Fuzztones: Μια φορά garage, για πάντα garage

H συναυλία τους στο Κύτταρο ενθουσίασε το κοινό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
H γκαραζοψυχεδέλεια μπορεί να ολοκλήρωσε τον φυσικό ιστορικό της κύκλο στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όμως οι Fuzztones την αναβίωσαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και παραμένουν έως σήμερα 41 χρόνια μετά την ίδρυσή τους οι κύριοι εκφραστές της, πιστοί εκείνης την ανεπανάληπτης εποχής.

Έχουν έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα, κι έχουν ένα πιστό κοινό που τους ακολουθεί. Αυτή την φορά στο Κύτταρο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήγαν να τους δουν για πρώτη φορά. Φυσικός ηγέτης τους ο Rudi Action Protrudi (το όνομά του στο stage), Αμερικανός ελληνικής καταγωγής, ένας από τους καλύτερους περφόρμερ που πραγματικά χαίρεσαι να τον βλέπεις επί σκηνής.

Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της μπάντας (κιθαρίστας, μπασίστας, οργανίστας, ντράμερ) αλλάζουν συνέχεια κατά διαστήματα αλλά όλοι τους είναι στο παλιομοδίτικο ύφος και το στυλ της γκραζοψυχεδέλειας με τόσο παιχτικά – ένα εκρηκτικό μείγμα garage-rock με rock’n’roll - όσο και εμφανισιακά. Ρούχα, γυαλιά, κόμμωση και αξεσουάρ της εποχής, όπως ο συμπαθέστατος κιθαρίστας με την Gibson μάλλον 339 που φορούσε ένα κολιέ από κοχύλια και δόντια που πολλοί ζήλεψαν να το έχουν.

Rudi_1.jpg

Το Κύτταρο γέμισε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, χωρίς να είναι τίγκα, κύριος χώρος και πατάρι, με πολλούς νοσταλγούς των sixties, αλλά και νεοροκαμπιλάδες που το έλεγε η καρδιά τους καθώς πολλές φορές χόρεψαν κάνοντας άνω – κάτω το κλαμπ, θυμίζοντας άλλες εποχές αναβίωσης του είδους στα 80s κι ας ήταν νεότεροι και δεν τα είχαν ζήσει αυτά, όμως ο τρόπος έκφρασης είναι ίδιος όταν η αδρεναλίνη χτυπήσει κόκκινο.

Ο Rudi που βγήκε με ένα φοβερό μαύρο πέτσινο σακάκι, μαύρο γυαλί και ένα άσπρο πουκάμισο, ενώ κρεμόταν από το λαιμό του αυτός ο σταυρός που συνήθιζαν να φορούν κάποτε οι Hells Angels και χίπηδες, χαρακτηριστικός της εποχής εκείνης. Και μια κιθάρα μοντέλο Phantom της Vox. Ίδια μάρκα Vox μοντέλο Mark V mini Phantom BK είχε ο μπασίστας. Είπαμε είναι παλιομοδίτες οι Fuzztones σε όλα τους.

Ο Rudi Protrudi είναι περφόρμερ (φωνή, κιθάρα) με εκτόπισμα και επικοινωνιακό χάρισμα καθώς έχει τον τρόπο να ξεσηκώνει το κοινό και να λέει ιστορίες ανάμεσα στα τραγούδια. Σε μία από αυτές αφηγήθηκε πώς όταν συμφώνησαν οι Fuzztones να εμφανιστούν στο MTV του ζήτησαν αν αφαιρέσει ένα στίχο που θεωρούσαν ακατάλληλο. Εκείνος διαφωνούσε με αυτό και δεν ήθελε επ’ ουδενί να τον κόψει. Ωστόσο ενέδωσε καθώς τον έπεισαν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος γιατί ήθελαν τα χρήματα. Όμως, όπως σχολίασε, δεν συνέβη το ίδιο με την Madonna της οποίας το βίντεο του Like A Virgin που είχε ακατάλληλες σκηνές, δεν έτυχε λογοκρισίας από το δημοφιλές τότε μουσικό κανάλι, όπως το δικό τους τραγούδι.

Rudi_2.jpg


Στο σετ τους, συνολικής διάρκειάς περίπου μιάμισης ώρας, με ένα διάλειμμα στα 55 λεπτά και ένα encore σαν δύο με τον τρόπο που έγινε, έπαιξαν δικά τους τραγούδια, όπως τα Ward 81, Gotta Get Some και She’s Wicked από την πρώτη περίοδό τους, πιο πρόσφατα όπως το Eyes in the Back of my Head, διασκευές όπως δύο κομμάτια των Cramps, τα Can Your Pussy to The Dog? και Human Fly, αλλά το κλου της βραδιάς ήταν η διασκευή τους στο Strychnine των Sonics, το πρώτο κομμάτι στο encore τους. Εδώ έγινε κυριολεκτικά χαμός, χόρευαν και τα ταβάνια στο Κύτταρο και τα σπρωξίματα πήγαιναν σύννεφο.

The_Guitarist_with_Koxylia.jpg

Να σημειώσουμε ότι είχαν επίσης ένα από τα καλύτερα merchant shop που έχουμε δει σε συναυλίες από πλευράς ποικιλίας, το οποίο είχε στηθεί στο χώρο με Fuzztones υλικό, από βινύλια, cds, κασέτες, t-shirts, βιβλία και ότι άλλο μπορείς να ζητά ένα φαν του συγκροτήματος.

Την συναυλία άνοιξα οι δικοί «γκαραζιέρηδες» The Snails από την Αθήνα που έπαιξαν στο ύφος των Fuzztones και άφησαν καλές εντυπώσεις. Μάλιστα το κοινό συμμετείχε στο live τους κάτι που δύσκολα συμβαίνει με support συγκρότημα. Άξια άνοιξαν το live αυτό.

THE_DRUMMER_3.jpg

Θετικό πρόσημο στην συναυλία αυτή η επιστροφή του Μάρκου Μιχαηλίδη στις μουσικές παραγωγές. Για όσους είναι στα μουσικά πράγματα αυτό σημαίνει πολλά και έχει την αξία του.
Περιμένουμε τους Fuzztones για το επόμενο live τους !

*Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!