Θοδωρής Βλαχάκης : «Θα παίζουμε όσο γουστάρουμε»

Με Ηλία Ασλάνογλου η πρεμιέρα της ταινίας των Magic de Spell. Ποιος είναι ο νέος τραγουδιστής του γκρουπ
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
H παρουσία του Ηλία Ασλάνογλου χθες στο σινεμά «Μικρόκοσμος» χαροποίησε τους φίλους των Magic de Spell που γέμισαν την αίθουσα στην πρεμιέρα της ταινίας «Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι: Η ιστορία των Magic de Spell» των Κυπρίων σκηνοθετών Βόρι Καραγιάννη και Μιχάλη Λαμπριανίδη.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος από τον πρώτο μεγάλο δίσκο τους το 1982 έως το 1997 κάθισε στη συζήτηση που ακολούθησε της προβολής δίπλα στον στυλοβάτη και ψυχή του γκρουπ Θοδωρή Βλαχάκη και του επίσης ιδρυτικού μέλους τους Γιώργο Σκαρλάτο, αλλά και τον Γιώργο Αρχοντάκη, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον του Ηλ.Ασλάνογλου με τους Magic de Spell.

Στην ελληνική πρεμιέρα της εξαιρετικής ταινίας – έχει παιχθεί ήδη 7 φορές στην Κύπρο - παρευρέθησαν πολλά από τα 32 συνολικά μέλη που έχουν περάσει από τους Magic de Spell από την ίδρυσή τους το 1979 έως σήμερα. Η σημερινή σύνθεση του γκρουπ που αποτελούν οι : Θοδωρής Βλαχάκης – ντραμς, Δημήτρης Μποτής – keyboards, Γιώργος Αρχοντάκης – μπάσο, Βαγγέλης Θεοδωράκης – κιθάρες και εσχάτως Μιχάλης Σκαράκης – φωνή.

Ο μέχρι πρότινος πολύ καλός τραγουδιστής τους Γιώργος Λαγγουρέτος αποχαιρέτισε πρόσφατα το γκρουπ και τον αντικαθιστά στο εξής ο Μιχάλης Σκαράκης, ο οποίος τα τελευταία 7-8 χρόνια συνεργαζόταν με τους Magic de Spell ως ηχολήπτης. Η φυσική παρουσία του Γ.Λαγγουρέτου στον «Μικρόκοσμο» ως αποχαιρετισμός στο γκρουπ και το κοινό τους ήταν μία ακόμη δυνατή στιγμή στην πρεμιέρα.

DSC06929Το πάνελ της συζήτησης που ακολούθησε της προβολής με συντονιστή τον Γιάννη Αλεξίου. Διακρίνονται : Θ. Βλαχάκης, Γ. Σκαρλάτος, Ηλ. Ασλανόγλου, Γ. Αρχοντάκης και οι σκηνοθέτες : Β. Καραγιάννης, Μ. Λαμπριανίδης. Φωτο : Σαββάτιος Μπαμπίλης

«Χωρίς παρέκκλιση από το κανονικό, η πρόοδος δεν είναι δυνατή». Στα λόγια του Φράνκ Ζάππα συνοψίζεται το όραμα και η φιλοσοφία των Magic de Spell.

Με την ταινία για τους Magic de Spell κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, και πάμε πίσω σε εποχές πιο αγνές και ανέμελες, αλλά και ζόρικες για το Ελληνικό Rock. Ένα ταξίδι που ξεκινά στην ανατολή της δεκαετίας του ’80 και διαρκεί περισσότερο από 4 δεκαετίες μέχρι την ενηλικίωσή μας. Ένα συγκρότημα που άντεξε στο χρόνο και είναι το μακροβιότερο εν ενεργεία σήμερα από εκείνα τα ανήσυχα χρόνια της εφηβείας και του ονείρου.

DSC07147Θοδωρής Βλαχάκης (φωτο : Σαββάτιος Μπαμπίλης)

Το όνειρο για τα μέλη των Magic de Spell συνεχίζεται και όπως είπε ο στυλοβάτης τους Θοδωρής Βλαχάκης, ο άνθρωπος που έπαιρνε πάντα το επόμενο μήνυμα και τις γενναίες αποφάσεις : «Θα παίζουμε όσο γουστάρουμε».

