Οι «Μεγάλες ώρες» του Ανδρέα Κατσιγιάννη στη Θεσσαλονίκη

Εντυπώσεις, φωτογραφίες και video από μια συναυλία – υπερπαραγωγή στο Θέατρο Δάσους με ξεχωριστούς ερμηνευτές και μουσικούς
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το «φως» της «Κεχαριτωμένης» στης «Σιωπής τον τόπο»

Το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης παρουσίασε το μουσικό έργο «Μεγάλες ώρες», που αποτελείται από δυο ενότητες τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων από τους δίσκους «Της σιωπής ο τόπος», που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και «Κεχαριτωμένη», που αφιερώθηκε στην Παναγιά.

Τα κείμενα υπογράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός και τους στίχους ο Αλέξανδρος Φωτεινός, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ελένη Φωτάκη και ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής. Στο πρόγραμμα εντάχθηκε και ένα τραγούδι εκτός των δύο κύκλων, το «Φεγγάρι» σε ποίηση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

02.KATSIGIANNISDASOUS.JPG

Η συναυλία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 9ου Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Τραγούδησαν η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Απόστολος Μόσιος και η Ελεάννα Βαρελά, τις αφηγήσεις έκανε ο Σπύρος Μαβίδης και συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου), η «Ευ Choralis» Γυναικεία Χορωδία Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου (διεύθυνση: Άννα Γεράση), το Φωνητικό Σύνολο «Ρυθμός» (διεύθυνση: Νίκος Χιώτογλου) και η Γυναικεία Χορωδία Ι.Ν.Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» (διεύθυνση: Μαρία Χαραλαμπίδου). Η γενική διεύθυνση της συναυλίας έγινε από τον μαέστρο Στάθη Σούλη.

03.KATSIGIANNISDASOUS.JPG


Με την Εστουδιαντίνα συνέπραξαν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Μάρκος Arlan Oscar (πλήκτρα), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρες), Κώστας Γεδίκης (πολίτικο λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι), και Τάκης Βασιλείου (κρουστά). Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Μαθιόπουλος, Δημήτρης Σιάμπος, Απόστολος Τσιάρκας και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, την ηχοληψία ο Γιώργος Καρυώτης και τη σκηνοθεσία ο Απόλλων Δρικούδης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ λίγο πριν το τέλος ο γέροντας Εφραίμ Βατοπεδινός και ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος απηύθυναν σύντομες ομιλίες προς το κοινό.

04.KATSIGIANNISDASOUS.JPG

Δυο τρία χαρακτηριστικά σημεία της εκδήλωσης ήταν, καταρχήν, το πρόγραμμα που διανεμήθηκε δωρεάν στο κοινό. Είχα πολλά χρόνια να δω πρόγραμμα σε συναυλία και μάλιστα 56σέλιδο. Επίσης, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο ενθουσιασμός και η θέρμη με την οποία υποδέχθηκαν οι ακροατές τα τραγούδια, ακόμα κι αν, όλα σχεδόν, είναι άγνωστα και από αυτά που δύσκολα τραγουδιούνται.

Και να προσθέσω πως το, εκτός «Μεγάλων ωρών», «Φεγγάρι» με τα λόγια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «έδεσε» αρμονικά με τα υπόλοιπα τραγούδια. Νομίζω πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν κι άλλα τραγούδια του Κατσιγιάννη, ανάλογης ατμόσφαιρας, όπως το περίφημο «Δάκρυ στο γυαλί» σε στίχους Ηλία Κατσούλη, η «Ανατολή» σε ποίηση Κωστή Παλαμά, καθώς και τραγούδια από τη «Γη της Ιωνίας», τον «Πολιορκημένο χρόνο»σε ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και την εργασία του πάνω στην ποίηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως η «Αστεφάνωτη».

05.KATSIGIANNISDASOUS.JPG

Το πρόγραμμα της συναυλίας

1) Αφήγηση 1 – Σπύρος Μαβίδης

2) Αυγή στον Άθω – Ορχηστρικό

3) Joseph (στίχοι: Αλέξανδρος Φωτεινός / απόδοση στα Αγγλικά: Γιάννης Καραλάκος) Απόστολος Μόσιος

4) Μικρή βιογραφία (Λίνα Νικολακοπούλου) Δημήτρης Μπάσης

5) Κι αν ήρθε πάλι η άνοιξη (Αλέξανδρος Φωτεινός) Γλυκερία

6) Αφήγηση 2 – Σπύρος Μαβίδης

7) Στου κόσμου το μπαλκόνι (Λίνα Νικολακοπούλου) Δημήτρης Μπάσης

8) A prayer for all (στίχοι: Αλέξανδρος Φωτεινός / απόδοση στα Αγγλικά: Γιάννης Καραλάκος) Απόστολος Μόσιος

9) Great hours (στίχοι: Αλέξανδρος Φωτεινός / απόδοση στα Αγγλικά: Γιάννης Καραλάκος) Απόστολος Μόσιος

10) Αόρατος πόλεμος (Αλέξανδρος Φωτεινός – Ελένη Φωτάκη) Δημήτρης Μπάσης

11) Αφήγηση 3 – Σπύρος Μαβίδης

12) Ανάβαση – Ορχηστρικό

13) Κεχαριτωμένη (Αλέξανδρος Φωτεινός) Γλυκερία

14) Παραμύθια (Αλέξανδρος Φωτεινός) Γλυκερία

15) Αφήγηση 4 – Σπύρος Μαβίδης

16) Ο Ιππόλυτος στην Παναγία (Αλέξανδρος Φωτεινός) Δημήτρης Μπάσης

17) Χαίροις Ανάσσα (Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής / απόδοση από τον Αλέξανδρο Φωτεινό) Δημήτρης Μπάσης

18) Τιμία ζώνη (Αλέξανδρος Φωτεινός) Ελεάννα Βαρελά

19) Η αγάπη είναι άοπλη (Αλέξανδρος Φωτεινός) Δημήτρης Μπάσης

20) Αφήγηση 5 – Σπύρος Μαβίδης

21) Φεγγάρι (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης) Γλυκερία

22) Ο χορός στην Παναγία (Αλέξανδρος Φωτεινός) Δημήτρης Μπάσης & Γλυκερία
06.KATSIGIANNISDASOUS.JPG

Encore

Ακάθιστος Ύμνος (Τη Υπερμάχω Στρατηγώ) Όλοι

07.KATSIGIANNISDASOUS.JPG

Φωτογραφίες - Video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!