“Οι νέοι προτιμούν να ακούν μουσική με τη χρήση ακουστικών παντού”

Όλες οι νέες τάσεις στην 1η Έκθεση Ακουστικών του HxosEikonaShow
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο πατέρας μου πήγε επαγγελματικό ταξίδι στη Γερμανία και του έδωσα, ως συνήθως, μια λίστα δίσκων να μου φέρει. Όταν γύρισε μου εμφάνισε μια τσάντα, λέγοντας: “Εδώ είναι οι δίσκοι σου και εδώ ένα ζευγάρι ακουστικά να τους ακούς!». Ήταν ακουστικά Sennheiser, τα καλύτερα που υπήρχαν τότε. Έτσι μπορούσα να ακούσω δυνατά μέσα στο κεφάλι μου τη φωνή του Elvis, τις κιθάρες των Lynyrd Skynyrd, τις μελωδίες των Beatles και τα σόλο του Richie Blackmore και να ευχαριστηθώ, αλλά και οι γονείς να γλυτώσουν μερικές ώρες δυνατής μουσικής – εκκωφαντικής για εκείνους – στο σπίτι.

Τα ακουστικά είναι πάλι στο προσκήνιο, αρκεί κανείς να κάνει μια βόλτα στους δρόμους για να καταλάβει. Άσε που η γυναίκα μου με εκλιπαρεί να πάρω ακουστικά γιατί δεν αντέχει άλλο τις μουσικές μου και της υποσχέθηκα να γυρίσω από την έκθεση με ένα ζευγάρι ακουστικά πίσω…

349464915_AKOUSTIKA.jpg

Τι έγινε όμως μετά από τέσσερις δεκαετίες υπάρχουν ακόμη τα γερμανικά ακουστικά της Sennheiser; Έχουν βγει άλλα καλύτερα ; Όλες τις απαντήσεις είχε η 1η Έκθεση Ακουστικών του Hxos Eikona Show και του περιοδικού Hxos+SoundVision που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου στην Τεχνόπολη με μεγάλη επιτυχία. Ανοίξαμε την πόρτα του κτιρίου InvoAthens και όλη η νέα τεχνολογία ήταν μπροστά στα μάτια και στα..αυτιά μας !

Από την αρχή ήμουν περίεργος να δω τι γίνεται με τα ακουστικά Sennheiser και εντόπισα τον χώρο τoυς στο πρώτο όροφο της έκθεσης, όπου ο Παναγιώτης Κωστάλας από το Τμήμα Επαγγελματικού Ήχου της εταιρίας «Φίλιππος Νάκας» μας μίλησε για τις νέες τάσεις στα ακουστικά:

349805677 PANAGIOTIS KOSTALAS F. NAKAS
Ο Παναγιώτης Κωστάλας

“Η αγορά του ακουστικού αυτή τη στιγμή έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Υπάρχει μεγάλη διείσδυση στην αγορά του lifestyle γιατί ο καταναλωτής θέλει να ακούει ήχο παντού και επιπλέον στην αγορά προϊόντων υψηλών επιδόσεων είναι γεγονός ότι υπάρχει η τάση επιλογών από τον επαγγελματικό τομέα, όπως ενεργά studio monitors και ακουστικά. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και είδη στη λίστα επίλογων του καταναλωτή, όσον αφορά σε ακουστικά μεγάλα κεφαλής, ανοιχτού ή κλειστού τύπου. Η Sennheiser έχει μια τεράστια γκάμα ακουστικών, αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη Ηigh Εnd και Pro αγορά εκεί όπου βρίσκεται και το DNA της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ηχολήπτες Συμφωνικών Συνόλων στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το HD-600 και το HD-650 ως ακουστικά αναφοράς. Για τους πιο απαιτητικούς, μάλιστα, η εμπειρία μπορεί να αγγίξει ένα ανώτερο επίπεδο με τα HD-800S και HD-820 αντίστοιχα.”

349563289 DENON

“Φέτος είναι η χρονιά της εταιρίας Neumann (ανήκει στο group της Sennheiser) η οποία διεισδύει περισσότερο στην αγορά των ακουστικών. Με μια μεγάλη διαδρομή από την κατασκευή μικροφώνων και ενεργών ηχείων για Studio, έρχεται με τάσεις αναφοράς και στα ακουστικά. Η φιλοσοφία της εταιρίας είναι να προσφέρει εργαλεία για το καλύτερο «input» και «output» στάδιο της ηχητικής αλυσίδας. Φέτος έχουμε το NDH-30 που έχουν αγκαλιάσει οι ηχολήπτες όσον αφορά τη μείξη, ένα ανοιχτού τύπου ακουστικό με απόλυτη ευκρίνεια και ισορροπία, το οποίο μόλις πήρε και το πρώτο του βραβείο TEC award στην κατηγορία Headphone/Earpiece 2023 ως reference-class open back ακουστικό. Η Sennheiser μαζί με τη Neumann έχουν να πουν πολλά στο μέλλον, μπαίνοντας δυναμικά στη μουσική παραγωγή με προϊόντα υψηλής ποιότητας, καθώς η εταιρία αγόρασε την ελβετική Merging Technologies, ένα κορυφαίο brand στον τομέα των μετατροπέων ήχου και Audio Interface.


