Ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη τίμησε τον Σταύρο Κουγιουμτζή

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, με τους μουσικούς και τους τραγουδιστές της ορχήστρας του
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Πήγα στα μέρη που… τους είχα πρωτοδεί…»

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, για άλλη μια φορά σε συναυλία για τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαρτίου ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη τίμησε τη μνήμη του συνθέτη, για πολλοστή φορά, με μια μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομά του και φιλοξενεί το πιάνο, πάνω στο οποίο έγραψε το συγκλονιστικό έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων». Για τον Σταύρο Κουγιουμτζή μίλησαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Ανατολή Κωνσταντινίδου, που είχε και την εποπτεία της εκδήλωσης, ο πρώην δήμαρχος Πανοράματος Γιώργος Κεδίκογλου και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Η παρουσίαση και η επιμέλεια του αρχειακού υλικού που προβλήθηκε στην οθόνη έγιναν από τον γράφοντα.

Τραγούδησαν η Σοφία Εμφιετζή, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Ανδρέας Καρακότας, ο Μανώλης Χατζημανώλης, ο Μιχάλης Παπαζήσης, ο Δημήτρης Κεχαγιάς και η Μαρία Κουγιουμτζή. Την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων και τη διεύθυνση της ορχήστρας του Σταύρου Κουγιουμτζή, που επανασυστάθηκε μετά από πολλά χρόνια αποκλειστικά για αυτή τη βραδιά, είχε ο Κώστας Ματσίγκος. Έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Ματσίγκος (κιθάρα), Θανάσης Μπιλιλής (πιάνο), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Δημήτρης Ψαρράς (μπουζούκι), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι) και ο Γιάννης Καμπανταίδης (μπάσο). Η χαρά και η συγκίνηση όλων για αυτή τη συνάντηση ήταν διάχυτη, τόσο στις πρόβες όσο και κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Δυστυχώς, ο Δημήτρης Ατζέμης και ο Νίκος Ψοφογιώργος μας άφησαν νωρίς…

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τέτοια, ώστε δεκάδες θεατές που δεν πρόλαβαν να βρουν θέση παρακολούθησαν την εκδήλωση με live streaming, από τη διπλανή αίθουσα «Λίτσα Φωκίδου», που κι αυτή δεν άργησε να γεμίσει. Ανάμεσα στους θεατές ήταν η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας, ο σκηνοθέτης Γιώργος Φρατζεσκάκης (που ταξίδεψε από την Αθήνα αποκλειστικά για την εκδήλωση) και ο ερμηνευτής Κώστας Πρατσινάκης.
«Ο Κουγιουμτζής ήταν ένας κορυφαίος δημιουργός που έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο, αλλά και σημάδεψε τη λαϊκή μουσική, έδωσε νόημα και συναίσθημα στο ελληνικό τραγούδι» τόνισε στη σύντομη ομιλία της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Ανατολή Κωνσταντινίδου, ενώ, ιδιαίτερα φορτισμένος, ο πρώην δήμαρχος Πανοράματος Γιώργος Κεδίκογλου, είπε για τον συνθέτη και φίλο του: «Η γενιά μας οφείλει πολλά στο μεγάλο αυτό συνθέτη, στιχουργό, συγγραφέα και πάνω απ’ όλα άνθρωπο. Τα δικά του τραγούδια ακούσαμε, όταν αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έφυγε όπως έζησε. Ήσυχα, διακριτικά με ήθος, με αξιοπρέπεια, έτσι απλά χωρίς φρου - φρου και αρώματα».

Το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, που ανέφερε μεταξύ άλλων για τον Σταύρο Κουγιουμτζή: «Του χρωστάμε πολλά! Μίλησε με τους στίχους και τη μουσική του στις ψυχές όλων των Ελλήνων. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο δικός μας άνθρωπος, ο Θεσσαλονικιός, ο εμπνευσμένος δημιουργός, ο προικισμένος συνθέτης, ο φίλος του δήμου μας, έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο, αλλά και σημάδεψε τη μουσική του Έλληνα, στο λαϊκό τραγούδι. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής δεν ήταν απλώς ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ήταν ένας δάσκαλος, ένας γνήσιος φιλόσοφος του Πολιτισμού, του βίου και της καθημερινότητας του Έλληνα, ένας σεμνός και ποιοτικός άνθρωπος. Είμαστε υπερήφανοι που το κεντρικό αμφιθέατρο μας στο Πανόραμα φέρει το όνομά του και το πιάνο του όπου έγραψε τις αθάνατες δημιουργίες του βρίσκεται για πάντα εδώ για να μας τον θυμίζει».

