Μέρες Αλεξάνδρειας στον Ιανό (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

Μια μοναδική βραδιά είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στον Ιανό στην μουσική εκδήλωση «Μέρες Αλεξάνδρειας» με πρωταγωνιστές τους…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Δημήτρη Στεφανάκη, Νικήτα Βοστάνη, Γιώργο Χρονά, Φώτη Κωνσταντινίδη . Το ομώνυμο βιβλίο του πρώτου απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 για την πεζογραφία, στο πλαίσιο των «Καβαφείων», που διοργανώθηκαν από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. Το αντίστοιχο βραβείο ποίησης απονεμήθηκε στον Γιώργο Χρονά. Οι συγκεκριμένες βραβεύσεις έδωσαν την αφορμή για την εκδήλωση που είχε σαν θέμα της την Αλεξανδρινή Μυθολογία από τον Καβάφη στο Στεφανάκη.

Η συντονίστρια Εύα Αλιανάκη, που πήρε την σκυτάλη από τον Βασίλη Χατζηιακώβου που άνοιξε την αυλαία της παράστασης, μοίρασε υποδειγματικά την «παρτίδα». Ο Χρονάς μάγεψε το πολυπληθές ακροατήριο με τις αναφορές του στην μαγεία της Αλεξάνδρειας. Η ηθοποιός Όλγα Νικολαίδου διάβασε αποσπάσματα από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα, τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» του Στεφανάκη καθώς και ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Alexandria’s Memory» του σκηνοθέτη Φώτη Κωνσταντινίδη για την Αλεξάνδρεια. Ο τελευταίος υπήρξε παιδικός φίλος του Μάνου Λοίζου με κοινά «αλενδρινά» βιώματα. Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης μίλησε για τις πηγές της έμπνευσής του ευχαριστώντας τον Νικήτα Βοστάνη καθώς αρκετά στοιχεία από τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» προέρχονται μέσα από μαρτυρίες-μνήμες του φίλου του μουσικοσυνθέτη.

Η βραδιά έκλεισε με τον επίσης «αλεξανδρινό» Βοστάνη να συντονίζει επί σκηνής τους μουσικούς και ερμηνευτές (Κώστα Μάντζιο, Πέπη Θεοχάρη, Μελίσσα Μαρκαντωνάτου) σε έργα Αιγυπτιωτών δημιουργών (Μάνου Λοίζου, Νίκου Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Κώστα Φέρρη, Άρη Δαβαράκη κ.ά.).

Επίσης παρουσιάστηκαν δισκογραφημένα (κύκλοι τραγουδιών: Τέρμα γκάζι, Όνειρο στην έρημο, Στου παραδείσου το βυθό) αλλά και ακυκλοφόρητα τραγούδια του Βοστάνη σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη από την επικείμενη δισκογραφική εργασία του με τον τίτλο «Αλεξάνδρεια».

Φωτογραφίες: Ανδρέας Τσάπαλος

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!