O Γιάννης Μαρκόπουλος «Εντεύθεν» στο Ηρώδειο

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & PHOTOS) Τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, σήμερα, ακούγονται επίκαιρα, ίσως περισσότερο και από την ίδια την εποχή που γράφτηκαν.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τραγούδησαν: Γιώργος Νταλάρας, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Έλενα Κελεσίδη, Vassilikos, Μυρτώ Ναούμ, Σοφία Μάνου και η Νεφέλη Μπερή.

Με μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Κυριακή 6 Ιουλίου, ο πρωτοπόρος και σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος, πέρασε, για άλλη μια φορά - μετά την περσινή συναυλία του στον ίδιο χώρο - το μήνυμα της συμφιλίωσης και συναδέλφωσης…. Προτού γράψω τις εντυπώσεις μου όμως, θα ήθελα να σταθώ σε δυο καταχωρήσεις της συναυλίας στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία». Έγραφε λοιπόν η εφημερίδα στο φύλλο της 29ης Ιουνίου:

Την άλλη Κυριακή (6 Ιουλίου)
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα δώσει μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Εντεύθεν» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, παρουσιάζοντας αγαπημένες συνθέσεις του από το σύνολο της δισκογραφίας του. Τραγουδούν: Έλενα Κελεσίδη, Vassilikos, Μυρτώ Ναούμ, Λάκης Χαλκιάς και άλλοι ερμηνευτές. Στις 21.00.

Ενώ στο φύλλο της 6ης Ιουλίου, προστέθηκε το όνομα του Χαράλαμπου Γαργανουράκη, σε αντίθεση με αυτό του Γιώργου Νταλάρα, που απουσίαζε και πάλι.

«ENTEYΘΕΝ»  τιτλοφορείται η μεγάλη συναυλία που θα δώσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στη βραδιά θα ακουστούν όλες οι σπουδαίες συνθέσεις του που εδώ και χρόνια τραγουδιούνται και αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς μιας Ελλάδας που αντέχει στο χρόνο. Ερμηνεύουν: Έλενα Κελεσίδη, Vassilikos, Μυρτώ Ναούμ, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, καθώς και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες που θα δώσουν το «παρών» στο πλευρό του συνθέτη. Ώρα έναρξης: 21:00

Και, χωρίς να σχολιάσω παραπάνω, προχωρώ στα της συναυλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Εκτός από τους τραγουδιστές που προανέφερα, συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία της Δ.Ε.Η. σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα, η Παιδική Χορωδία «Αναγέννηση» σε διδασκαλία Χριστίνας Ξύδη-Λιγνού, η Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» με τους σολίστες: Σύλβια Κουτρούλη (νέι), Στέλλα Τσένη (βιολί), Βασίλης Μάλλιος (όμποε), Κωστής Μωραΐτης (τρομπέτα), Βασίλης Μαστοράκης (κιθάρα), Αγγελίνα Κάκτσεβα (σαντούρι), Ελένη Καμβύση (κρουστά), Μαριλίνα Τζελέπη (πιάνο).

Με αρκετές αλλαγές στο πρόγραμμα, σε σχέση με την περσινή συναυλία, ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε ένα απάνθισμα από την πενηντάχρονη και πλέον, πορεία του στην ελληνική μουσική, με στιγμές από τα πρώτα λαϊκά τραγούδια του, μέχρι το ανέκδοτο «Κονσέρτο για νέι», αλλά και τέσσερα ακυκλοφόρητα κομμάτια από τη νέα σειρά τραγουδιών «Εντεύθεν». (Δυο από αυτά είχαν ακουστεί στην εκπομπή «Η άλλη όψη» της ΝΕΤ, το 2006, από πρόβες του Συνθέτη με τον Δημήτρη Μητροπάνο).  Θα ήταν «ευχής έργον», τόσο αυτά τα καινούργια τραγούδια, όσο και μια επιλογή από τις καλύτερες στιγμές των δυο συναυλιών του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο (το Σεπτέμβρη του 2013 και την προχθεσινή), να πάρουν σύντομα το δρόμο προς τη δισκογραφία.

