Iggy Pop – Liam Gallagher: Οι διαφορετικές γενιές που συναντήθηκαν στο Release Athens

“Κάποτε ήμουν νέος, φτωχός και βρώμικος. Τώρα είμαι ακόμη βρώμικος»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η 8η μέρα του Release Athens Festival 2002 περιλάμβανε δυο μεγάλα ονόματα διαφορετικών εποχών κι ένα μεγάλο ερωτηματικό για πολλούς, ειδικά νεώτερους, ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι ο headliner της βραδιάς.

Ο Iggy Pop που είχε το χρίσμα του επικεφαλής της βραδιάς αυτής ή ο Liam Gallagher που τελευταία φορά τον είχαμε δει με τους Oasis στην Αθήνα στο Rockwave Festival στο Πάρκο Τρίτση, ως headliners ασφαλώς.
“Πάει πολύς καιρός», είπε και ο ίδιος στο μικρόφωνο, μόλις βγήκε στην σκηνή υπό τις ιαχές “Liam, Liam” του κοινού που είχε μαζευτεί από νωρίς να τον υποδεχθεί. Ένα κοινό ηλικιακά μικρότερο από εκείνο του Iggy Pop. Ο κόσμος το Σάββατο στην Πλατεία Νερού έχω την αίσθηση ότι ήταν πάνω κάτω 10.000 και δεν αυξήθηκε σημαντικά έως την ώρα που βγήκε ο Iggy Pop κι έτσι δεν έφθασε στο νούμερο που μάζεψε ο Nick Cave, αλλά ούτε και οι Αγγελάκας – Παυλίδης, ήταν εκεί κοντά πάντως.

Ο Liam Gallagher είναι το ίνδαλμα μιας γενιάς και ένας μουσικός με μεγάλο μουσικό ανάστημα που έβαλε ψηλά τον πήχη στα 90s σηκώνοντας όλο το βάρος της εξέλιξης του Rock’n’Roll και το κατάφερε. Αυτό ίσως να σήμαινε και η ταμπέλα Rock’n’Roll που είχε τοποθετηθεί στην σκηνή όση ώρα τραγουδούσε.
MAN. UNITED
«Ε, εσύ κατέβασέ την!», είπε σε ένα οπαδό του που του έκανε πλάκα κουνώντας την φανέλα της Manchester United ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είναι φανατικός οπαδός της άλλης ομάδας της πόλης του, της Manchester City. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφεραν μαζί τους φανέλες και κασκόλ της City για να αισθανθεί οικεία, αλλά και άλλοι που τον αγαπούν όμως είναι Man.United και δεν το έκρυψαν φορώντας τις φανέλες της ομάδας τους.

Αγγλία και ποδόσφαιρο πάνε μαζί, αλλά Αγγλία και μουσική επίσης. Ο Liam είναι πραγματικά ένας ιδιαίτερος περφόρμερ με πολύ στυλ. Έχει αυτό το χαρακτηριστικό να χαμηλώνει προς τα κάτω το μικρόφωνο και να σκύβει μπροστά του. Βγήκε φορώντας γυαλιά ηλίου και ένα εγγλέζικο ανοράκ απροσδιορίστου χρώματος συνηθισμένος από τις βροχές στη Βρετανία.

Το ντέφι που κρατούσε στο αριστερό χέρι εναλλάσσονταν στα τραγούδια του με τα δύο κόνγκας στο δεξί, όπως συνηθίζει στις συναυλίες του. Μάλιστα μια κοπέλα είχε φτιάξει ένα πλακάτ και του ζητούσε με ευγενικό τρόπο. Στο τέλος της εμφάνισής του έσκυψε και το έδωσε, δεν είδα πού, αλλά υποθέτω ότι ήταν τυχερή αυτή που το διεκδίκησε με το πλακάτ.
291709254 5283346771757022 1676240996556365554 n
Ήταν απίστευτο πόσοι μπήκαν στο κόπο κι έφτιαξαν διάφορα αυτοσχέδια μηνύματα σε χαρτόνια, πανό, υφάσματα ή ότι μπορεί να φανταστεί κανείς για να επικοινωνήσουν λέγοντας κάτι στον Liam. Ο ίδιος με όλη αυτή την υποδοχή έδειξε χαρούμενος και φάνηκε αυτό στο σετ του που ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Κάνει κι αυτές τις γρήγορες, νευρικές με πολύ στυλ κινήσεις εκεί που κολλάει στο μικρόφωνο το στόμα και πραγματικά αν και σχετικά στατικός τραγουδιστής έχει τον τρόπο του να σε ξεσηκώνει.

Όλος αυτός ο πυρήνας που μαζεύτηκε μπροστά να αποθεώσει τον Liam στο περίπου 80λεπτο σετ του είχε ακόμη την ορμή των νιάτων που έζησε καλά τους Oasis και εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως, ενώ τα πρώτα καπνογόνα άναψαν από το πρώτο κιόλας τραγούδι.
291794132 5283347885090244 7433593228475148803 n
Ο Liam Gallagher βγήκε με 7 άτομα επί σκηνής – τρεις κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, πλήκτρα, συν τον ίδιο) και τρεις γυναίκες στα φωνητικά που χόρευαν και τραγουδούσαν πάνω σε βάθρο.

