυτό του αυτό το ταξίδι. Είναι ατόφια τροφή ψυχής απ’ αυτές που είναι πολύ δύσκολα να βρει κανείς στις μέρες μας.

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε στο theatroanesis.blogspot.com

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η παράσταση θα ταξιδέψει την Ελλάδα με το Λουδοβίκο των Ανωγείων να ερμηνεύει επί σκηνής.

Το www . ogdoo . gr θα επανέλθει στο θέμα με εκτενές ρεπορτάζ μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του καλοκαιριού.


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!