Μοναδικές στιγμές οι εκτελέσεις των τραγουδιών «Καράβια» και «Το μουράγιο», που πρωτοηχογράφησε ο Κώστας Χατζής το 1964,  από την Παιδική Χορωδία «Αναγέννηση» και τη Νεφέλη Μπερή. Κι εδώ θα πρέπει να εξάρω τις ερμηνείες της Μυρτώς Ναούμ, της Σοφίας Μάνου και της Νεφέλης Μπερή, που στάθηκαν ισάξια δίπλα στις σταθερές αξίες που ακούνε στα ονόματα, Γιώργος Νταλάρας, Χαράλαμπος Γαργανουράκης και Λάκης Χαλκιάς, αλλά και στο νεότερο Vassilikos. Σε διαφορετικό «κλίμα» η σοπράνο Έλενα Κελεσίδου, που, αν και ξεχωριστή ερμηνεύτρια στο είδος της, ίσως να «ξένισε» μια μερίδα ακροατών, μη εξοικειωμένων με τη λυρική μουσική.

Κάτι ακόμα που πρέπει να επισημάνουμε, είναι πως τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, σήμερα ακούγονται επίκαιρα, πολύ περισσότερο και από την ίδια την εποχή που γράφτηκαν… Ίσως, κρίνοντας πάντα με προσωπικό γούστο και κριτήριο, σε κάποια από αυτά, να έλειψε ο ήχος του μπουζουκιού. Και αυτές τις ενορχηστρώσεις όμως, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν μπορώ να μην κάνω ειδική μνεία στην παρουσία των παλαιότερων τραγουδιστών. Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, αν και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου στη φωνή του,  ήταν, το λιγότερο, συγκινητικός, τραγουδώντας με την Κρητική ψυχή του...  Ο Γιώργος Νταλάρας κατέθεσε ξεχωριστές ερμηνείες στο «Μητέρα μεγαλόψυχη» (πρώτη φορά το ακούω από τη φωνή του), στο «Πέραμα», αλλά και στο νέο, ακυκλοφόρητο τραγούδι «Ότι αλλάζει να τ’ αντέξεις». Όσο για τον Λάκη Χαλκιά, θα αναφέρω έναν μικρό, αυθόρμητο διάλογο που είχα με τον φίλο και συνεργάτη Μάκη Ιωακειμίδη, με τον οποίο παρακολουθούσαμε μαζί τη συναυλία. Ακούγοντας τη «Φάμπρικα» (με τη συνοδεία του κόσμου στις επαναλήψεις των φράσεων), είχα την αίσθηση πως άκουγα τη «Φάμπρικα» του 1974. Οπότε με το φινάλε του τραγουδιού, είπα στο φίλο μου: «Σεβασμός…» Κι εκείνος, πολύ απλά, μου απάντησε: «Respect…»

Το πρόγραμμα είχε αναλυτικά ως εξής:

Μέρος 1ο
1) Who pays the ferryman (Οργανικό)
2) Κρήτη μου όμορφο νησί (στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος) Χαράλαμπος Γαργανουράκης
3) Ποιος άκουσε καταμεσήμερα (ποίηση: Γιώργος Σεφέρης) Χαράλαμπος Γαργανουράκης
4) Η άρια της μελαγχολίας (ποίηση: Γιάννης Μαρκόπουλος) Έλενα Κελεσίδου
5) Γκρεμισμένα σπίτια (στίχοι: Νότης Περγιάλης) Λάκης Χαλκιάς
6) Θυμάμαι εσένα (στίχοι: Γιώργος Σκούρτης-Ανέκδοτο) Λάκης Χαλκιάς
7) Μέριμνα για όμποε και πιάνο (Από τα έργα μουσικής δωματίου «Μέριμνες», κομμάτια για δύο και τέσσερα όργανα-Ανέκδοτο)
8) Η θαλασσινή (στίχοι: Μιχάλης Κατσαρός) Vassilikos
9) Κι όλο πηγαίνω στις πηγές (ποίηση: Νίκος Καρούζος) Vassilikos
10) Ο τόπος μας είναι κλειστός (ποίηση: Γιώργος Σεφέρης) Χορωδία. Σολίστ: Κωστής Κωνσταντάρας (βαρύτονος), Γιολάντα Αθανασοπούλου (υψίφωνος)
11) 1950 - Το καφενείον «Η Ελλάς» (στίχοι:  Κ.Χ.Μύρης) Μυρτώ Ναούμ
12) Εδώ γεννήθηκα (στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου) Μυρτώ Ναούμ
13) Μητέρα μεγαλόψυχη (ποίηση: Διονύσιος Σολωμός) Γιώργος Νταλάρας-Χορωδία

