Η μεγάλη γιορτή του Ξαρχάκου και του ελληνικού τραγουδιού στο Ελληνικό

Το κοινό αποθέωσε το συνθέτη που εγκαινίασε το νέου θεσμό πολιτιστικών εκδηλώσεων «Τhe Ellinikon Moments».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση της Lamda Development, για μία συναυλία στον εμβληματικό τούτο χώρο όπου το παρελθόν της Αθήνας συναντά το μέλλον του The Ellinikon. Tα τραγούδια και η μουσική θα μας ταξιδέψουν και θα μας ενώσουν σε ένα κοινό όραμα για ένα καλύτερο αύριο».

Με αυτά τα λόγια ο Σταύρος Ξαρχάκος χαρακτήρισε εύστοχα το νέο θεσμό πολιτιστικών εκδηλώσεων «Τhe Ellinikon Moments» εγκαινιάζοντας μαζί με την Ηρώ Σαΐα και την ορχήστρα του το χώρο του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που για 21 χρόνια παρέμεινε κλειστός.

Ο πηγαίος συνθέτης παρουσίασε ένα «πανόραμα» Ελληνικού τραγουδιού στεκόμενος σε έργα κορυφαίων δημιουργών. Απ’ τον Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη και το θεσμοθέτη του λαϊκού μας τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη έως τους στυλοβάτες του έντεχνου, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Και βέβαια μας χάρισε και τα πολύτιμα προσωπικά δώρα του, συνθέσεις του που με τη σειρά τους αγαπήθηκαν, λατρεύτηκαν και κέρδισαν περίτρανα τη μάχη με τον πανδαμάτορα χρόνο ο οποίος αναγκάστηκε να υποκλιθεί στο μεγαλείο τους.
photo 1
Μέσα από αυτά τα αναπενάληπτα μελωδικά έργα αντήχησε και ο λόγος των κορυφαίων στιχουργών και ποιητών μας, μεταφέροντας στο πολυπληθές κοινό της συναυλίας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Lamda, το πνεύμα και το σώμα του τόπου μας, την βαθιά ρίζα αλλά και την παγκόσμια οπτική που έχει το αληθινά Ελληνικό τραγούδι.

Ο Ξαρχάκος πραγματοποίησε μια «κατάθεση ψυχής» αφού με το σεβασμό, τη γνώση και την υψηλή τέχνη και τεχνική του, ακόμα και όταν παρουσιάζει έργα των δημιουργών που τον επηρέασαν, καταφέρνει να μπολιάζει σε αυτά την δική του ιδιαίτερη ενορχηστρωτική προσωπικότητα και αντίληψη φωτίζοντας αθέατες και κρυμμένες πτυχές τους, που χρόνια περιμένουν το κατάλληλο άγγιγμα για να αναδύσουν την ακωδικοποίητη λάμψη τους, το απύθμενο μεγαλείο τους.

Συμπορευτές του στο εκπληκτικό τελικό αποτέλεσμα η προικισμένη ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα και μια εξαιρετική ομάδα δεξιοτεχνών μουσικών.

Ο Ξαρχάκος ήταν συγκλονιστικός καθώς διηύθυνε τους συνεργάτες του. Κυριολεκτικά ιερουργούσε με τις κινήσεις του προτρέποντάς τους να υπογραμμίσουν μαεστρικά την ουσία αλλά και τις λεπτομέρειες των αθάνατων τραγουδιών, μεταλαβαίνοντας στους θεατές την πολυτιμότητά τους.
photo 3
2 ώρες μουσικής μαγείας και απόλαυσης σε ένα ιστορικό και ιδιαίτερα συμβολικό περιβάλλον, στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων, εκεί από όπου από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι και το 2001 οι ταξιδιώτες πετούσαν στους προορισμούς του κόσμου, με φόντο το πρώην κεντρικό κτήριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού, έργο του διάσημου Φινλανδού-αμερικανού αρχιτέκτονα Eero Saarinen. Ένα κτήριο που χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο της Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας που εκφράζει τον μοντερνισμό του 20ου αιώνα και εμπνέεται από την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού και θα αξιοποιηθεί μελλοντικά, με σεβασμό στην ιστορία του, ως εκθεσιακό κέντρο.
photo 5
Η κ. Υβέτ Κοσμετάτου, Chief Marketing and Communications Officer της Lamda Development, με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο

Ιδανικό λοιπόν το ξεκίνημα της Lamda Development και του νέου θεσμού πολιτιστικών εκδηλώσεων «Τhe Ellinikon Moments» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων. Μμεταξύ άλλων στις αναπτύξεις της περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), συγκροτήματα γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα, και οι Μαρίνες σε Φλοίσβο και Ελληνικό. Η Lamda Development βρίσκεται πλέον μπροστά στο επόμενο μεγάλο βήμα. Έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του «Ελληνικού», η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε €8 δισ. Να σημειωθεί πως το πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία κατέχει ο Όμιλος Λάτση.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!