Σταύρος Ξαρχάκος & Σταμάτης Κόκοτας στο Ηρώδειο (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

Ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Σταμάτης Κόκοτας βρέθηκαν μαζί στη σκηνή του Ηρωδείου προκειμένου να κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φετινό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
φεστιβάλ σε αυτό τον ξεχωριστό χώρο. Ένας συνθέτης και ένας τραγουδιστής που συνεργάστηκαν δισκογραφικά σε ολοκληρωμένο δίσκο για πρώτη και τελευταία φορά το 1970, χαρίζοντας απλόχερα έναν μεγάλο αριθμό επιτυχιών, συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες - η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αψηφώντας τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι θαυμαστές των δύο καλλιτεχνών οπλίστηκαν με την καλύτερή τους διάθεση προκειμένου να απολαύσουν και εντέλει να χειροκροτήσουν αυτή τη συνεύρεση που θύμισε στους παλιότερους αντίστοιχες συνεργασίες άλλων εποχών, ενώ στους νεότερους πρόσφερε απεριόριστη διασκέδαση με κώδικες που πλέον δεν υπάρχουν. Με άλλα λόγια, ο Ξαρχάκος και ο Κόκοτας, με σύμμαχο την πολυετή εμπειρία τους, κατάφεραν χωρίς μεγάλη προσπάθεια και με μόνη προίκα το ταλέντο τους να ενώσουν όλον αυτόν τον κόσμο που τους τίμησε με την παρουσία του την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013.

 

Το πρώτο μέρος της παράστασης κύλισε χωρίς τη φυσική παρουσία του Ξαρχάκου, ωστόσο οι μουσικοί του απόδωσαν κάποιες από τις επιτυχίες του Κόκοτα στο μέγιστο βαθμό, πάντα υπό το πρίσμα και την ενορχήστρωση του μαέστρου τους. «Πήρες τον μεγάλο δρόμο», «Στου Προφήτη Ηλία», «Το θέμα είναι να τη βρω», «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά», «Να ‘χα τα χρόνια σου», «Μια παρένθεση και μόνο», αλλά και «Απόψε στις ακρογιαλιές» και «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» ήταν ανάμεσα στα τραγούδια που ζέσταναν – και με το παραπάνω – το ήδη καλλιτεχνικά θερμό κλίμα. Μετά το διάλειμμα, την είσοδο των εξαιρετικών μουσικών ακολούθησε η σχεδόν ταυτόχρονη «εισβολή» του Κόκοτα με τον Ξαρχάκο. Αφού ολοκληρώθηκε το μεγάλης διάρκειας χειροκρότημα, τα «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Δεν το μπορείς», «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Βρέχει ο Θεός», «Πειραιώτισσα», «Αλήτη» πήραν πραγματικά άλλη διάσταση, τόσο με τη
μεστή ερμηνεία του Σταμάτη Κόκοτα, όσο και με τις μοναδικές κινήσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο πρώτος παρέμεινε σχεδόν ακίνητος, τραγουδώντας ολοκληρωμένα αυτά τα αγαπημένα κομμάτια, ενώ ο δεύτερος απόδειξε ξανά ότι η δυναμική και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει κάθε τραγούδι ξεχωριστά, είναι κάθε φορά διαφορετικός. Π.χ. στο «Έξω φυσάει και βρέχει», που είναι ένα από τα πιο δυναμικά ζεϊμπέκικα του Ξαρχάκου και ενώ όλοι θα περίμεναν να μη σταθεί στο ίδιο σημείο έστω για ένα δευτερόλεπτο, εκείνος παρέμεινε στατικός, προσδίδοντας έναν άλλο τόνο στο τραγούδι. Εννοείται ότι ακούστηκαν και άλλα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Κόκοτας στο παρελθόν, όπως τα «Γιατί θαρρείς με κέφι», «Φρύνη» και «Ένα μεσημέρι». Το ανκόρ έγινε από τον Κόκοτα με το «Γιε μου», το οποίο απέσπασε δικαίως τον θαυμασμό όλων.

 

Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση παραβρέθηκαν πάρα πολλοί καλοί φίλοι και συνεργάτες των δύο καλλιτεχνών, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο γιος του Σταμάτη Κόκοτα, Δημήτρης, εκπρόσωποι της πολιτικής, καθώς και ο ιδιοκτήτης του Ogdoo Music Group & στιχουργός Νίκος Αναγνωστάκης.


 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!