Η sold-out γιορτή των Magic de Spell στο Κύτταρο

(VIDEO & PHOTOS) Μια μουσική υπερπαραγωγή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
04/11/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο γενέθλιο κάλεσμα των Magic de Spell για τα 40 χρόνια μουσικής πορείας ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες κόσμου και η βραδιά ήταν sold out από νωρίς το ίδιο βράδυ! Πολύς κόσμος έμεινε έξω από το Κύτταρο, ενώ μέσα δεν έπεφτε καρφίτσα. Πραγματικά δεν ήταν μια συνηθισμένη συναυλία καθώς κράτησε 5 ολόκληρες ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 3 τα ξημερώματα! Μια μουσική υπερπαραγωγή. Στις θέσεις τους έμειναν όλοι έως κείνη την ώρα να τραγουδήσουν μαζί με το γκρουπ και τα περισσότερα από τα παλιά μέλη τους «Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά» δηλώνοντας τη λατρεία τους για το γκρουπ. Συνολικά 31 μέλη μαζί με τη σημερινή σύνθεση «έχουν φορέσει τη φανέλα των Magic de Spell»!

Το ψυχολογικό όριο των 40 ετών για τον άνθρωπο με την εντύπωση ότι σε αυτή την ηλικία μπορεί να τελειώνουν κάποια πράγματα, κάτι σαν το πείραμα του στρατού, στην περίπτωση των Magic de Spell μάλλον απέτυχε, καθώς έχουν τον τρόπο τους να ανανεώνονται και να γεννούν ζωή μέσα από τη μουσική τους. Το «μυστικό» αυτό το γνωρίζει καλά ο στυλοβάτης τους, 40άρης Magic de Spell, Θοδωρής Βλαχάκης που κρατά ζωντανό το κύτταρο του γκρουπ μέσα από μεταλλάξεις, μουσικές και εναλλαγές έμψυχου δυναμικού, που τους δίνουν τη νιότη αυτή να συνεχίζει.

Μια διαδρομή από το τρίο που σχηματίστηκε το 1980 με new wave - punk επιρροές και μπήκε στο στούντιο την επόμενη χρονιά ως αγγλόφωνη μπάντα, έως το κουιντέτο του σήμερα που γράφει καινούργια τραγούδια που περνούν στα χείλη του κόσμου όπως το «Γιάννη…».

Οι Magic de Spell αποδείχθηκαν καλοί οικοδεσπότες σε μια σε μια πολυπληθή βραδιά όχι μόνο κάτω από τη σκηνή, αλλά και πάνω, όπου υποδέχονταν τον ένα μετά τον άλλο τους φίλους μουσικούς και συνοδοιπόρους τους, παλιότερα μέλη του συγκροτήματος, αλλά και δίνοντας πάλκο σε κάποια σχήματα όπως το νέο ελπιδοφόρο γκρουπ Least Concern που έχει έτοιμη την πρώτη δουλειά του, τα Γυμνά Καλώδια που τα τραγούδια τους γνώριζε καλά το κοινό των Magi de Spell, όπως και τους Art Telepaths που άνοιξαν τη συναυλία. Αμέσως έκαναν την εμφάνισή τους οι εορτάζοντες με το αγγλόφωνο σετ τους, τιμώντας τα πρώρα ηρωικά χρόνια τους.

Ο πρώτος καλεσμένος τους,Tommie Bouzianis, έχει τη δική του ιστορία σε μια διαδρομή από τους Παρθενογένεσις, Χ- Mandarina Duck, Stress στα 80ς έως τους Astrodot του σήμερα, ο οποίος στο σετ των δύο κομματιών με τους Magic de Spell επί σκηνής είχε δύο εκπλήξεις. Με τη φλογισμένη Gibson Les Paul του έπαιξε μια δική του αγγλόφωνη ψυχεδελική διασκευή της επιτυχίας των οικοδεσποτών «Διακοπές στο Sarajevo» και το θρυλικό «Passengers» σε διασκευή των Magic de Spell με τίτλο «Μαύρη Γάτα», βάζοντας το νερό στο αυλάκι σε μια βραδιά που εξελίχθηκε σε μαραθώνιο rock party.

Εν συνεχεία ανέβηκε στην σκηνή ο επί μια δεκαετία τραγουδιστής τους Κώστας Βούλγαρης που δήλωσε «Αεκτζής» τραγουδώντας το «Βιετνάμ Γιε-Γιε» του Διονύση Σαββόπουλου, βάζοντας τη συναυλία σε ελληνόφωνη τροχιά.

