Ο Rory Gallagher «συνάντησε» τον Hendrix στο Gagarin 205

(PHOTOS) Μια γιορτή που το κοινό αγκάλιασε από την αρχή
Ο Rory Gallagher «συνάντησε» τον Hendrix στο Gagarin 205 Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλεξίου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στον Rory Gallagher στην Ελλάδα έγινε το 2011 κι ενώ είχαν περάσει 16 χρόνια από την απώλεια του Ιρλανδού μουσικού το 1995, με επικεφαλή της βραδιάς τον κιθαρίστα Barry Barnes των Sinnerboy (μία από τις μεγαλύτερες tribute μπάντες του Rory Gallagher στο κόσμο) στο Κύτταρο και την φιλοδοξία να γίνει θεσμός το tribute αυτό σε μια χώρα που λατρεύει τον Rory, σε βραδιές μετακλήσεων από τον Σίμο Παυλίδη.

Δεν ήθελε και πολύ να καθιερωθεί η γιορτή αυτή καθώς το κοινό αγκάλιασε από την αρχή το ετήσιο αυτό αφιέρωμα και μάλιστα η επιτυχία του άνοιξε το δρόμο ώστε να γίνονται έκτοτε και tribute σε άλλους μουσικούς και συγκροτήματα που είναι αγαπητά στη χώρα μας.

Τα tribute αυτά ανανεώνονταν σε συμμετοχές και καλεσμένους ώσπου κάποια στιγμή τον ρόλο του οικοδεσπότη ανέλαβαν οι Bands of Friends με βάση τον μπασίστα και τραγουδιστή Gerry McAvoy αυθεντικό μέλος του power trio του Rory και τον ντράμερ Brendan O’ Neil που υπήρξε επίσης μέλος, προηγουμένως μέλος των Nine Below Zero, αλλά και άλλους μουσικούς που συνεργάστηκαν στην πορεία με τον Rory όπως ο Σκωτσέζος ντράμερ Ted McKenna (1978-81) που πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση σε tribute των Band of Friends στην Αθήνα πριν αφήσει την τελευταία πνοή στις 19 Ιανουαρίου 2019.
Gerry-Brendan.jpg
Gerry-Brendan: Οι δύο συμπαίκτες του Rory Gallagher, o μπασίστας και τραγουδιστής Gerry McAvoy και ο ντράμερ Brendan O’ Neil

Η βραδιά των Band of Friends στο ανανεωμένο Gagarin 205 είχε μαζική προσέλευση, γέμισε ο χώρος πάνω – κάτω και όπως είπε ο διοργανωτής έγινε ρεκόρ προσέλευσης. Πραγματικά ήταν μια ωραία βραδιά στην διάρκεια της οποίας στο ουτοπικό δίδυμο των κορυφαίων Jimi Hendrix – Rory Gallagher στους οποίους ήταν αφιερωμένο το φετινό tribute του Rory, έδωσαν σάρκα και οστά οι Gerry McAvoy’s Βand Of Friends με τους δύο μουσικούς που αναφέρθηκαν συν τους δύο κιθαρίστες, Jim Kickpatrick και Paul Rose για τελευταία φορά με αυτό το line up καθώς πια οι δρόμοι τους χωρίζουν με το συγκρότημα αυτό. Επίσης το σχήμα που άνοιξε τη βραδιά κι έπαιξε για μια ώρα γεμάτη Jimi Hendrix με τον εκπληκτικό Θεσσαλονικιό bluesman Νίκο Ντουνούση με το δυναμικό Sakis Dovolis trio, ένα blues-rock συγκρότημα από την Κοζάνη που αποτελούν οι Σάκης Δοβόλης (κιθάρα, φωνή), Φώτης Δοβόλης (μπάσο) και Νίκος Καλύβας (ντραμς).
Nick_and_-1.jpg
Σάκης Διβόλης – Νίκος Ντουνούσης στο αφιέρωμα Hendrix

Ο διοργανωτής δια μικροφώνου στο τέλος του αφιερώματος στον Hendrix, εν μέσω αποθέωσης, ανήγγειλε αφιέρωμα στον Stevie Ray Vaughan στην προσεχή βραδιά με τους Βand Of Friends με την επιτόπια συγκατάθεση του Ντουνούση.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας ξεκίνησε με το Freedom και στην συνέχεια παίχθηκαν μια σειρά αγαπημένων κομματιών του Hendrix, μεταξύ αυτών τα All Along the Watchtower, Purple Haze, Foxy Lady και μεγάλο φινάλε με το Voodoo Child σε νέες εκτελέσεις και όχι covers που είχαν ενδιαφέρον και μια νέα οπτική πάνω στη δουλειά του ανεπανάληπτου και αυθεντικού μουσικού.
Nick_Donousis_Kyttaro2.jpg
O Νίκος Ντουνούσης σολάρει με το κλασικό ινδιάνικο φτερό να κρέμεται

Οι Gerry McAvoy’s Βand Of Friends ξεσήκωσαν το κοινό που είχε μεγάλη συμμετοχή στα τραγούδια και φωνάζοντας ρυθμικά Rory, Rory σε ένα σετ που περιείχε κλασικά κομμάτια αγαπημένα του Ιρλανδού, όπως τα Tattoo Lady, Bad Penny, Shadow Play και το κομμάτι που έχει αδυναμία η παλιά αλητεία ροκ της Αθήνας, που είναι το A Million Miles Away. Ένα κομμάτι που έπαιζαν οι d.j. όχι στην «εμπορική» ώρα μιας βραδιάς σε ένα ροκ κλαμπ αλλά σε πιο πριβέ φιλική κατάσταση αργά. Φυσικά υπήρχε encore μέσα σε ενθουσιώδη κατάσταση και μάλλον ο Rory θα χαμογελούσε από εκεί ψηλά..

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή ενός συγκινητικού βίντεο υπό τους ήχους της μουσικής του Rory Galagher αφιερωμένο στον εκλιπόντα Ted McKenna.

*Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!