Μουσικό πείρα(γ)μα στη Μελίνα – Παρουσίαση δίσκου (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(PHOTOS) Με αφορμή τα είκοσι χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, η MINOS – EMI κυκλοφόρησε ένα δίσκο - αναμφίβολα πρωτότυπο – αφιερωμένο στη Μελίνα και το έργο της.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το «Πειράζοντας τη Μελίνα» είναι οι δημιουργίες που έχει ερμηνεύσει η Μελίνα, διασκευασμένες από δεκαπέντε καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής, μουσικής σκηνής - τους Kid Loco, K Βήτα, Olga Kouklaki, Mikro, Monsieur Minimal, Marsheaux, Serafim Tsotsonis, Nikkon, Cayetano, Papercut, (pH)2, Stavento, Ντέιβιντ, Niadoka και Fantastikoi Hxoi - ενώ απ’ αυτές ξεφεύγουν τα νέα «The Calling», «Melina’s song» και «Μελίνα Μερκούρη».

Η παρουσίαση του νέου αυτού δίσκου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 9 Νοεμβρίου 2014, στον πλέον κατάλληλο χώρο, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ανάμεσα στις φωτογραφίες, τις σατέν ρόμπες, τα φορέματα, την τουαλέτα και τα προσωπικά αντικείμενα της Μελίνας. Το πρόγραμμα της παρουσίασης, με φανερές αδυναμίες στην οργάνωση, ξεκίνησε με τη ζωντανή εκτέλεση ορισμένων διασκευών από τους Minor Project και την Κατερίνα Ντούσκα, αλλά και τη συμβολή της ηθοποιού Στεφανίας Γουλιώτη – που έχει τιμηθεί με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» - στην αφήγηση. Σειρά πήρε ολιγόλεπτη ομιλία της Μαργαρίτας Μάτσα, της Μανουέλας Παυλίδη, του δημοσιογράφου Φώτη Απέργη και του Γιώργου Μουχταρίδη, διευθυντή του Pepper, χορηγού του cd. Ακολούθησε η προβολή βίντεο με αποσπάσματα των νέων τραγουδιών του δίσκου, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την Αγγέλα Κόλλια, παραγωγό του άλμπουμ, να συστήνει και να δίνει το λόγο στους παρευρισκόμενους (ανα)δημιουργούς.

Χαρακτηριστικότερα όλων ήταν τα λόγια της Μανουέλας Παυλίδη, η οποία δήλωσε «Η Μελίνα πείραζε όποιον και ό,τι αγαπούσε. Γι’ αυτό είμαι σίγουρη ότι θα της άρεσε τόσο η ιδέα όσο και το αποτέλεσμα αυτής της συλλογής», ενώ αναφερόμενη πάλι στη δισκογραφική αυτή δουλειά είπε «Αυτό κι αν ήταν τολμηρό. Αλλά άλλο που δεν θα ‘θελε, γιατί η Μελίνα αγαπούσε ό,τι το νεανικό, το απρόσμενο, το ουσιαστικά ανατρεπτικό». Στους καλλιτέχνες που συνέστησαν το τολμηρό αυτό εγχείρημα αναφέρθηκε με τη σειρά του διεξοδικότερα ο Γιώργος Μουχταρίδης λέγοντας «Τους μουσικούς αυτούς τους φανταζόμαστε όλοι νέους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι 25 χρόνια στο χώρο, αλλά είναι άφθαρτοί γιατί έχουν επιλέξει να μην προβληθούν πέρα από την προβολή της ίδιας της δουλειάς τους».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις των ίδιων των καλλιτεχνών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους εξέφρασαν τη χαρά και τη συγκίνηση τους που μπόρεσαν «να αγγίξουν τη φωνή της Μελίνας και τις μελωδίες αυτών των κορυφαίων δημιουργών», «να κάνουν αυτά τα κομμάτια δικά τους», με πιο αμφιλεγόμενη όλων ίσως αυτήν της εκπροσώπου των Mikro, που είπε «Χαρά μας που μπορέσαμε να συμβάλλουμε στο έργο που έχει κάνει η Μελίνα Μερκούρη».

Πρέπει, επίσης, να σχολιαστεί πως αν και γενικά η προσέλευση ήταν μεγάλη, ο χώρος της παρουσίασης δε γέμισε παρά μόνο στην αρχή της. Οι παρευρισκόμενοι εντός αυτού ανακυκλώνονταν συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της, επισκεπτόμενοι το φουαγιέ και επανερχόμενοι. Μεταξύ των δημοσίων προσώπων ήταν άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο άλλα και αυτόν της πολιτικής, όπως η Άννα Νταλάρα, ο Κώστας Λαλιώτης κ.α.

Όσον αφορά στον ίδιο το δίσκο, ακούγοντας κανείς τα τραγούδια δεν αργεί να διαπιστώσει το εξής οξύμωρο – δεδομένου του τίτλου του cd, στο «Πειράζοντας τη Μελίνα» η Μελίνα έχει μείνει στην ουσία «απείραχτη». Αυτοί που έχουν «πειραχτεί» είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Joe Dassin και ο Leo Ferre. Η ίδια η Μαργαρίτα Μάτσα μίλησε για το θάρρος που χρειάστηκαν αυτοί οι καλλιτέχνες – ή οι κληρονόμοι ορισμένων – για να εμπιστευθούν τις δημιουργίες τους, το οποίο είναι «αντίστοιχο με αυτών των νέων παιδιών που δοκιμάσανε να πειράξουν αυτά τα ιστορικά τραγούδια».

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, να αναφερθεί πως σε τόσο πρωτοποριακές κινήσεις που αφορούν σε κλασσικούς καλλιτέχνες και έργα είναι λογικό να είναι αμφίβολη η ανταπόκριση του εκάστοτε ακροατή και επόμενο οι ακροατές να χωριστούν σε αυτούς που εκλαμβάνουν τον δίσκο αυτό ως μεγάλο θάρρος και εκείνους που τον αντιλαμβάνονται ως μεγάλο θράσος.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!