Παράλληλα στην οθόνη προβάλλονταν διάφορα στιγμιότυπα από την πορεία του συγκροτήματος ώσπου εμφανίστηκε ο Δημήτρης Πουλικάκος! Με το χιούμορ του και ένα τραγουδάκι που σκάρωσε ειδικά για τη βραδιά απάλυνε την όποια απογοήτευση από τη μη φυσική του παρουσία αν και είχε εξαγγελθεί στην αφίσα. Το άλλο βίντεο που έκανε αίσθηση ήταν το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τα 40 χρόνια των Magic de Spell που αυτό τον καιρό μοντάρει ο Νίκος Σούλης και είναι μια κυπριακή παραγωγή - σκηνοθεσία των Βόρη Καραγιάννη και Μιχάλη Λαμπριανίδη.

Τα punk years όμως που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δεκαετίας του 80 στην Ελλάδα, εποχή που καθιερώθηκαν και οι Magic de Spell, δεν ξεχνιούνται εύκολα ειδικά όταν υπάρχει ένα καλό όνομα στη λίστα της βραδιάς. Οι Panx Romana με το «χταπόδι» της ιστορίας του ελληνικού rock, Δημήτρη Δημητράκα, στα τύμπανα και τον frontman Φρανκ σε μεγάλα κέφια να πέφτει στα χέρια του κοινού που τον σήκωνε ψηλά.

Σημαντικές ακόμη στιγμές ήταν οι ταυτόχρονες παρουσίες στη σκηνή του Δημήτρη Μητσοτάκη που τραγούδησε μια μεγάλη στιγμή των Ενδελέχεια τo «Βουτιά Από Ψηλά» μαζί με τον Γρηγόρη Κλιούμη, τη φωνή των Υπογείων Ρευμάτων σε δεύτερα φωνητικά, ενώ στο επόμενο τραγούδι τα «Έρημα Καράβια» αντιστράφηκαν οι ρόλοι. Στο τρίτο τραγούδι «Rock’n’Roll Στο Κρεββάτι» η ανεκτίμητη κιθάρα του «Απροσάρμοστου» Οδυσσέα Γαλανάκη «έγραφε» κι ήταν ωραία στο Κύτταρο. Ασφαλώς τρεις σημαντικές παρουσίες στην ελληνική rock’n’roll σκηνή. Αξιομνημόνευτη και η παρουσία του Μίμη Καλαντζή από τους Tσοπάνα Rave.

Κάπως έτσι κύλησε η βραδιά και κανείς δεν κοίταζε το ρολόι του ώσπου ο Θοδωρής Βλαχάκης, ως το παλιότερο μέλος των Magic de Spell, κάλεσε στη σκηνή ένα - ένα τα μέλη που πέρασαν από το γκρουπ και καθένας είχε να διηγηθεί μια καλή φάση στο μικρόφωνο. Εκεί ήταν μέχρι και οι δύο μοναδικές γυναικείες παρουσίες που κάποτε έκαναν φωνητικά, η Bessie Bouris και η Johnee Ticha, όπως ακριβώς αναφέρονται στο δίσκο «Cpt Blind» του 1985. Στο φινάλε ο κόσμος μαζί με δυο ντουζίνες μουσικούς επί σκηνής έγινε ένα και τραγούδησαν «Εμένα Οι Φίλοι Μου».

Ο πολύ καλός σημερινός τραγουδιστής του γκρουπ Γιώργος Λαγγουρέτος έδωσε το μήνυμα στο κοινό που είχε σημαντική συμβολή στην επιτυχία της βραδιάς: «Αδέρφια σας ευχαριστούμε που είστε όλοι εδώ».

Όμως η βραδιά αυτή κατάπιε τον αλλοτινό τραγουδιστή των Magic de Spell Ηλία Ασλάνογλου που για όσους έχουν παρακολουθήσει την πορεία του γκρουπ έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στους Magic de Spell όχι μόνο σαν εξαιρετικός frontman αλλά ποικιλοτρόπως. Εδώ και χρόνια υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Για την αποκατάσταση της ιστορίας του ελληνικού rock’n’roll γίνεται σε αυτές τις γραμμές η αναφορά στον Η.Α. ως πρώην μέλος τους.

Οι Magic de Spell σήμερα είναι οι: Θοδωρής Βλαχάκης - drums, Δημήτρης Μποτής - keyboards, Γιώργος Αρχοντάκης - μπάσο, Γιώργος Λαγγουρέτος - φωνή, Βαγγέλης Θεοδωράκης - κιθάρες.

Φωτογραφίες: Γ. Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!