Η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» παίρνει σάρκα και οστά

(VIDEO & PHOTOS) Όσα συνέβησαν στη συνέντευξη τύπου & ένα νέο τραγούδι του Ζαχαρία Καρούνη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένα εξαιρετικό βιβλίο προσωποποιείται στο θέατρο Βεάκη, με συντελεστές καλλιτέχνες αγαπητούς και ταλαντούχους. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Ζαχαρίας Καρούνης, η Χαρά Κεφαλά, ο Αλέξανδρος Καλπακίδης, η Εμμανουέλα Χαραλάμπους - Ένκελ και ο Αλκιβιάδης Μαγγόνας, μαζί με εξαίρετους συνεργάτες ανεβάζουν την παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Σίγουρα ένας άνθρωπος που έχει ζήσει για παραπάνω από έναν αιώνα έχει αμέτρητα βιώματα και εμπειρίες που αξίζει να μεταφερθούν στις επόμενες γενιές. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου ήταν μια γυναίκα, η οποία βίωσε όλες τις ταραχές του περασμένου αιώνα, σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η καταστροφή της Σμύρνης τη σημάδεψε, αφού ήταν ένα από εκείνα τα άτομα που ως πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα το 1922. Φυσικά, βίωσε και όλα τα άλλα δεινά που χαρακτήρισαν τον 20ο αιώνα στη χώρα μας, τα οποία θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Εχθές 10 Νοεμβρίου έγινε η συνέντευξη τύπου, στην οποία οι συντελεστές μίλησαν με απέραντη ηρεμία και αγάπη γι’ αυτή τη συνεργασία, τονίζοντας καθένας ξεχωριστά την τιμή και το δέος που αισθάνεται παίζοντας δίπλα στη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η οποία επιστρέφει στην Αθηναϊκή σκηνή μετά από δέκα χρόνια απουσίας. Η ίδια η πρωταγωνίστρια που, φυσικά, ενσαρκώνει τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, δήλωσε πως νιώθει ότι έχει μια κοτρώνα στα πόδια της, εννοώντας ότι αισθάνεται το βάρος του ρόλου της, καταλήγοντας ότι, αυτή η παράσταση θα είναι μια από τις σημαντικότερες στο βιογραφικό της.
imastankeki04
Ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των τραγουδιών (συμπεριλαμβανομένων και δύο καινούριων σε μουσική δική του και στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου) τόνισε ότι, όταν πρότεινε στον σκηνοθέτη Βασίλη Ευταξόπουλο να ανεβάσουν την παράσταση αυτή, αμέσως σκέφτηκε τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη για τον βασικό ρόλο. Επίσης, είπε ότι η παραγωγή ανήκει στο Ίδρυμα Πολιτισμού Ιωνία, συμπληρώνοντας πως, πριν από κάποια χρόνια ήταν να γίνει αυτή η παράσταση στο Εθνικό Θέατρο.

Όπως δήλωσε συγκινημένος ο Βασίλης Ευταξόπουλος, η Φιλιώ Χαϊδεμένου τα έζησε όλα, μη ξεχνώντας να αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερη τιμή που στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε η δισέγγονή της, βάζοντάς την να καθίσει στην πρώτη σειρά.
imastankeki06
Ο ενδυματολόγος Άγγελος Αγγελής, που έχει αναλάβει και τα σκηνικά, είπε ότι, τα ρούχα της αφίσας δεν έχουν κάποια σχέση με τα ρούχα της παράστασης. Η Χαρά Κεφαλά, εκτός από ηθοποιός, στη συγκεκριμένη θεατρική συνάντηση έχει αναλάβει και τη μουσική διδασκαλία και όπως είπε, είναι κάτι που την τιμά ιδιαίτερα. Ο Αλέξανδρος Καλπακίδης, η Εμμανουέλα Χαραλάμπους - Ένγκελ και ο νεαρός Αλκιβιάδης Μαγγόνας, οι οποίοι είναι οι άλλοι τρεις ηθοποιοί που απαρτίζουν τον θίασο, δε σταμάτησαν να δηλώνουν τη χαρά τους και την αγωνία τους για τη συμμετοχή τους σε αυτή την παράσταση.

Αξίζει να γίνει μια ξεχωριστή μνεία στο ολοκαίνουριο τραγούδι της παράστασης που έχει τον τίτλο «Το τραγούδι της Φιλιώς» και στο οποίο, ακούμε τον Ζαχαρία Καρούνη σε ένα αισθαντικό αργό ζεϊμπέκικο δικής του μουσικής, που μοιάζει να έχει γραφτεί πολλά χρόνια πριν. Στην όλη αίσθηση συμβάλλει απεριόριστα η συμμετοχή της Δέσποινας Μπεμπεδέλη που ξανατραγουδά μετά το νανούρισμα του Θεοδωράκη. Εννοείται ότι τα λόγια του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου δένουν απόλυτα με το κλίμα των καταστάσεων της ζωής της ηρωίδας.

Από τις 23 Νοεμβρίου, λοιπόν, στο Θέατρο Βεάκη η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ξεκινάει τη θεατρική διαδρομή της. Όπως λέει και το τραγούδι «Φως και σκοτάδι φίλιωσαν...».

Photos by George Spanos Photography

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!