Μικρούτσικος, Κότσιρας & Αντωνοπούλου – Δηλώσεις από τη δημοσιογραφική πρεμιέρα

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) «…αν συνεχίσουν τα τραγούδια να βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο που βγήκαν τα πρώτα πέντε, αυτό το δίσκο θα τον έχουμε…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
ίσως τον Ιούνιο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο!» μας δήλωσε ο Θάνος Μικρούτσικος το βράδυ της Πέμπτης στο Σταυρό του Νότου. Ο λόγος, βέβαια, για τον επόμενο δίσκο του Γιάννη Κότσιρα, με τον οποίο ο συνθέτης & η Ρίτα Αντωνοπούλου συμπράττουν σε μια παράσταση με τίτλο «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται». Οι τρεις τους αφηγούνται δυνατές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας, υπενθυμίζουν το επίκαιρο πολιτικό τραγούδι, ανατρέχουν στους μεγάλους ποιητές και ζωντανεύουν με σεβασμό το γνήσιο λαϊκό τραγούδι.

Επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 κι εμείς βρεθήκαμε στα καμαρίνια, λίγο πριν τη δημοσιογραφική πρεμιέρα για να πάρουμε κάποιες δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές. Δείτε αναλυτικό φωτορεπορτάζ & βίντεο από το πρόγραμμα που ακολούθησε και παρακολουθήσαμε ΕΔΩ.

Ρίτα Αντωνοπούλου

Μιλήστε μας για τη συνεργασία αυτή!
Όπως ξέρετε, συνεργάζομαι πάρα πολλά χρόνια με το Θάνο Μικρούτσικο και η επιλογή του να με έχει στο πλευρό του ως βασική συνεργάτιδα, με τιμά. Το Γιάννη Κότσιρα τον εκτιμούσα ως τραγουδιστή από πριν, τώρα όμως που έχουμε τραγουδήσει μαζί, έχουμε πατήσει την ίδια σκηνή, έχουμε κοιταχτεί την ώρα που τραγουδάμε κι έχω δει πώς δουλεύει και πώς είναι σαν συνεργάτης, η εκτίμησή μου έχει ανέβει κατά πάρα πολύ! Θεωρώ πως είναι εξαιρετικός τραγουδιστής και είναι και πολύ καλό παιδί, πράγμα που για μένα μετράει. Ξεκινάμε απ’ το ότι υπάρχει καλή διάθεση γι’ αυτό που συμβαίνει και είμαστε τρεις άνθρωποι που αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Καθένας δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, επειδή το έχουμε τσεκάρει και Θεσσαλονίκη και Κύπρο, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι είναι πάρα πολύ καλό! Έχω την αίσθηση δε, ότι σε αυτό το χώρο, που όλοι νιώθουμε πως είναι φυσικός χώρος για μας, θα είναι κάτι παραπάνω! Είμαι πολύ σίγουρη δηλαδή για το πώς θα πάει αυτή η παράσταση και πώς θα φύγει από εδώ όλος ο κόσμος σήμερα.

Η παράσταση δεν είναι, ας το πω έτσι, η συνέχεια του «Πάντα γελαστοί», σωστά;
Όχι, είναι κάτι διαφορετικό, όπου κι ο Γιάννης κι εγώ λέμε και δικά μας τραγούδια, εκτός απ’ αυτά του Θάνου Μικρούτσικου.

Γιάννης Κότσιρας

Η συνεργασία σας με το Θάνο Μικρούτσικο που μετράει ήδη κάποια χρόνια, πρόκειται να καρποφορήσει δισκογραφικά;
Υπάρχει μια δισκογραφική προσπάθεια, μια «γέννηση» τραγουδιών σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πλάσιμο, στην «κυοφορία». Ευελπιστούμε μέσα στη χρονιά να ολοκληρωθεί το υλικό. Θα είναι ολοκαίνουρια τραγούδια, κανονική παραγωγή σε μουσική του Θάνου.

Θα ακούσουμε δείγματα σ’ αυτές τις παραστάσεις εδώ στο Σταυρό του Νότου;

Σήμερα όχι, αλλά γενικά έχουμε σκοπό μέσα στις επόμενες δυο – τρεις παραστάσεις να σας παίξουμε κάτι!

Θάνος Μικρούτσικος

Πείτε μας για το δίσκο που ετοιμάζετε στο Γιάννη Κότσιρα.

Ναι, ετοιμάζω ένα δίσκο σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, ενός κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικού ποιητή – στιχουργού. Είμαι αυτή τη στιγμή ακριβώς στη μέση και αισιοδοξώ. Συνήθως, αυτά τα ανακοινώνω όταν είναι έτοιμη η δουλειά, αλλά αν συνεχίσουν τα τραγούδια να βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο που βγήκαν τα πρώτα πέντε, αυτό το δίσκο ίσως τον Ιούνιο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο θα τον έχουμε! Και είναι όλα καινούρια τραγούδια, όχι επαναλήψεις.

Γιατί διαλέξατε το Γιάννη Κότσιρα;
Θέλω να πω ότι το Γιάννη τον πρωτογνώρισα πάνω στη σκηνή το 2005, όταν έκανα την ολοκληρωμένη μου δουλειά πάνω στον Καββαδία στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο Γιάννης τραγουδούσε με τον Κούτρα, το Μαχαιρίτσα και το Θηβαίο. Ακολούθησε, πέρσι, η παράσταση «Πάντα γελαστοί & γελασμένοι» κι εκεί τραγουδούσε με το Μητσιά, το Μπάση και τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Κατάλαβα ότι είχα να κάνω με ένα άτομο που δεν ήταν απλά ένας πολύ καλός τραγουδιστής λαϊκών τραγουδιών, ή ένας πολύ καλός τραγουδιστής μπαλάντας ερωτικής που τον ξέρει ένα συγκεκριμένο κοινό και μάλιστα φανατισμένο. Τραγούδησε απρόβλεπτα τραγούδια και 4500 χιλιάδες κόσμου στο Ηρώδειο – σας μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια – σιώπησε, ανατρίχιασε και στο τέλος αποθέωσε. Εκεί, λοιπόν, του είπα «να σου πω, δουλεύουμε επί ίσοις όροις μαζί το χειμώνα;». Κατά τη γνώμη μου είναι αυτή τη στιγμή ειλικρινά και μετά λόγου γνώσεως ο πιο ολοκληρωμένος Έλληνας τραγουδιστής. Γιατί ο ολοκληρωμένος τραγουδιστής κρίνεται από το φάσμα ρεπερτορίου που μπορεί να πει. Ε, αυτός είναι σχεδόν σε όλο το φάσμα! Με έναν απίστευτο τρόπο κι ένα απίστευτο ήθος, που μετράει!

Φωτογραφίες: Πάνος Παπαώάννου


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!