Το ψυχολογικό όριο των 40 ετών για τον άνθρωπο με την εντύπωση ότι σε αυτή την ηλικία μπορεί να τελειώνουν κάποια πράγματα, κάτι σαν το πείραμα του στρατού, στην περίπτωση των Magic de Spell μάλλον απέτυχε, καθώς έχουν τον τρόπο τους να ανανεώνονται και να γεννούν ζωή μέσα από τη μουσική τους. Το «μυστικό» αυτό το γνωρίζει καλά ο… 40άρης και κάτι Magic de Spell, Θοδωρής Βλαχάκης που κρατά ζωντανό το κύτταρο του γκρουπ μέσα από μεταλλάξεις, μουσικές και εναλλαγές έμψυχου δυναμικού, που τους δίνουν τη νιότη αυτή να συνεχίζουν την πορεία στο χρόνο.

IMG 4119 1Γιώργος Λαγγουρέτος (φωτο : Γ. Αλεξίου)

Ένα συγκρότημα που τα έκανε όλα, ή σχεδόν όλα από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως σήμερα χωρίς να χάσει την rock ταυτότητά του. Δοκίμασε και εξέλιξε τον ήχο του βουτώντας αρχικά μέσα στο punk και το new wave, στο αγγλόφωνο και ελληνόφωνο rock, το grunge, την electronica, την ποίηση, διασκεύασε με δικό του τρόπο διαχρονικά ελληνικά τραγούδια δίνοντας τους νέα πνοή και άποψη, παρακολούθησε όλες τις μουσικές και πολιτικές εξελίξεις και ήταν μπροστά και μέσα σε αυτές ορθώνοντας λόγο μέσα από τον κοινωνικό και πολλές φορές καυστικό στίχο που χρησιμοποιούν.

IMG 4126Ηλίας Ασλάνογλου – Θανάσης Σκαρλάτος (φωτο: Γ. Αλεξίου)

Η μουσική τους έφθασε και εκτός συνόρων. Σήμερα έρχεται αυτή η υπέροχη ταινία των Βόρι Καραγιάννη και Μιχάλη Λαμπριανίδη να μας τα θυμίσει όλα αυτά καταγράφοντας την ιστορική πορεία του συγκροτήματος από το οποίο πέρασαν πολλοί μουσικοί -περισσότεροι από 30- βάζοντας ο καθένας την σφραγίδα του στο γκρουπ και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η οικογένεια των Magic de Spell. Η καταγραφή αυτή γίνεται μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

IMG 4116Ο κημπορντίστας των Magic de Spell Δημήτρης Μποτής. Αριστερά ο κιθαρίστας τους Βαγγέλης Θεοδωράκης (φωτο: Γ. Αλεξίου)

Σημείο εκκίνησης είναι η εποχή λίγο πριν την ίδρυση του συγκροτήματος, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Παράλληλα με την αφήγηση της ιστορίας των Magic de Spell, καταγράφονται διακριτικά στο φόντο τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία του πλανήτη, αλλά και που έδωσαν το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του συγκροτήματος, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

IMG 4118Ο επί 6ετίας κιθαρίστας των Magic de Spell, Ηλίας Ζαρακάς που ήρθε από το Βερολίνο όπου ζει για την πρεμιέρα ανάμεσα στους σκηνοθέτες Βόρι Καραγιάννης και ο Μιχάλη Λαμπριανίδη. (φωτο: Γ. Αλεξίου)

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ που να καταγράφει την πορεία αυτής της θρυλικής μπάντας εντός μιας εξελικτικής κοινωνικής, πολιτικής αλλά και τεχνολογικής αφήγησης» ανέφεραν οι δημιουργοί Βόρις Καραγιάννης και Μιχάλης Λαμπριανίδης.
IMG 4123Γιώργος και Θανάσης Σκαρλάτος (φωτο: Γ. Αλεξίου)

Ανάμεσα στο κοινό διακρίναμε τους μουσικούς : Frank Panx (Panx Roamana), Δημήτρης Μητσοτάκης, Δημήτρης Δημητράκας, Γιώργος Μαστορίδης, τα παλιά μέλη του γκρουπ : Βαγγέλης Θεοδωράκης, Δημήτρης Μποτής, Άρης Ζαρακάς, Θανάσης Σκαρλάτος, Κώστας Βούλγαρης, Δημήτρης Καρασταμάτης κ.α.

IMG 4112Από νωρίς οι φίλοι των Magic de Spell γέμισαν το πεζοδρόμιο έξω από τον «Μικρόκοσμο» του Ανδρέα Σωτηρακόπουλου. Ανάμεσά τους διακρίνεται ο Δημήτρης Μητσοτάκης να μιλά με τα μέλη του γκρουπ : Γ. Αρχοντάκη, Δ. Μποτή Η. Ζαρακά και πίσω τους ο Δημήτρης Δημητράκας. (φωτο: Γ. Αλεξίου)


*Οι φωτογραφίες στην γκαλερί του πάνελ είναι του Σαββάτιου Μπαμπίλη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!