Θαλασσινός & Κωνσταντακόπουλος τραγουδούν Βασίλη Ανδρικόπουλο

(VIDEO & PHOTOS) Ένας δίσκος εμπνευσμένος από τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Θαλασσινός & Κωνσταντακόπουλος τραγουδούν Βασίλη Ανδρικόπουλο Φωτογραφία: Μαρία Φιλιππάκη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαΐου 2015 παρουσιάστηκε στο Ρυθμό η πρώτη προσωπική δουλειά του συνθέτη Βασίλη Ανδρικοπουλου, με ερμηνευτές τον ίδιο, τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο και τον Παντελή Θαλασσινό. Ο δίσκος με τον γενικό τίτλο «Στη μοναξιά της εξορίας σου» περιλαμβάνει οκτώ τραγούδια σε στίχους και μουσική του ίδιου του δημιουργού, καθώς και δυο οργανικά. Αν και στο υπέροχο εξώφυλλο που φιλοτέχνησε η Δήμητρα Ψυχογιού με τη γραφιστική επιμέλεια του Πάνου Παπαϊωάννου δεν είναι εμφανές, όπως επισήμανε και ο Θανάσης Γιώγλου στην παρουσίασή του, ο δίσκος είναι εμπνευσμένος από τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και μάλιστα αφιερωμένος σ’ αυτόν. Αξίζει να αναφερθεί πως ο μεγάλος μας συνθέτης απάντησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια, όταν παρέλαβε και άκουσε την εργασία αυτή.

Την εκδήλωση στο Ρυθμό προλόγισε ο Θανάσης Συλιβός, εκδότης του Μετρονόμου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο, μίλησε για το Βασίλη Ανδρικόπουλο και τη συνεργασία τους, ενώ δεν παρέλειψε να μας διαβάσει το σημείωμα του συνθέτη από το ένθετο του δίσκου, το οποίο αναφέρει: «Στο πέρασμα των χρόνων, εφηβεία, Δικτατορία, Μεταπολίτευση, πάντα διάβαζα με ενδιαφέρον ό,τι ήταν σχετικό με τη ζωή και τη δράση του. Ώσπου πήρα στα χέρια μου και διάβασα τα πέντε βιβλία της αυτοβιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου». Συγκλονίστηκα! Όταν τελείωσα την ανάγνωση έγραψα το τραγούδι «Στη μοναξιά της εξορίας σου». Έτσι το πρώτο τραγούδι έγινε δεύτερο, τρίτο, τέταρτο… και δημιουργήθηκε το έργο «Στη μοναξιά της εξορίας σου» που έχετε στα χέρια σας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Ανδρικόπουλος που ευχαρίστησε τους συντελεστές του δίσκου, τον ηχολήπτη Νίκο Πιτλόγλου, αλλά και το κοινό, καθώς και τους φίλους που με τον τρόπο τους βοήθησαν στην ολοκλήρωση της εργασίας, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Ο Παντελής Θαλασσινός μίλησε για την πολύχρονη γνωριμία του με το συνθέτη και το «κληροδότημά» του. «Ο Βασίλης μου κληροδότησε κάποια μοτίβα λαϊκής μουσικής κι άρχισα να γράφω κι εγώ λαϊκά τραγούδια», είπε, ενώ εκφράζοντας τη χαρά του για τη συμμετοχή του στο δίσκο αυτό, αλλά και τη συνεργασία του με τους συγκεκριμένους συντελεστές που θαυμάζει, πρόσθεσε πως θα ήθελε να μοιάσει στον Τάκη Κωνσταντακόπουλο, σαν άνθρωπος.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ζωντανή παρουσίαση όλων των τραγουδιών του δίσκου, δέκα στο σύνολο συμπεριλαμβανομένων και των οργανικών, με τον Παντελή Θαλασσινό να ερμηνεύει τα «Στη μοναξιά της εξορίας σου», «Στα βουνά της Αρκαδίας» και «Στην Ανδρομέδα», τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο στα «Μια εποχή», «Ζάτουνα και Ωρωπός» και «Με τη δύναμη του ανέμου» και τον ίδιο το συνθέτη στα «Μια Παναγιά» και «Μόνος πάντα ήτανε».

Συνόδευσε μια πολυμελής, εξαιρετική ορχήστρα που αποτελούνταν από τους μουσικούς που έπαιξαν και στο δίσκο, δηλαδή τους Γιώργο Σαλβάνο στο πιάνο, Νίκο Κρέτση στο μπουζούκι, μπαγλαμά & μαντολίνο, Μιχάλη Πορφύρη στο βιολοντσέλο και Αγγελική Ποτήρη στο βιολί, με την προσθήκη, για τις ανάγκες της παράστασης, του Νάσου Κρέτση στην κιθάρα, του Νίκου Τατούλη στα κρουστά, του Αλέκου Βασιλάκου στο κοντραμπάσο και του Άρη Σιγάλα στο μπουζούκι. Φυσικά, κλασσική κιθάρα έπαιξε και ο Βασίλης Ανδρικόπουλος.

Τελειώνοντας την παρουσίαση των τραγουδιών, οι συντελεστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ακροατών «Κι άλλο, κι άλλο!» και μετά από πρόταση του Παντελή Θαλασσινού, ακούσαμε μια σειρά τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, όπως τα «Της ξενιτιάς», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» κ.α. που μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βίντεο.

Η βραδιά έκλεισε με την επανάληψη δύο τραγουδιών του Βασίλη Ανδρικόπουλου, το «Ζάτουνα και Ωρωπός» από τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο και το «Στη μοναξιά της εξορίας σου» από τον Παντελή Θαλασσινό.

Από την πρώτη αυτή ακρόαση όλου του υλικού, μπορώ να πω πως πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη δουλειά, που εμείς της οφείλουμε πολλές ακόμα «αλά παλαιά» ακροάσεις. Εσάς, σας προτείνουμε να την ακούσετε - δε θα χάσετε. Ο Βασίλης Ανδρικόπουλος πρωτοτυπεί γράφοντας νέα τραγούδια για να τιμήσει το Μίκη Θεοδωράκη και το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσδοκίες. Εξαιρετική η επιλογή του Παντελή Θαλασσινού στις ερμηνείες, αλλά και του Τάκη Κωνσταντακόπουλου, που ήδη από το 1978 έχει διαγράψει σημαντική πορεία σε μπουάτ, μουσικές σκηνές και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, τόσο επί σκηνής, όσο και στη δισκογραφία.

Τους ευχόμαστε η εργασία τους να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται!

Φωτογραφίες: Μαρία Φιλιππάκη

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!