Παντελής Θαλασσινός με το Μουσικό Σχολείο Βόλου

(VIDEO ΜΕ 2 ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Ίσως αυτή τη στιγμή και πολύ δικαιολογημένα, να είναι το πιο γνωστό σχολείο στην Ελλάδα… Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

 

καταστροφή της Σμύρνης, το Μουσικό Σχολείο Βόλου, η Ορχήστρα και η Χορωδία Ελληνικής Μουσικής παρουσίασαν στις δυο μουσικές παραστάσεις, με θέμα «Σμύρνη – 90 χρόνια μετά». Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα “Golden Star” του συγκροτήματος Τσαλαπάτα στο Βόλο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, διεύθυνση ορχήστρας του Ζαφείρη Κουκουσέλη, ενώ η διδασκαλία της χορωδίας έγινε από τις καθηγήτριες Κερασία Σιάρα, Ιωάννα Χατζάκη και Ευφροσύνη Παναγιωτακοπούλου. Ακούστηκαν τόσο παραδοσιακά κομμάτια όσο και κάποια γραμμένα από Σμυρνιούς δημιουργούς, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στους σύγχρονους δημιουργούς, που εμπνεύσθηκαν τα τραγούδια τους από τη Σμύρνη, τη Μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά. Όλα αυτά διανθισμένα από ένα εύστοχο και επίκαιρο video που επιμελήθηκε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Αρετή Τζανετοπούλου σημείωσε τα εξής:
Το Μουσικό Σχολείο Βόλου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη, ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή. Μουσική, τραγούδια και video προβάλλουν μέσα από μια δημιουργική διάδραση τη Σμύρνη την κοσμοπολίτισσα και του πολιτισμού, τη Σμύρνη της καταστροφής, της απώλειας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς αλλά και τη Σμύρνη της ελπίδας.

Οι Μικρασιάτες γίνονται για τους μαθητές μας αλλά και για όλους μας το παράδειγμα εκείνο που χάρη στο όνειρο, την ελπίδα και την αποφασιστικότητά τους επανασυγκροτούν τον οργανικό δεσμό με τη ζωή στη μητέρα πατρίδα.

Μέσα από εικόνες πολύτιμες και τραγούδια που αγγίζουν την ψυχή μας, θα ξαναθυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και θα πλάσουν οι μικρότεροι τη Σμύρνη των ειρηνικών, ευτυχισμένων στιγμών του πολιτισμού, της μαγείας, της όμορφης γυναίκας αλλά και της μάνας που κάθε παιδί λαχταρά να γείρει στον κόρφο της και ν’ ακούσει τους χτύπους της καρδιάς της, της πόλης όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να ονειρεύονται. Η προσπάθεια και ο στόχος των μαθητών και των καθηγητών μας θα μας οδηγήσει να κλείσουμε μέσα μας την εικόνα της Σμύρνης του Κοσμά Πολίτη:

«… Είτανε θαύμα να βλέπεις ολάκερη την πολιτεία ν ’ανεβαίνει στα ουράνια. Να για να καταλάβεις, έρεις το εικόνισμα που ο άγγελος σηκώνει την ταφόπετρα κι ο Χριστός βγαίνει από τον τάφο κι αναλήφτεται στον ουρανό, κρατώντας μια πασχαλιάτικη κόκκινη παντιέρα. Κάτι τέτοιο ήτανε…»

Από μια τέτοια συναυλία δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα «Σμυρνέικα τραγούδια» του Παντελή Θαλασσινού και του Ηλία Κατσούλη. Γι’ αυτό το λόγο ο Θαλασσινός προσκλήθηκε και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και εκτός από τα «Σμυρνέικα τραγούδια» , τραγούδησε το «Άσπρο καΐκι στη Νέα Πέραμο» σε μουσική και στίχους δικούς του και την «Ελισσώ» του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου…

Στο video που συνοδεύει το κείμενο έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε «Τα Σμυρνέικα τραγούδια» και το «Άσπρο καΐκι στη Νέα Πέραμο». Η ηχητική και φωτιστική κάλυψη έγινε από τον Γιώργο Ζαγόρη ενώ η τηλεσκηνοθεσία από τον Γιώργο Λάγδαρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μουσικό Σχολείο Βόλου - «Σμύρνη 90 χρόνια μετά» (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)


 

 

 

 

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!