Μετά από επιθυμία της οικογένειας του Σταύρου Κουγιουμτζή και όλων των συντελεστών, η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη των θυμάτων του φοβερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ λίγο πριν τραγουδήσει το «Θα’ταν 12 του Μάρτη», η Μαρία Κουγιουμτζή διάβασε τα ονόματα των νεκρών του δυστυχήματος. (Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό απόσπασμα).


Το πρόγραμμα της συναυλίας

1) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής) Μανώλης Χατζημανώλης
2)Το πρώτο περιστέρι (Γιώργος Θέμελης) Όλοι
3)Ένας κόμπος η χαρά μου (Σταύρος Κουγιουμτζής) Μανώλης Χατζημανώλης
4)Ήταν 5 ήταν 6 (Σταύρος Κουγιουμτζής) Μιχάλης Παπαζήσης
5) Θα’ταν 12 του Μάρτη (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Μαρία Κουγιουμτζή
6) Δίψασα στην πόρτα σου (Μάνος Ελευθερίου) Σοφία Εμφιετζή
7) Στα χρόνια της υπομονής (Μάνος Ελευθερίου) Λιζέτα Καλημέρη
8) Σου στέλνω χαιρετίσματα (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Σοφία Εμφιετζή
9) Κάπου νυχτώνει (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρέας Καρακότας
10) Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Μάνος Ελευθερίου) Μιχάλης Παπαζήσης
11) Το σακάκι μου κι αν στάζει (Άκος Δασκαλόπουλος) Δημήτρης Κεχαγιάς
12) Σ’αγαπώ (Άκος Δασκαλόπουλος) Μαρία Κουγιουμτζή
13) Όμως δεν ξέρω (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Μαρία Κουγιουμτζή
14) Δώσε μου το χέρι σου (Σώτια Τσώτου) Μιχάλης Παπαζήσης
15) Χρόνια σαν βροχή (Μάνος Ελευθερίου) Σοφία Εμφιετζή
16) Εσένανε θα διάλεγα (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Λιζέτα Καλημέρη
17) Το πουκάμισο το θαλασσί (Άκος Δασκαλόπουλος) Δημήτρης Κεχαγιάς
18) Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρέας Καρακότας
19) Τα κατά Ματθαίον πάθη (Κώστας Κινδύνης) Ανδρέας Καρακότας
20) Χάντρα στο κομπολόι σου (Άκος Δασκαλόπουλος) Μιχάλης Παπαζήσης
21) Βασανάκι – βασανάκι (Σταύρος Κουγιουμτζής) Μανώλης Χατζημανώλης
22) Όλα καλά (Σταύρος Κουγιουμτζής) Δημήτρης Κεχαγιάς
23) Τα μαύρα κοροϊδεύεις (Μάνος Ελευθερίου) Λιζέτα Καλημέρη
24) Τα σκούρα μάτια (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Λιζέτα Καλημέρη
25) Το κόκκινο φουστάνι (Κώστας Κινδύνης) Λιζέτα Καλημέρη
26) Κάποιος χτύπησε την πόρτα (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Ανδρέας Καρακότας
27) Τρεις η ώρα νύχτα (Μάνος Ελευθερίου) Σοφία Εμφιετζή
28) Του κάτω κόσμου τα πουλιά (Μάνος Ελευθερίου) Ανδρέας Καρακότας
29) Που’ναι τα χρόνια (Άκος Δασκαλόπουλος) Μανώλης Χατζημανώλης
30) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρος Κουγιουμτζής) Όλοι
31) Να’τανε το ’21 (Σώτια Τσώτου) Όλοι

Συγκινημένη, στο τέλος της εκδήλωσης, η σύζυγος του συνθέτη Αιμιλία Κουγιουμτζή ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, διοργανωτές, μουσικούς και τραγουδιστές. Στο δεύτερο video παρακολουθήστε το φινάλε της συναυλίας με την ομιλία της και τα δυο τελευταία τραγούδια, ενώ στη gallery, κάτω από το video, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.

-Οι φωτογραφίες είναι του Πάνου Ευστρατίου. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!