«Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock»: Η «συλλεκτική» βραδιά παρουσίασης του βιβλίου

H «συνύπαρξη» Νίκου και Γιάννη Σπάθα, η μεγάλη έκπληξη των Πέλομα Μποκιού, το μυστικό live των Magic de Spell, ο Βαβούρας…«Γαρύφαλλος»…Πλούσιο πρόγραμμα και ωραία φιλική ατμόσφαιρα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο μου «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, πέτυχα τυχαία τον Τζόνι Βαβούρα στο πασίγνωστο στέκι του Κεραμεικού, τον «Έλβις» δίπλα στο Κεραμείο, στην νέα του γειτονιά. «Θα κάνεις παρουσίαση;» με ρώτησε. «Ναι αλλά μόλις είναι εφικτό με όλα αυτά που βιώνουμε». «Άμα θέλεις αναλαμβάνω την επιμέλεια, έχω κάποιες καλές ιδέες, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα στήσουμε ένα πάρτι, όχι ένα μνημόσυνο για το rock στην Ελλάδα». Του απάντησα ότι αυτός είναι και ο δικός μου στόχος, όπως φαντάζομαι και του εκδοτικού οίκου, του Ogdoo Music Group.

«Μέσα λοιπόν»!

Έτσι 5 μήνες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου που ήταν την 7η Ιουνίου, στήθηκε μια αλλιώτικη παρουσίαση, που συμπίπτει με τη Β' έκδοσή του, στο φυσικό του χώρο, αν λάβει κανείς υπ’ όψη το περιεχόμενο, που είναι το «Κύτταρο». Αλλιώτικη γιατί θα περιελάμβανε πλούσιο live πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετείχαν τρία συγκροτήματα και αρκετοί καλεσμένοι που θα ανέβαιναν διαδοχικά στην σκηνή, συνολικά 25 μουσικοί !
Όλα αυτά αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο ιερό stage του Κυττάρου όπου έχουν πατήσει θρυλικά ονόματα, αλλά και νέοι μουσικά που βαπτίστηκαν εκεί από το 1970 που ιδρύθηκε έως σήμερα.

1

Σε αυτή την σκηνή κάθισαν δίπλα μουσικάνθρωποι και άνθρωποι της δημοσιογραφίας και του ραδιοφώνου. Όλοι τους είχαν να διηγηθούν ιστορίες ελληνικού rock, να μιλήσουν για την εξέλιξή του στη χώρα αλλά και τις συνθήκες που γεννήθηκε και άνθισε, φυσικά να πουν τις εντυπώσεις τους από το βιβλίο το οποίο ήταν σε φόντο πίσω τους στην οθόνη που έμελλε να παίξει ένα όμορφο παιχνίδι σχεδόν μαγικό στη συνέχεια και φυσικά να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού ζεστό.

2Κυριάκος Δαρίβας


Ένα κοινό που γέμισε το πολύ όμορφα ειδικά διαμορφωμένο χώρο από την στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες του Κυττάρου στις 9 το βράδυ και εξάντλησε τις διαθέσιμες θέσεις σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα ανάλογα με τη χωρητικότητα του χώρου. Αυτό ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός καθώς δύο μέρες πριν είχαν εξαγγελθεί νέα μέτρα και φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις αναπτύσσεται ο φόβος.

3Ο Μιχάλης Λημνιός στις επιλογές ελληνικού rock από βινύλια


Ο κόσμος από την είσοδό του στο χώρο έμπαινε απευθείας στο κλίμα της βραδιάς κάτι το οποίο είχε αναλάβει ο Μιχάλης Λημνιός, γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός ( του παλιού καλού Επικοινωνία Fm τον οποίο είχε υποστηρίξει με τις μουσικές του επιμέλειες επί σειρά ετών, παραγωγός συναυλιών με ιστορία στο blues και d.j.) παίζοντας επιλογές από το Ελληνικό Rock μόνο με βινύλια. To ίδιο έκανε και στις αλλαγές των συγκροτημάτων έως το τέλος.

Να ειπωθεί ότι η υποδομή της εκδήλωσης είχε βινυλιακό υπόβαθρό καθώς όσοι συνέβαλαν στο μουσικό μέρος της είναι άνθρωποι του βινυλίου, όπως ο Τζόνι Βαβούρας, ο Μιχάλης Λημνιός και φυσικά ο υπογράφων.

