Ενθουσίασε το μέταλ σόου των Judas Priest για τα 50 χρόνια τους

Η καλολαδωμένη μηχανή των Judas Priest μαρσάρει ακόμη περίφημα 50+3 χρόνια τώρα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Περίπου 10.000 κόσμος απόλαυσε το πανηγυρικό σόου : Judas Priest 50 Heavy Metal Years χθες στην Πλατεία Νερού στο Release Athens Festival 2022 και αποχώρησε κρατώντας ακόμη μια ακόμη ωραία ανάμνηση από το σκληροπυρηνικούς Βρετανούς από το Μπίρμινχαμ. Η ιδέα του σόου αυτού είχε γεννηθεί πριν την καραντίνα, αναβλήθηκε λόγω αυτής και τώρα ξαναβγήκε πανηγυρικά στο προσκήνιο σε ανοιχτό χώρο καθώς αρχικά είχε αναγγελθεί στον παραπλεύρως κλειστό χώρο του Δέλτα Φαλήρου. Έτσι τώρα το χάρηκαν όλοι όπως άρμοζε ένα τέτοιο μεταλικό σόου.
CROWD JUDAS
Ο ύμνος του γκρουπ Breaking The Law που παίχθηκε προς το φινάλε της επετειακής συναυλίας τους και όπως πάντα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ανέσυρε το επίκαιρο περί δικαίου αίσθημα στο κοινό που αποθέωσε τους Judas Priest. Το κομμάτι αυτό του 1980 είχε γραφθεί αρχικά ενάντια στο συντηρητικό κατεστημένο της Βρετανίας τη δεκαετία του ’70 και ’80 και περνάει από γενιά σε γενιά καθώς τα πράγματα δύσκολα αλλάζουν. Στη δεκαετία του ’80 όταν ο d.j. έβαζε αυτό το κομμάτι σήμανε συναγερμό στα ροκ κλαμπ.

Οι Judas Priest που αρχικά είχαν ξεκινήσει ως classic rock/hard rock σχήμα που γρήγορα εξελίχθηκαν από τους πρωτοπόρους του κινήματος New Wave British Heavy Metal με το δίσκο τους British Steel με το Breaking The Law. Στο εξώφυλλο του ήταν αποτυπωμένο το ατσάλινο ξυραφάκι που έγινε το σήμα κατατεθέν τους. Ήταν από τα λίγα σχήματα που έκαναν μόδα το ντύσιμο τους με τα μαύρα δερμάτινα και τα καρφιά και είχε μεγάλη επιρροή στο κοινό.

Έτσι εμφανίστηκαν όλα τα μέλη τους και στο Release Athens μπροστά στους οπαδούς τους που αδημονούσαν να τους δουν. To πιο πρόσφατο άλμπουμ τους ήταν το Firepower και βγήκε το 2018. Το σόου τους ήταν γεμάτο κομμάτια από το ξεκίνημά τους έως πιο πρόσφατες δεκαετίες προσαρμοσμένο στον τίτλο της περιοδείας τους.
JUDAS 293435033
Ενδεικτικά αναφέρονται τα: One Shot at Glory, Waiting for Lightning To Strike, You Another Thing Coming, Freewheel Burning, Turbo Lover, Hell Patrol, The Sentinel, A Touch Of Evil, Painkiller, Blood and Skies, Electric Blue, Victims of Changes και άλλα, όπως και δύο διασκευές αυτές του Green Manalishi του Peter Green (Fleetwood Mac) και Diamonds and Rust της Joan Baez. Στο encore έπαιξαν τα Breaking The Law, Living After Living.

H περίπτωση βέβαια της φωνής των Judas Priest, του Rod Halford που στις 25 Αυγούστου κλείνει τα 71 του χρόνια είναι αξιοσημείωτη καθώς είναι από τους περφόρμερ που δύσκολα ξεκολλάς τα μάτια σου από επάνω του, ενσαρκώνει απόλυτα τον heavy metal τραγουδιστή, με ιδιαίτερες φωνητικές δυνατότητες όταν το απαιτεί το σόου.
JUDAS 293800655
Χαρακτηριστική είναι η λεπτή ανατριχιαστική φωνή που βγάζει όταν σκύβει το κεφάλι και τραγουδά πιέζοντας τις χορδές του. Το μαύρο δερμάτινο μπουφάν που φορούσε στο φινάλε – άλλαξε πολλές φορές στη διάρκεια της συναυλίας - έγραφε στο πίσω μέρος ξεκάθαρα με μεγάλα γράμματα: Heavy Metal.
JUDAS 292892454
Η περίφημη μαύρη μοτοσυκλέτα των Judas Priest έκανε την εμφάνισή της στην σκηνή προς το τέλος του σετ με τον Halford καθισμένο ηγεμονικά επάνω της φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο καπέλο για πρώτη φορά έως εκείνη την στιγμή. Παράλληλα η οθόνη έδειχνε αγώνες μότο κρος και στο τέλος βγήκε η αγγλική σημαία που έγραφε Judas Priest – Birmingham. Αμέσως μετά έπαιξαν πάνω στην κορύφωση το Breaking The Law.