Ναι ο Liam Gallagher είναι ένας Rock’n’Roll Star που από το 2017 κάνει σόλο καριέρα, έχει κυκλοφορήσει συνολικά πέντε άλμπουμ, τα δύο εκ των οποίων φέτος. Κάποια από αυτά τα τραγούδια ακούσαμε στο σετ του, μαζί με άλλα παλιότερα και φυσικά το Wonderwall, το σήμα κατατεθέν των Oasis, στο οποίο έγινε χαμός.
289905367 5283347528423613 1941466822947293644 n
Iggy Pop

Μετά το απαραίτητο περίπου 40λεπτο διάλλειμα ήρθε η ώρα του Iggy Pop που επέστρεψε στο Release Athens τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του εκεί στις 8 Ιουνίου 2019. Στα 75 του χρόνια πια, που ίσως να μην φαντάζονταν ότι θα έφθανε με όλα όσα έχει ζήσει και πόσο μάλλον να τραγουδά γυμνός με τα «παράσημα» στο σώμα του και να φωνάζει περήφανος : “Κάποτε ήμουν νέος, φτωχός και βρώμικος. Τώρα είμαι ακόμη βρώμικος» !

Ναι αυτή ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή που άρεσε πολύ στον κόσμο γιατί νομίζω αυτό σκέφτονταν οι περισσότεροι όσο τον έβλεπαν να πηγαινοέρχεται όσο τον βαστούν ακόμη τα πόδια του κρατώντας ακόμη πολλά από την παλιά ορμή του. Ναι «είναι ακόμη βρώμικος» και το λέει η καρδιά του να ξεσηκώνει τον κόσμο.
IGGY WITH BASSISTRIA
Ασφαλώς δεν ήταν το σόου του όπως πριν τρία χρόνια, είχε μικρότερη διάρκεια και μικρότερη ένταση καθώς κάθε χρόνος που περνά μετρά για ένα μουσικό όπως ο Iggy Pop που έχει ζήσει δια πυρός και σιδήρου, η φωνή του δεν είναι πια όπως ήταν αλλά σίγουρα έχει την αγριάδα που θέλουμε όλοι και φυσικά έχει την ροκιά πάνω του καλά ενσωματωμένη.

Έκανε εντυπωσιακή είσοδο με μαύρο δερμάτινο ξεκούμπωτο με στρας, αλυσίδα στο λαιμό, μαύρο παντελόνι και μαύρα παπούτσια και στο δεύτερο κομμάτι πέταξε το μπουφάν του και τραγούδησε το ύμνο των Stogges, “I Wanna Be Your Dog». Αμέσως μετά το «Lust For Life» και ακολούθως το «Passenger» ξεσηκώνοντας τον κόσμο με την τριλογία αυτή.

Ο Iggy Pop το συνηθίζει αυτό, δηλαδή να ανοίγει νωρίς τα χαρτιά του παίζοντας μεγάλα κομμάτια του, κάτι που άλλοι μουσικοί κρατούν για το τέλος ή για το encore.

Βγήκε στην σκηνή με 7 άτομα : Δύο τρομπετίστες (άλλωστε το πιο πρόσφατο άλμπουμ του Free του 2019 έχει ένα κάποιο jazz-rock ύφος), τύμπανα, πλήκτρα, δύο μπάσα, ένα κιθαρίστα και μια πανέμορφη κιθαρίστρια από την
9823 IGGY POP 272022
Καλιφόρνια με 60s χτένισμα και ντύσιμο (δαντελωτή κοντή φούστα) και απείρου κάλλους γάμπες και μαύρο παπούτσι εποχής σαν αυτό που φορούσε η Νόρα Βαλσάμη στο «Γαμπρός απ’ το Λονδίνο». Θα μπορούσε ένα ήταν μέλος των Ravoenettes. Ωραία παρουσία και έπαιζε μαζί της και ο φακός και την έδειχνε πολύ συχνά στις οθόνες.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές παρέες που είχαν πάρει θέση από νωρίς να δουν τον Liam Gallagher αποχωρούσαν σταδιακά είτε γιατί κουράστηκαν όρθιοι, είτε γιατί βαριόντουσαν πιθανώς και πλέον μπορούσες πιο άνετα να δεις τον Iggy Pop εκεί κοντά σου να πηγαινοέρχεται στην σκηνή και να ροκάρει.

Στα 65 λεπτά αποχώρησε από την σκηνή μαζί με την μπάντα του, αλλά δεν είχαν τελειώσει ασφαλώς. Ένα περίπου μισάωρο ακόμη επεφύλαξε στο κοινό του ο Iggy Pop που στο τέλος δεν ξέχασε να παρουσιάσει έναν προς έναν τους μουσικούς του κάτι που μάλλον ξέχασε να κάνει ο Liam Gallagher.
9753 IGGY POP 272022
Ναι είναι ακόμη «βρώμικος» και μας αρέσει. Στο ερώτημα που έθεσαν κυρίως οι οπαδοί του Liam Gallagher για τον ποιος θα έπρεπε να είναι ο επικεφαλής της βραδιάς αυτής, προσωπικά απαντώ ο Iggy Pop γιατί σίγουρα το σόου του είναι πιο ανεβαστικό από του Liam, αλλά και γιατί στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερο κοινό και παράδοση στις συναυλίες καθώς παίζει ρόλο και σε ποια χώρα γίνεται το live. Δύο θρύλοι, δύο εποχές, δύο γενιές (ο Iggy κουβαλά περισσότερες γενιές που μεγάλωσαν μαζί του), μια Rock’n’Roll καλοκαιρινή βραδιά.

*Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Νικολαρέα

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!