4Ο Johnny Vavouras ως παρουσιαστής του μουσικού προγράμματος


Παράλληλα στην μεγάλη οθόνη της σκηνής πίσω από τα όργανα προβάλλονταν μουσικά βίντεο του Ελληνικού Rock με συγκροτήματα της δεκαετίας του 70, 80, 90, ενώ παίχθηκαν και δύο βίντεο που δημιούργησε ο Ζωρζ Πιλαλί ειδικά για την βραδιά αυτή ! Με τον τρόπο καλύπτονταν το κενό της φυσικής παρουσίας όσων ρόκερς ήταν αδύνατον να συμμετέχουν στην εκδήλωση ή δεν είναι πια μαζί μας.

Το βιβλίο παρουσίασε ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και εκ των ιδρυτών του ιστορικού Jazz Fm, Ιλάν Σολομών. Δίπλα κάθισαν στην σειρά ο δημοσιογράφος που ξεχώρισε στη γενιά του Δημήτρης Ν. Μανιάτης που μεταξύ άλλων αναφορών του παρέθεσε σημαντικά ιστορικο-κοινωνικά γεγονότα ερευνητικού χαρακτήρα δίνοντας μια ξεχωριστή ποιότητα στην συζήτηση.

5

Επίσης οι μουσικοί των διαχρονικών συγκροτημάτων από τα 80ς έως σήμερα αριστερόχειρας ντράμερ Θοδωρής Βλαχάκης (Magic de Spell) και ο τραγουδιστής Θοδωρής Δημητρίου (λευκή Συμφωνία) που είχαν να πουν πολλά με την πολύχρονη εμπειρία τους στο Ελληνικό Rock, ο μουσικός παραγωγός και μουσικός (Spectrum) Γιώργος Μαστορίδης που μεταξύ άλλων μίλησε για το ρόλο των συνοικιακών συγκροτημάτων που υπήρξαν η ραχοκοκαλιά και ο αιμοδότης του Ελληνικού Rock. To Ogdoo Music Group εκπροσώπησε ο Χρήστος Ασημακόπουλος, ένας άνθρωπος με πλούσιο μουσικό παρελθόν και γνώστης όλης της ελληνικής σκηνής και από την εμπορική της πλευρά.

H Δέσποινα Γλέζου

Μια πολύ όμορφή στιγμή ήταν ο ηχητικός χαιρετισμός της Δέσποινα Γλέζου που δεν κατάφερε να είναι μαζί μας το βράδυ αυτό καθότι μόνιμη κάτοικος της Νάξου εδώ και 33 χρόνια, όμως ήταν εκεί μαζί μας νοερά και με τα ζεστά λόγια που είπε για όλη εκείνη τη γενιά, αλλά και για το βιβλίο.

6
Στο τέλος της παρουσίασης το βίντεο στο οποίο ο Τζίμης Πανούσης αναλύει με τον τρόπο του την υπεροχή και την χρησιμότητα του βιβλίου σκόρπισε γέλιο

Το μουσικό μέρος

Αμέσως μετά την παρουσίαση μια μεγάλη έκπληξη περίμενε το κοινό καθώς το «μυστικό live» που δεν είχε δημοσιοποιηθεί έως εκείνη την στιγμή ήταν μια μεγάλη έκπληξη για το κοινό.
7Magic de Spell


Οι Magic de Spell ήταν αυτοί που φανερώθηκαν ξαφνικά μπροστά στον κόσμο που υποδέχθηκε ένα από τα κορυφαία ελληνικά συγκροτήματα, με τέσσερις δεκαετίες πίσω τους γεμάτες επιτυχίες με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Στην παρουσίαση του γκρουπ ο Τζόνι Βαβούρας θύμισε το κοινό δισκογραφικό ξεκίνημά τους με τους Vavoura Band στην ετικέτα του Happening. Είναι πραγματικά αξιέπαινο πώς οι Magic de Spell μεταλλάσσονται στο χρόνια ανανεώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού τους και πώς η μία γενιά μετά την άλλη τους ακολουθεί. Η σκηνική παρουσία τους είναι πάντα ένα γεγονός. Το γεγονός ότι ξεκίνησαν τα live της εκδήλωσης απογείωσαν την βραδιά.

