Η συναυλιάρα του Nick Mason στην Τεχνόπολη

«Είστε το καλύτερο κοινό»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι πάνω κάτω 1.000 θεατές στην Τεχνόπολη της Αθήνας και οι επίσης περίπου 1.000 θεατές το προηγούμενο βράδυ στην Μόνη Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ τυχεροί που παρακολούθησαν την συλλεκτική αυτή  συναυλία των Nick Mason’s Saucerful of Secrets καθώς το πρότζεκτ του ντράμερ των Pink Floyd είναι σχεδόν απίθανο να το ξαναδούμε.

Με το σκεπτικό αυτό ιδιαίτερα τυχεροί είναι και όσοι μπήκαν στο δίλλημα να διαλέξουν ανάμεσα σε αυτή την συναυλία και την υπέροχη Beth Hart που έπαιζε το ίδιο βράδυ του Σαββάτου επίσης στην Αθήνα, αλλά είναι ήδη η τρίτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Ο βετεράνος ροκ ντράμερ Nick Mason απέδειξε με την εμφάνισή του στο κατάμεστο χώρο με καθήμενους και όρθιους στο Γκάζι ότι όσα χρόνια κι αν πέρασαν από τις ένδοξες ημέρες των 60s και αρχών 70s που αναβίωσε στο live τους, κουβαλά την ίδια τρέλα και δεξιότητα που τον καθιέρωσε ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο Rock ως μέλος των ανεπανάληπτων Pink Floyd.

NICK MASON TALKS Ο Nick Mason καλωσορίζει το κοινό

H προτίμησή του στα άσπρα πουκάμισα επαναλήφθηκε στην συναυλία αυτή. Κάθισε πίσω από τα τύμπανα με τα ψυχεδελικά χρώματα στη βάση της σκηνής και το γκονγκ ακριβώς πίσω σε ετοιμότητα. Εξ αρχής ήταν ιδιαίτερα ζεστός με το ελληνικό κοινό σε μια αμφίδρομη αγάπη που κορυφώθηκε όταν οι οπαδοί του φώναζαν ρυθμικά το επίθετό του.

Ο Mason φυσικά δεν έχει ξεχάσει εκείνο το ανεπανάληπτο βράδυ των Pink Floyd (με Gilmour, Right, Mason) μπροστά σε 80.000 στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 31 Μαΐου 1989 το οποίο θύμισε στο κοινό ο ίδιος μέσα σε αποθέωση.

Μετά τον Roger Waters που έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στη Ελλάδα, ήρθε η σειρά του ντράμερ των Floyd να δείξει τις δικές του δυνατότητες με το δικό του συγκρότημα που περιοδεύει τώρα ανατρέχοντας στις πρώτες καλές μέρες του συγκροτήματος ικανοποιώντας τον σκληρό οπαδικό πυρήνα των Pink Floyd.

MASON SOLO DRUMSΟ Nick Mason σε δράση

Όσες επιτυχίες κι αν έκαναν στην μεγάλη πορεία τους το πιστό αυτό κοινό τους ξέρει ότι το απαύγασμα της ποιότητας και γοητείας τους βρίσκεται στην εποχή του Syd Barrett και στα δύο πρώτα άλμπουμ τους : The Paper At The Gates Down (1967) και Α Saucerful of Secrets (1968) το οποίο έδωσε και το τίτλο του στο συγκρότημα του Mason. Το σετ τους περιλάμβανε στιγμές έως το έβδομο άλμπουμ τους «Obscured by Clouds» του 1972.
Ασφαλώς και στην πιο συγκινητική στιγμή της συναυλίας του ο Mason όρθιος ύμνησε τον Barrett του οποίου η μορφή όση ώρα μιλούσε έκανε την εμφάνισή της στην οθόνη πίσω από τα τύμπανά του και ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος.

KEMP PRATTΣε πρώτο πλάνο οι Guy Pratt και Gary Kemp

Σηκώνοντας το φορτίου του ψυχεδελικού και αριστουργηματικού ρεπερτορίου τους είναι πλαισιωμένος από εξαιρετικούς μουσικούς με αξιομνημόνευτή ιστορία πίσω τους όπως o τραγουδιστής και κιθαρίστας Gary Kemp μέλος και συνθέτης των Spandau Ballet, ο επίσης Λονδρέζος Guy Pratt (μπάσο, φωνητικά) το μακροβιότερο νεώτερο μέλος των Pink Floyd με θητεία στο γκρουπ τα τελευταία 36 χρόνια, όπως ανέφερε ο Mason, και μέλος επίσης του γκρουπ του David Gilmour και με συμμετοχές στις μπάντες κορυφαίων άλλων ονομάτων.

Επίσης ο δεύτερος κιθαρίστας τους Lee Harris ήταν αυθεντικό μέλος των Blockheads του συγκροτήματος του Ian Dury. Την δική του ιστορία έχει ο πληκτράς του γκρουπ ο Dom Bekem που είναι επίσης μουσικός παραγωγός και συνθέτης και τα πήγε περίφημα στο live στο κομμάτι που του αναλογούσε.

FULL BANDNick Mason’s Saucerful of Secrets

Το σετ που παρουσίασαν ήταν χωρισμένο σε δύο ωριαία μέρη με ένα μισάωρο διάλλειμα. Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας προβάλλονταν στην οθόνη acid θέματα ως προέκταση της ψυχεδελικής μουσικής και σε μια κορυφαία στιγμή του live ο Mason χρησιμοποίησε το γκονγκ που ήταν πίσω του.

Το κοινό που βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Mason και τους μουσικούς του ήταν αυτονόητο ότι θα γευόταν τη χαρά του encore που ήταν πολύ ανταποδοτική καθώς η μπάντα έπαιξε τρία κομμάτια επιπλέον ξεκινώντας με το See Emily Play του 1967 σήμα κατατεθέν της πρώτης και ψυχεδελικής περιόδου των Pink Floyd. Το κερασάκι ήταν το…παράσημο του Mason : «Είστε το καλύτερο κοινό !».

Nick Mason's Saucerful Of Secrets - Remember A Day, Live in Athens 4/June/2022.

Το υλικό που παίχθηκε live υπάρχει σε διάφορες εκδόσεις (διπλό και μονό βινύλιο, διπλό cd + dvd, blue-ray κ.α.) ζωντανά ηχογραφημένο με το τίτλο «Live At The Roundhouse» του 2020 που αποτελεί και την μοναδική καταγραφή του μουσικού υλικού των Nick Mason’s Saucerful Of Secrets.

*Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν οι υπερβολικά τσιμπημένες τιμές στο πωλητήριο με υλικό των Nick Mason’s Saucerful Of Secrets όπου τα t-shirts στοίχιζαν 40 ευρώ, το συλλεκτικό πόστερ 60 και το μπρελοκάκι 12 !!

Nick Mason's Saucerful of Secrets - Fearless, Technopolis, Athens-Greece, 4.6.22

Στο set list συμπεριλαμβάνονταν τα κομμάτια αυτά, που πρέπει να παίχθηκαν όλα

Tracklist

Interstellar Overdrive
Astronomy Domine
Lucifer Sam
Fearless
Obscured By Clouds
When You're In
Remember A Day
Arnold Layne
Vegetable Man
If
The Nile Song
Atom Heart Mother


Green Is The Colour
Let There Be More Light
Childhood's End
Set The Controls For The Heart Of The Sun
See Emily Play
Bike
One Of These Days
A Saucerful Of Secrets
Point Me At The Sky

MASON PORTRAIT

*Οι φωτογραφίες της συναυλίας είναι του Θωμά Δασκαλάκη

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!