To metal show τους συνοδευόταν με εξαιρετικά προσεγμένο οπτικό υλικό, όπως συνηθίζουν όλοι οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες – θα θυμάστε τα σόου του Τζίμη Πανούση – στο οποίο εμφανίζονταν από τις σουφραζέτες και περιστρεφόμενα αλογάκια στο λούνα παρκ έως μια δηλητηριώδη οχιά και το διάστημα.

Στο φινάλε με το κομμάτι Living After Midnight έκανε την εμφάνισή του στην σκηνή ένα τεράστιο βουβάλι με κόκκινα μάτια που φωσφόριζαν – σίγουρα λόγω μεγέθους θα χρειάστηκαν αποκλειστικά γι’ αυτό ένα μεγάλο φορτηγό να το φέρουν έως εδώ, για ένα μόνο κομμάτι !

Από την αρχική σύνθεσή τους εκτός του Halford είναι ακόμη μέλος ο μπασίστας τους Ian Hill, ενώ οι δύο κιθαρίστες: Glenn Tipton (αντικαταστάθηκε στην συναυλία αυτή και τον έδειξαν σε βίντεο, δεν υπάρχει πληροφόρηση ποιος έπαιξε χθες) –Richie Faulkner και ο ντράμερ Scott Travis (με θητεία και στους Thin Lizzy) είναι εξαιρετικοί μουσικοί επίσης. Ο ήχος του σετ τους ήταν στα όρια να είναι πολύ καλός, αλλά δεν το πέρασαν το όριο αυτό.
ROD HALFORD 15.7.22
Νωρίτερα

Ένα μεγάλο κίνητρο για τον κόσμο να πάει νωρίς χθες στην Πλατεία Νερού ήταν η παρουσία του πρώην μπασίστα των Deep Purple, Glenn Hughes, με τους Dead Daises, ενός hard rock γκρουπ που έχει βασικό μέλος τον lead κιθαρίστα τους και εναλλασσόμενα τα υπόλοιπα μέλη – πριν του Hughes ήταν τραγουδιστής του, ο τραγουδιστής των Journey.

O Glenn Hughes έκανε εντυπωσιακή είσοδο ντυμένος στα χρώματα του ροκ, το βαθύ μωβ, φορώντας στο χρώμα αυτό ένα λεπτό σακάκι, ένα κολλητό παντελόνι, με μακριά σγουρά ξανθά μαλλιά και γυαλιά ηλίου. Βγήκε τελευταίος στην σκηνή και έπιασε το μικρόφωνο με το αέρα του ροκ σταρ. Ένας άγγελος με φωνάρα.
THE DEAD DAISES GLENN HUGHES
Ο ντράμερ τους φορούσε μαύρη μπλούζα που έγραφε με άσπρα γράμματα Athens και είχε τον Παρθενώνα, φαίνεται θα πέρασε από το Μοναστηράκι νωρίτερα. Στην οθόνη πίσω τους υπήρχε μια μεγάλη ανθοδέσμη με άσπρες μαργαρίτες κι έγραφε το όνομα του γκρουπ.

Πραγματικά το σετ τους άξιζε αν και δεν είχαν καλό ήχο και αποζημίωσε τον κόσμο που ήταν εκεί -τουλάχιστον τρισήμιση ώρες πριν την εμφάνιση των Judas Priest-καθώς o Glenn Hughes τραγούδησε δύο από τα πολύ μεγάλα κομμάτια των Deep Purple, το Minstread κι έκλεισε το σετ τους με το Burn αλλά και ευχές για Peace and Love. Επίσης την υπόσχεση ότι θα μας ξανάρθουν του χρόνου.

Μετά το σετ τους που άξιζε encore, αλλά δεν είχε βγήκαν, εμφανίστηκαν οι Cradle Of Filth ένα 5μελές death metal συγκρότημα, από τα καλύτερα του είδους, με λίγο καλύτερο ήχο από τους Dead Daises που σχηματίστηκαν το 1991 στο Suffolk της Αγγλίας. Πρώτη φωνή ο Danni Filth και δεύτερη η Zoe Marie Federoff. Επίσης δύο κιθαρίστες κι ένας ντράμερ συμπλήρωναν το σχήμα που είχε φόντο πίσω τους ένα ωραίο death θέμα.

Οι μουσικοί του γκρουπ ήταν εξαιρετικοί κι έπαιξαν δύσκολα θέματα άσχετα αν ο ήχος τους στην περίπτωση που δεν είσαι φαν του είδους, είναι κουραστικός.

Αρκετό ενδιαφέρον είχαν τα διαφορετικά t-shirts που φορούσαν οι μεταλλάδες στην Πλατεία Νερού, στα οποία βέβαια υπερτερούσαν αυτά με τις στάμπες των Judas Priest, ενώ πολλοί φορούσαν μπλούζες Iron Maiden.

Διακρίναμε επίσης μεταξύ άλλων : Motorhead, Dream Theater, Metallica, Pantera, Dio, Manowar, Saxon, Spinal Top, Banzig, Halloween, Twisted Sisters, Offsping (άσχετο) και από ομάδες Tottenham Hotspurs και St. Pauli (η γερμανική ομάδα μικρών κατηγοριών με φανατικό κοινό!).

Το Heavy Metal ως φαίνεται έχει μεγάλη πορεία ακόμη !

*Φωτογραφίες : Ανδρέας Νικολαρέας

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!