Έπαιξαν ένα best of σετ που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τα Sarajevo (Φώναξε Με), Εμένα οι Φίλοι Μου Είναι Μαύρα Πουλιά και ο Κυρ-Παντελής. Έπαιξαν : Γιώργος Λαγγουρέτος (φωνή), Θοδωρής Βλαχάκης (τύμπανα), Δημήτρης Μποτής (πλήκτρα), Γιώργος Αρχοντάκης (μπάσο) και Βαγγέλης Θεοδωράκης (κιθάρα).

8Θοδωρής Βλαχάκης


Στην συνέχεια πήραν την σκυτάλη οι Nick Spathas and Jack’s Full με την εκρηκτική τραγουδίστρια των Socrates μαζί τους, την Μαρκέλλα Παναγιώτου. H παρουσία τους στο Κύτταρο είχε ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ήταν η πρώτη εμφάνιση του γκρουπ σε club για να παίξουν ένα best of των Socrates Drank The Conium μετά την μεγάλη απώλεια του Γιάννη Σπάθα (είχαν παίξει στο αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Γ. Σπάθα στο Παλλάς) και μάλιστα στο χώρο όπου οι Socrates ανδρώθηκαν και έχουν γράψει ιστορία συνδέοντας το όνομά τους με το «Ναό του Rock».

9Ο Νίκος Σπάθας με φόντο τον Γιάννη Σπάθα


Ο Νίκος Σπάθας πραγματικά ήταν εντυπωσιακός, όπως και οι συμπαίκτες του, παίζοντας ένα γνήσιο σετ Socrates που αν έκλεινες τα μάτια ήσουν δίπλα και αγκαλιά με τα παιδιά αυτά που έγραψαν ιστορία παίζοντας rock. Η σκέψη αυτή που ειπώθηκε από αρκετό κόσμο μετά το live, έκανε ένα δώρο καθώς όση ώρα έπαιζαν προβάλλονταν στην οθόνη απόσπασμα από το reunion των Socrates στον Λυκαβηττό το ’99, σε ένα σόλο του Νίκου Σπάθα σόλαρε ταυτόχρονα πίσω ο πατέρας του Γιάννης Σπάθας, σαν να έπαιζαν μαζί το Starvation ! Σίγουρα το πνεύμα του Γιάννη Σπάθα θα ήταν εκεί, στο Κύτταρο, μαζί μας…
Φυσικά το τραγούδι που θα ακολουθεί τον Γιάννη Σπάθα πάντα, το Mountains, αποδόθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο Κύτταρο από τον Νίκο Σπάθα και το συγκρότημά του, εισπράττοντας παρατεταμένο χειροκρότημα.

10Nick Spathas and Jack’s Full με Μαρκέλλα Παναγιώτου

Έπαιξαν : Νίκος Σπάθας (κιθάρα), Μιχάλης Απάρτογλου (μπάσο, φωνή), Βαγγέλης Καρδαμήτσης (ντραμς), Χρήστος Ευαγγελάτος (κιθάρα) και Μαρκέλλα Παναγιώτου (φωνή).

All Star Band και καλεσμένοι

Στο τελευταίο μέρος της βραδιάς ανήκε στην All Star Band που αποτελούσαν ο Τζόνι Βαβούρας (φωνή, μπάσο) ο οποίος να σημειωθεί ότι ήταν ο παρουσιαστής του καλλιτεχνικού μέρος της βραδιάς με το γνωστό ταλέντο του και χιούμορ στο μικρόφωνο, ο Τάσος Σκούρας (κιθάρα, φωνή), μέλος των Rock Machine του Αντώνη Τουρκογιώργη και του συγκροτήματος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τραγούδησε και αφιέρωσε το τραγούδι Κυνηγημένος του Αντώνη Τουρκογιώργη στο οποίο έπεσε πολύ χειροκρότημα. Ο τρίτος της μπάντας ήταν ο Κυριάκος Δαρίβας, ο ντράμερ του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Απροσάρμοστων που έκανε μια ακόμη φοβερή εμφάνιση όχι μόνο στα τύμπανα, αλλά και από ενδυματολογικής άποψη καθότι ντυμένος στο κόκκινο της φωτιάς !
11Η All Star Band : Τάσος Σκούρας, Κυριάκος Δαρίβας, Johnny Vavouras


