Νικήτας Βοστάνης - «Εδώ Αλεξάνδρεια» στον Ιανό

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO) Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις σε παρουσιάσεις δίσκων να παίζονται ζωντανά όλα τα τραγούδια του έργου και ο κόσμος να παρακολουθεί με ενθουσιασμό και ευλάβεια ταυτόχρονα το ξετύλιγμα της ακρόασής τους.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Κι όμως στον κατάμεστο Ιανό στην «πρώτη» επίσημη «προβολή» του «Εδώ Αλεξάνδρεια» η υποδοχή του κόσμου είχε αυτόν το χαρακτήρα. Οι φίλοι του Βοστάνη και του καλού τραγουδιού «ρούφηξαν» με τις αισθήσεις και το μυαλό τους τα μηνύματα του κύκλου αυτού τραγουδιών και ξεσπούσαν σε θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα σε κάθε παύση, σε κάθε ευκαιρία.

Η Αλεξάνδρεια, τόπος καταγωγής του συνθέτη Νικήτα Βοστάνη είναι η αιτία για την συνεργασία του με τον πάντα εμπνευσμένο Μιχάλη Μπουρμπούλη αλλά και με τέσσερεις νέες στιχουργούς (Αμαλία Μπορτσοβίτου, Ελένη Νανοπούλου, Μίρκα Παπαδημητρίου, Χαρά Ρίζου) που κάνουν «εδώ» την πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση καθώς και τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη που το βραβευμένο βιβλίο του «Μέρες Αλεξάνδρειας» στάθηκε αφορμή για την φιλία και την συνεργασία του με τον Νικήτα Βοστάνη.

«Εδώ Αλεξάνδρεια», ο τίτλος του ολοκληρωμένου κύκλου τραγουδιών που ερμηνεύσουν φωνές από την παλιά αλλά και την νεότερη γενιά που στηρίζουν την συνέχεια του κλασσικού και διαχρονικού ελληνικού τραγουδιού: Μανώλης Μητσιάς, Μπάμπης Τσέρτος, Λάκης Χαλκιάς, Αλέξανδρος Χατζής, Μαρίνα Μανωλάκου, Μαρία Σπυροπούλου, Αρετή Κετιμέ και Γιώργος Αιγιώτης. Να σημειωθεί πως ο συνθέτης και οι συντελεστές του δίσκου παρουσίασαν όλα τα τραγούδια με ζωντανή «πλήρη» μπάντα που εντυπωσίασε για τον όγκο και την πληρότητά της.

Νωρίτερα την «αυλαία» της βραδιάς άνοιξαν ο συγγραφέας, μουσικός παραγωγός και διευθυντής του ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε έναν από τους συντελεστές της έκδοσης και ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης που μίλησε για τη «σχέση» του με το Βοστάνη και την Αλεξάνδρεια καθώς και για το στίγμα του έργου στις μέρες μας. Με τη σειρά του ο Βοστάνης δήλωσε πως τα τραγούδια του δίσκου και ιδιαίτερα το «Στην πόλη του Καβάφη» αφορούν εικόνες και βιώματά του από την Αλεξάνδρεια και τον ξεριζωμό που έζησε στο πετσί του επί Νάσερ, όταν το 1967 με μια βαλίτσα στο χέρι -όπως επιτρεπόταν σε κάθε άτομο- μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένεια του πέρναν το πλοίο της γραμμής για τη -συχνά άστοργη- μητέρα Ελλάδα. Το «Εδώ Αλεξάνδρεια» διατηρεί το κλίμα και την ατμόσφαιρα που έχουν οι ολοκληρωμένοι κύκλοι τραγουδιών, παραπέμπει στην διαχρονική εποχή του καλού ελληνικού τραγουδιού και είναι μια πολυπρόσωπη έκδοση που σπάνια στις μέρες μας συναντάμε. Ο συνθέτης Νικήτας Βοστάνης με αυτήν την τέταρτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία του παραμένει συνεπής στην δημιουργική πορεία που χάραξε από το ξεκίνημά του.

*Στην παρουσίαση των τραγουδιών συμμετείχε και ο ερμηνευτής Γιώργος Ρήγας που ξεχώρισε για τον τρόπο που απέδωσε τα κομμάτια αποσπώντας με τη σειρά του ζεστό και ηχηρό χειροκρότημα.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!