Μίνως Μάτσας - «Έξω» στον Κήπο του Μεγάρου

(VIDEO & PHOTOS) Μια πολύ ενδιαφέρουσα, «αυτοβιογραφική» μουσική παράσταση με εκτελεστές διαλεγμένους μέσα από τους καλύτερους!
Μίνως Μάτσας - «Έξω» στον Κήπο του Μεγάρου Φωτογραφία: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Μίνως Μάτσας, στην πρώτη συναυλία με το όνομά του στον τίτλο, παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιουλίου 2014 ένα απάνθισμα των συνθέσεών του, δίνοντάς μας μια ευκαιρία να γνωρίσουμε σφαιρικά το έργο του, στον όμορφο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής που τον τελευταίο καιρό γνωρίζει στιγμές «δόξας», αν κρίνουμε από την ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ασχέτως εμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Τα εισιτήρια είχαν, από νωρίς, εξαντληθεί και σε αυτή την περίπτωση, με τον κόσμο να κατακλύζει κάθε γωνιά του κήπου.

Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη & Γιάννης Χαρούλης ήταν οι ερμηνευτές που ο συνθέτης επέλεξε για να αποδώσουν τα έργα του, υπό τους ήχους διαλεκτών μουσικών - σολιστών: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος στα πνευστά, Μανώλης Καραντίνης, στο μπουζούκι, λαούτο & ούτι, Θάνος Γκιουλετζής στο βιολί, Νικόλας Γαρουφαλάκης στα πλήκτρα, Αντρέας Σιδεράκης στα τύμπανα, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο μπάσο, Αλέκος Ρούπας στα κρουστά, Γιώργος Χατζόπουλος στην κιθάρα, Χρήστος Ζερμπίνος στο ακορντεόν, Αντρέας Κατσιγιάννης στο σαντούρι & Πάρις Περυσινάκης στην κρητική λύρα.

Όλα, λοιπόν, έδειχναν ότι θα είναι μια φροντισμένη παραγωγή, τόσο από πλευράς επιλογών ερμηνευτών & μουσικών, όσο και από πλευράς «εκτέλεσης», καθώς στην είσοδο μας μοιράστηκε και το πρόγραμμα της συναυλίας - μια ιδέα που βρήκα εξαιρετική, καθώς δε συνηθίζεται σε συναυλίες και το έργο του Μίνωα Μάτσα δυστυχώς δεν έχει γίνει ολόκληρο ευρέως γνωστό, οπότε μπορέσαμε κι εμείς να έχουμε μια σαφέστερη «εικόνα» του τι ακούμε. Προσεγμένα φώτα, με το φόντο της σκηνής να έχει αφαιρεθεί και το σκηνικό να αποτελούν τα φωτισμένα δέντρα του κήπου, καλός ήχος και καλοκαιρινή διάθεση.

Ακούσαμε κάποια ορχηστρικά κομμάτια που ο Μίνως Μάτσας έγραψε για ταινίες, όπως «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», «Η αγάπη είναι ελέφαντας» και θεατρικές παραστάσεις όπως τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και βέβαια πολλά τραγούδια του, τα περισσότερα σε πρώτες εκτελέσεις άλλων, από τους δίσκους «Χίλιες και μια νύχτες… πάλι», «Χωρίς επίλογο» κ.α. Ενδεικτικά αναφέρω τα «Στο αμάν και στο γιατί», «Πάντα ο ήλιος θα βγαίνει», «1000 + 1 νύχτες», «Καράβια στη στεριά», «Μαύρη Πεταλούδα», «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» (μια εμπνευσμένη, από το Μίνωα Μάτσα Jr, διασκευή του τραγουδιού των Μίνωα Μάτσα & Σπύρου Περιστέρη που τραγούδησε η υπέροχη Ανδριάνα Μπάμπαλη), «Πρώτη άνοιξη» κ.α.

Ακούστηκαν, επίσης, ακυκλοφόρητα κομμάτια από τις δουλειές που ετοιμάζει ο συνθέτης με το Γιάννη Χαρούλη («Μετά Χριστόν» & «Μάης» - στίχοι Ελένη Φωτάκη), τη Φωτεινή Βελεσιώτου («Στάχτη» - στίχοι Ελένη Φωτάκη) και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη («Δύση και Ανατολή - στίχοι Μίνως Μάτσας), ενώ για άλλη μια φορά ήταν όμορφη η αναφορά στον εκλιπόντα Δημήτρη Μητροπάνο, όταν ο Γιάννης Χαρούλης & η Φωτεινή Βελεσιώτου τραγούδησαν κομμάτια που είχε πρώτος ερμηνεύσει ο ίδιος, στο δίσκο «Χωρίς επίλογο» που παρέμεινε ημιτελής.

Λίγες μέρες πριν την παράσταση ο Μίνως Μάτσας μας είχε μιλήσει για όλα, σε μια συνέντευξη που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Στο βίντεο που ακολουθεί συγκεντρώσαμε κάποια από τα highlights της βραδιάς: Α) «Βασίλισσα της νύχτας» από το δίσκο «Χωρίς επίλογο» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου κι ερμηνεία Γιάννη Χαρούλη (πρώτη εκτέλεση Δημήτρης Μητροπάνος) Β) «Μια νύχτα» από τη σειρά «Το Νησί» σε στίχους Μίνωα Μάτσα κι ερμηνεία Φωτεινής Βελεσιώτου (πρώτη εκτέλεση Δημήτρης Μητροπάνος) Γ) «Είναι η αγάπη» από τη σειρά «Το Νησί» σε στίχους Vicroria Hislop - Μίνωα Μάτσα κι ερμηνεία Ελεωνόρας Ζουγανέλη Δ) «Μεγάλα λόγια» από το δίσκο «Χίλιες και μια νύχτες… πάλι» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου κι ερμηνεία Ανδριάνας Μπάμπαλη (πρώτη εκτέλεση Αθηνά Μόραλη) Ε) «Το Μινόρε της αυγής» σε στίχους Μίνωα Μάτσα και μουσική Σπύρου Περιστέρη. Ερμηνεύουν όλοι μαζί.

Φωτογραφίες & video: Μαρία Φιλιππάκη

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!