Ο πρώτος καλεσμένος έκανε αίσθηση και ήταν ο Στέφανος Δεκεριάν, ιδρυτικό μέλος των Αγάπανθος, από τους οποίους τραγούδησε Το Ταξίδι. Επίσης με την ευγενική του παρουσία και την αξία του απέδωσε τους Beatles και τον John Lennon, που επηρέασαν τόσο τη γενιά του, τραγουδώντας με την κιθάρα του το Something και το Imagine φτιάχνοντας όμορφη ατμόσφαιρα. Ενεργός μουσικός έως σήμερα.

12Στέφανος Δεκεριάν


Μεγάλη στιγμή της βραδιάς ήταν η παρουσία των δύο από τα τέσσερα εναπομεινάντων μελών των Πελόμα Μποκιού, του ντράμερ Δημήτρη (τότε Τάκη) Μαρινάκη και του οργανίστα Γιώργου Στεφανάκη που ανέβηκαν στην σκηνή σε μια συλλεκτική τους πια εμφάνιση. Ο πρώτος μένει εδώ και χρόνια στη Ραφήνα όπου είναι και το στούντιό του και ο άλλος στην Ελευσίνα όπως γεννήθηκε και δραστηριοποιείτε. Οι άλλοι δύο εν ζωή Πελόμα είναι οι Νίκος Δαπέρης (μόνιμος κάτοικος Αγγλίας) και ο Γιάννης Κιουρτσόγλου.

13Οι δύο Πελόμα Μποκιού : ο Γιώργος Στεφανάκης στο όργανο και ο Δημήτρης Μαρινάκης στα τύμπανα με την All Star Band


Η βαρύνουσα παρουσία τους στη βραδιά έκανε τον Τζόνι Βαβούρα να τραγουδήσει για πρώτη φορά και κατ’ εξαίρεση ροκ με ελληνικό στίχο! Έτσι απέδωσε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του Ελληνικού Rock, το Γαρύφαλε, Γαρύφαλλε, που φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ακουστεί σε μια τέτοια βραδιά.

14Γιώργος Στεφανάκης


Το άλλο κομμάτι που είπαν, με τον Τάσο Σκούρα επίσης επί σκηνής στην κιθάρα, ήταν το Black Magic Woman τιμή ένεκεν στους Santana που ήταν η μεγάλη επιρροή των Πελόμα Μποκιού. Ακμαίοι μουσικοί οι δύο Πέλομα της βραδιάς, Στεφανάκης και Μαρινάκης, και οι δύο ενεργοί μουσικοί σήμερα.

15 Δημήτρης Μαρινάκης


Η λίστα των καλεσμένων συνεχίστηκε με τον κιθαρίστα Μανώλη Σκουλά που τίμησε τον Δημήτρη Πουλικάκο που ήταν αδύνατο να είναι μαζί μας αυτή τη βραδιά, τραγουδώντας το Σκόνη Πέτρες, Λάσπη μαζί με τους All Star Band και παρέμεινε στη σκηνή παίζοντας μαζί τους Jimi Hendrix.

16Μανώλης Σκουλάς


Ήταν η στιγμή που κάλεσαν στην σκηνή έναν πολύ σπουδαίο ντράμερ, τον Τάκη Λιαρμακόπουλο (Αpocalypsis, β περίοδος Αγάπανθος, Bluesbirds) που πήρε τη θέση του Δαρίβα έως το φινάλε της συλλεκτικής αυτής βραδιάς που να σημειωθεί κράτησε καθηλωμένο το κοινό έως το τέλος παρά το προχωρημένο της ώρας.

17Τάκης Λιαρμακόπουλος


Ήταν περασμένες 2.30 μετά τα μεσάνυχτα όταν ειπώθηκε το αντίο και όλοι όσοι ήταν εκεί, στο Κύτταρο έφυγαν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από το πλούσιο πρόγραμμα και την ωραία φιλική ατμόσφαιρα.

18Μαρκέλλα Παναγιώτου

Αυτά έγιναν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στο Κύτταρο στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.
*Οι φωτογραφίες του live είναι του Γιάννη Αλεξίου και του πάνελ του Θοδωρή Καψή.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!