Τίτος Πατρίκιος στον Ιανό: Η ακατάβλητη νεότητα του νου

O ποιητής με τον απλό γήινο λόγο του και την λεπτή αίσθηση του χιούμορ που τον διακρίνει γοήτευσε το κοινό όλων των ηλικιών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Την περασμένη Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιανού παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις «Κίχλη», με αφορμή την έκδοση του δεύτερου τόμου, ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος των Απάντων (ΠΟΙΗΜΑΤΑ Α’,  Β´ 1943-2017) του κορυφαίου μας ποιητή Τίτου Πατρίκιου.


Τον συντονισμό ανέλαβε ο Νίκος Θρασυβούλου, ενώ για το έργο του ποιητή μίλησαν η φιλόλογος Ελένη Αντωνιάδου, ο ποιητής - δοκιμιογράφος Αναστάσης Βιστωνίτης, ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας και ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος. Την εκδήλωση «άνοιξαν» με χαιρετισμό τους η Άλκη Ζέη και ο Δημήτρης Ραυτόπουλος.

Η βραδιά θα μείνει αξέχαστη όμως για τους τυχερούς που παραβρέθηκαν για την αειθαλή παρουσία του ποιητή, ο οποίος με τον απλό γήινο λόγο του και την λεπτή αίσθηση του χιούμορ που τον διακρίνει γοήτευσε το κοινό όλων των ηλικιών.

Δεν ήταν λίγα άλλωστε τα νέα παιδιά που βρέθηκαν εκεί και περίμεναν υπομονετικά τον ποιητή να τους υπογράψει ένα αντίτυπο της εξαιρετικής έκδοσης των ποιημάτων του.
titos patrikios 2
Ο Τίτος Πατρίκιος είναι ένας ποιητής που δεν απομονώνεται σε γυάλινους πύργους ιδεών για να δημιουργήσει. Τις λέξεις του τις βρίσκει στις παρυφές του πλήθους, να κυλούν λησμονημένες στα ρείθρα των πεζοδρομίων.

Τις μαζεύει τρυφερά, τις περιθάλπει και τις παραδίδει λαμπερές και ατσαλάκωτες πάλι στον κόσμο, με την μορφή ποιημάτων που υμνούν την ύπαρξη και τους μυστηριακούς κανόνες που τη διέπουν.

Γιατί ο ποιητής σε όλη τη διαδρομή  του, στη διάρκεια της οποίας έφτασε αρκετές φορές στο χείλος του θανάτου, σφιχταγκαλιάζει το σώμα της ζωής, όπως το χυμώδες κορμί μιάς γυναίκας που λαχταρά να αγαπηθεί.

Ο Τίτος Πατρίκιος διαθέτει κάτι πολύ σπάνιο. Την ποιητική λιτότητα και ταυτόχρονα το δημιουργικό μεγαλείο που πηγάζει από την ακατάβλητη νεότητα του νου.
collage TOMOS

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!