Ξαρχάκος, Βιτάλη & Σαΐα – Συνέντευξη Τύπου

(VID & PHOTO) Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ξεκινάει η μουσική παράσταση «Νυν και Αεί… Τσιτσάνης». Ο Σταύρος Ξαρχάκος…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
είναι ο εμπνευστής της ιδέας, ενώ η Ελένη Βιτάλη και η Ηρώ Σαΐα είναι οι δυο ερμηνεύτριες του προγράμματος. Τρεις μέρες πριν την πρεμιέρα, δόθηκε στην Ιερά Οδό η συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν κάποια από τα τραγούδια της παράστασης, προσφέροντας την ευκαιρία στους παραβρισκόμενους να ακούσουν ένα δείγμα από αυτή τη δουλειά.

Η Ελένη Βιτάλη τραγούδησε τα «Γεννήθηκα για πονώ», «Ό,τι κι αν πω δε ξεχνώ», «Για κοίτα κόσμε ένα κορμί», ενώ λίγο αργότερα είπε «Το πρακτορείο» του Ξαρχάκου, μια και μαζί με τα τραγούδια του Τσιτσάνη ακούγονται κι εκείνα από την πολύ επιτυχημένη δουλειά «Ρεμπέτικο». Η Ηρώ Σαΐα πήρε τη σκυτάλη, τραγουδώντας «Της κοινωνίας η διαφορά» και «Μπουρνοβαλιά». Ο Μανώλης Πάππος και οι υπόλοιποι εξαιρετικοί μουσικοί συνόδευαν με τις φωνές τους τις δυο τραγουδίστριες, δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει μια καλά οργανωμένη χορωδία.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σταύρος Ξαρχάκος δε μιλάει πολύ στους δημοσιογράφους και πως, όταν το κάνει, το κάνει για κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Εχθές, λοιπόν,
πήρε το μικρόφωνο και μίλησε για το «Νυν και Αεί… Τσιτσάνης», λέγοντας ότι για να πάει μπροστά ο άνθρωπος και ο τόπος «χρειάζονται κάποιες αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις. Το όνειρο, η φαντασία, η γνώση της ιστορίας και ο σεβασμός στην παράδοση. Το όνειρο μας το σκότωσαν, τη φαντασία μας την ευνούχισαν, ξέχασαν, όμως, ότι ξέρουμε πολύ καλά την ιστορία μας και σεβόμαστε τις παραδόσεις μας. Ο Βασίλης Τσιτσάνης παρέδωσε ιστορία. Σε αυτόν απευθυνθήκαμε, με αυτόν συνομιλήσαμε για να κουμπώσει η ψυχή μας». Ο μαέστρος συνέχισε χαρακτηρίζοντας την Ελένη Βιτάλη ως «μια αλώβητη, θεϊκή τρέλα, με έντονα τα χαρακτηριστικά ενός αρχέγονου, ορφικού ύμνου», ενώ μιλώντας για την Ηρώ Σαΐα είπε ότι «η παράδοση είναι σαν σκυταλοδρομία. Παίρνει τη σκυτάλη, τρέχει, φτάνει στον προσδιορισμό και κάποιος άλλος παίρνει πάλι τη σκυτάλη για να συνεχίσει και να τερματίσει». Είπε τα καλύτερα λόγια για τους μουσικούς, ενώ δεν παράλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετέχουν με τον οποιοδήποτε τρόπο σε αυτή την παράσταση. Η Βιτάλη μεταξύ άλλων δήλωσε ότι θέλει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σταύρο Ξαρχάκο, ενώ χαρακτήρισε την Σαΐα «κόρη της», η οποία με τη σειρά της είπε ότι θέλει να ευχαριστήσει την τύχη της που βρίσκεται σε αυτό το πρόγραμμα.

Το «Νυν και Αεί… Τσιτσάνης» είναι μια παράσταση που αφορά κυρίως τα τραγούδια της πρώτης περιόδου του Τσιτσάνη, υπό το πρίσμα του Σταύρου Ξαρχάκου. Η Ελένη Βιτάλη, η Ηρώ Σαΐα και οι άριστοι μουσικοί που συμμετέχουν, έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για όλα όσα πρόκειται να συμβαίνουν από το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην Ιερά Οδό, για συνολικά δέκα παραστάσεις. Ίσως το πρόγραμμα αυτό να είναι το μοναδικό ανατρεπτικό της περιόδου, τουλάχιστον από άποψη συντελεστών και προσδοκιών…

Φωτογραφίες:
Πάνος Παπαιωάννου | Video: Κίκα Α. Ρόκα




ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!