Ο «σαμάνος» Τσιτσάνης του Νίκου Ορδουλίδη στον Ιανό (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(PHOTOS & VIDEO) Το βιβλίο του νεαρού αλλά φλογισμένου μουσικολόγου, «Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983) - Ανάλυση της µουσικής του και τα προβλήµατα της έρευνας στην ελληνική λαϊκή µουσική» παρουσιάστηκε στον Ιανό.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια ιδιαίτερη βραδιά αφού, τόσο το αντικείμενό της, όσο και οι ομιλητές αλλά κυρίως εκείνοι που παραβρέθηκαν, είχαν την διάθεση να θέσουν, να συνομιλήσουν, να ακούσουν και να ακουστούν, δημιουργικές απόψεις για ζητήματα που αφορούν τη μουσική και το τραγούδι που αγαπάμε.

Ο Νίκος Ορδουλίδης σπούδασε στο University of Leeds, Αγγλία (Διδακτορικό στη Λαϊκή Μουσικολογία και Μεταπτυχιακό στο Κλασικό Τραγούδι) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Πτυχίο Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με ειδίκευση στη Βυζαντινή Μουσική). Διδάσκει λαϊκό πιάνο στο ΤΕΙ Ηπείρου, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου της Ι.Μ. Βεροίας και Ναούσης. Ο οπλισμός του και ο «εμπνευσμένος» χαρακτήρας του μοιραία δε χωρούν στα σκουριασμένα «στεγανά» και στερεότυπα που στοιχειώνουν εδώ και δεκαετίες το ντόπιο μουσικολογικό πεδίο που «ερευνά» το λαϊκό –με την ευρύτερη έννοια του όρου και της λέξης- τραγούδι.

Αυτή του η διάθεση αποτυπώνεται και στο βιβλίο του για το έργο του Τσιτσάνη (την επιμέλεια του οποίου υπογράφει ο Κώστας Βλησίδης), κάτι που υπογραμμίστηκε από όλους τους ομιλητές της εκδήλωσης:

Γιώργος Νταλάρας ο οποίος προλογίζει το βιβλίο (Διάβασε τον πρόλογο ΕΔΩ)

Γιώργος Κοκκώνης: μουσικολόγος–επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου

Σωτήρης Λυκουρόπουλος: Seed Point music publishing – Publisher του Βασίλη Τσιτσάνη για όλο τον κόσμο

Χάρης Σαρρής: διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας– επιστημονικός συνεργάτης, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου

Γιώργος Τσάμπρας: ερευνητής– παραγωγός μουσικών εκπομπών

Έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε όλη την εκδήλωση, καθώς και το μοναδικό φινάλε της, με τη μεστή και λαμπερή Γιώτα Νέγκα στο τραγούδι, το Βασίλη Κορακάκη στο μπουζούκι (στραγαλάτες οι πενιές του), τον «πολύ» Δημήτρη Μυστακίδη στην κιθάρα και το Νίκο Ορδουλίδη στο πιάνο σε αθάνατα άσματα του Τσιτσάνη.

Και βέβαια τον Γιώργο Νταλάρα, σε ένα «Άσπρο πουκάμισο» που είχε στιγμές και φράσεις από αυτές που λίγοι έχουν ζήσει και μπορούν να μεταφέρουν - κεράσουν τους επόμενους. Δικός του και ο χαρακτηρισμός του «Τσίλα» ως «σαμάνου».

*Οι υπέροχες φωτογραφίες, δώρο, της Μάρως Χρυσανθοπούλου.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!