Μέρος 2ο
1) Κονσέρτο-Ραψωδία για νέι (αρχαίο αυλό) και ορχήστρα - Α’ εκτέλεση. Προετοιμασία ορχήστρας και διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Σολίστ στο νέι: Σύλβια Κουτρούλη
2) Μουράγιο (στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου) Παιδική χορωδία
3) Καράβια (στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου) Νεφέλη Μπερή, Παιδική χορωδία
4) Από μεγάλον έρωτα (στίχοι: Πόλυς Κυριάκου - Ανέκδοτο) Μυρτώ Ναούμ
5) Την εικόνα σου (στίχοι: Μιχάλης Κατσαρός) Vassilikos
6) Σ’ ένα στενό δρομάκι (ποίηση: Γιώργος Βολουδάκης - Ανέκδοτο) Vassilikos
7) Ψάχνω να σε βρω (στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος) Έλενα Κελεσίδη
8) Το πέραμα (στίχοι: Γιώργος Χρονάς) Γιώργος Νταλάρας
9) Χίλια μύρια κύματα (στίχοι: Κ.Χ. Μύρης) Γιώργος Νταλάρας - Νεφέλη Μπερή, Χορωδία
10) Τη ζωή μου μη διαβάζεις (στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος Νταλάρας, Χορωδία
11) Η μάνα του Αλέξανδρου (στίχοι: Πάνος Θεοδωρίδης) Γιώργος Νταλάρας
12) Μαλαματένια λόγια (στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Νεφέλη Μπερή
13) Τα λόγια και τα χρόνια (στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) Χαράλαμπος Γαργανουράκης
14) Μιλώ για τα παιδιά μου (στίχοι: Γιώργος Σκούρτης) Σοφία Μάνου
15) Η φάμπρικα (στίχοι: Γιώργος Σκούρτης) Λάκης Χαλκιάς
16) Πέρα από τη θάλασσα (στίχοι: Ερρίκος Θαλασσινός) Σοφία Μάνου
17) Ό,τι αλλάζει να τ’αντέξεις (στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος - Ανέκδοτο) Γιώργος Νταλάρας
18) Παραπονεμένα λόγια (στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος Νταλάρας
19) Ζαβαρα-κατρα-νέμια (στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος) Όλοι οι τραγουδιστές και ο Συνθέτης

Οι ενορχηστρώσεις και η διεύθυνση της ορχήστρας έγιναν από τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Φωτογραφίες: Μάρω Χρυσανθοπούλου. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

(Σημειώνεται, πως από τον Συνθέτη και την παραγωγή, μας δόθηκε άδεια βιντεοσκόπησης για τα κομμάτια 10 και 13 του πρώτου μέρους. Δεδομένου ενός τεχνικού προβλήματος που προέκυψε κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης του τραγουδιού «Ο τόπος μας είναι κλειστός», παραθέτουμε το κομμάτι «Μητέρα μεγαλόψυχη»).

«Μητέρα μεγαλόψυχη» (Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος, ποίηση: Διονύσιος Σολωμός) (Από τη λαϊκή λειτουργία «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι»).
Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας και η Μικτή Χορωδία της Δ.Ε.Η. Video: Θανάσης Γιώγλου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!