349299167 SENNHEISER 1
Ο συντάκτης του Ogdoo Γιάννης Αλεξίου με ακουστικά της Sennheiser

Γιατί όμως ενώ όλα μικραίνουν, τα ακουστικά διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τον όγκο τους ; “Όλα είναι θέμα τεχνολογίας. Άλλος ο μεγάλος driver, άλλος ο μικρός, άλλα τα μονόδρομα ακουστικά, και άλλα τα πολύδρομα. Ενδεικτικά η Sennheiser έχει μπει και στην αγορά του In Ear, με μονόδρομο ακουστικό το οποίο έχει καλύτερη φασική απόκριση, και δυναμική περιοχή όπως επίσης και εξαιρετικά χαμηλές τιμές παραμόρφωσης, από αντίστοιχες λύσεις που υπάρχουν στην αγορά In-Ear ακουστικών με πολύδρομες υλοποιήσεις”

349198092 STAX
Οι τιμές τους ; “ Ένα πολύ καλό ακουστικό στην κατηγορία ανοιχτού τύπου, όπως το HD-599 της Sennheiser, κοστίζει 159 ευρώ. Ένα ακουστικό ανώτερης κατηγορίας High Fidelity έχει ένα κόστος της τάξεως των 300 ευρώ και είναι το HD-600 που αποτελεί την αναφορά της Sennheiser και κυκλοφορεί πάνω από 25 χρόνια. Από εκεί και πέρα κινούμαστε προς το Ultra Fidelity και κοιτάμε τη ναυαρχίδα που είναι το HD-800S στα 1.500 ευρώ, που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο χρήστη”.

AUDIO GROUP
Ο πάγκος της Audio Group

H πρώτη έκθεση στην Ελλάδα που φιλοξένησε τόσα πολλά ακουστικά κάθε τύπου εκτεινόταν σε δύο επίπεδα στο κτίριο InvoAthens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, συγκέντρωσε πολύ κόσμο από τις 10 το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου έως τη δύση του ηλίου με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία είχαν την ευκαιρία να δουν όλα τα είδη των ακουστικών και τις νέες τάσεις τους. Ενσύρματα, ασύρματα ακουστικά, νέα μοντέλα ενισχυτών, λάμπες, streamers και πολλά αξεσουάρ. Επίσης πολλές πρώτες παρουσιάσεις, νέες συσκευές από την έκθεση του Μονάχου σε μια ξεχωριστή εμπειρία ακρόασης. Η διοργάνωση που υπό την αιγίδα του HxosEikonaShow σκέφτηκε με επιτυχία και ως φαίνεται ξεκίνησε μια νέα ετήσια εκδήλωση που είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής.

349305835 FOTIS FOTIADIS
Ο Φώτης Φωτιάδης, διοργανωτής της “1ης Έκθεσης Ακουστικών” και εκδότης του περιοδικού Hxos+SoundVision

Όπως μας ενημέρωσε ο διοργανωτής της έκθεσης και εκδότης του περιοδικού Hxos+SoundVision Φώτης Φωτιάδης “οι νέοι προτιμούν να ακούν μουσική με τη χρήση ακουστικών παντού, παρά να στέκονται μπροστά στα ηχεία στο σαλόνι του σπιτιού και να ακούν με αυτόν τον τρόπο”.

Στην έκθεση συμμετείχαν όλα τα μεγάλα brands της αγοράς όπως: JBL, Sennheiser , Bowers & Wilkins, Denon, Focal, iFi Audio, HiFi Man, Final, Yamaha, FiiO, Βοse, Technics, Soundz, iBasso, Grado, Meze Audio, Stax, Shanling, Audeze, Panasonic και πολλά ακόμη.

349528868 SOUNDZ
Η ομάδα της ελληνικής εταιρίας ακουστικών Soundz

Ανάμεσά τους και η μοναδική ελληνική εταιρία η Soundz που ιδρύθηκε το 2016 με έδρα τη Λάρισα και δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα, η οποία είχε εντυπωσιακή παρουσία σε κεντρικό σημείο της στην είσοδο της έκθεσης.

Αξιοσημείωτη η παρουσία και της Audio Group η παρουσία στον ίδιο χώρο με 10ετή δράση όπου μεταξύ των εταιριών που εκπροσωπούσε ήταν και η Δανέζικη Kreafunk est.2011 που πολλά από τα προϊόντα της είχαν οικολογική κατασκευή, ιδιαίτερα από μελάνι. Το δίκτυο της εκτείνεται στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αλβανία και στη Ρουμανία εκπροσωπώντας δέκα εταιρίες.

350060934 OZMA from France
Οι Γάλλοι Ozma στο 22o Athens Jazz, sound check

Όλα αυτά συνέβαιναν την στιγμή που στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης έκαναν sound check τα συγκροτήματα που συμμετείχαν την ημέρα αυτή στο Athens Jazz 2023 και μάλιστα έπεσα επάνω στους Γάλλους Ozma, ένα πολυμελές σχήμα που θα εμφανιζόταν το απόγευμα στον ανοιχτό αυτό χώρο. Γενικά υπήρχε εορταστική ατμόσφαιρα από το πρωί του Σαββάτου στην Τεχνόπολη με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και μουσική. Μακάρι να συμβαίνουν τέτοια όμορφα και διαδραστικά events στην καρδιά της Αθήνας ώστε ο κόσμος να συμμετέχει σε ποιοτικές δράσεις.

349340767 A.G. GADGETS
Τα gadgets δεν έλειψαν από την έκθεση ακουστικών

*Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!