Ελληνική Αναγέννηση 1950/1960/1970 (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Εκτάκτως αυτό το Σάββατο κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής μία μοναδική προσφορά. 6 συλλεκτικά λευκώματα και 12 cd με…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
20/06/2013

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Κέρκης

216 τραγούδια. Η έκδοση φέρει τη σφραγίδα του συγγραφέα και ερευνητή Κώστα Μπαλαχούτη και του «συνοδοιπόρου» του Όθωνα Τσουνάκου (σύμβουλος έκδοσης). Μια από τις σπάνιες φορές που τα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα παντρεύονται με αυτά του τραγουδιού με εγκυρότητα, αντικειμενικότητα, μαστοριά και γνώση. Στα λευκώματα θα βρείτε πολύτιμο και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που αποτυπώνουν τις κομβικές εξελίξεις που συνέβησαν στον τόπο αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων του. Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα, εξώφυλλα, αποκόμματα, λεζάντες, διαφημιστικά και ότι άλλο «έγραψε» σε μια διαδρομή 30 χρόνων. Στα cd περιλαμβάνονται ανεπανάληπτες στιγμές – επιλεγμένες με φροντίδα και ιστορική ματιά- από όλα τα είδη και «βιλαέτια», αντιπροσωπευτικές της πολύχρωμης πορείας και εξέλιξης του ελληνικού τραγουδιού το διάστημα 1950 – 1979. Πρόκειται για αυθεντικές ηχογραφήσεις της Minos – EMI ενώ για την πληρότητα της έκδοσης, στα cd που σκιαγραφούν την δεκαετία του ’70 έχουν χρησιμοποιηθεί και κομμάτια από την Universal . Στην ουσία μιλάμε για μια μουσικοκοινωνικοπολιτική εγκυκλοπαίδεια.

Κάθε κυκλοφορία συνοδεύεται από 1 λεύκωμα και 2 «γεμάτα» cd με 18 τραγούδια το καθένα (συνολικά 36). Η παρουσίαση της όλης εργασίας έγινε την Πέμπτη στα Public Συντάγματος, στην αίθουσα Ορφέας. Ομιλητές ήταν ο Βασίλης Λέκκας, ο διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου Γιάννης Τσαπρούνης και ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων o συνθέτης Μιχάλης Τερζής, ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος, ο λαϊκός τραγουδοποιός Γιάννης Λεμπέσης, ο εκδότης του Μετρονόμου Θανάσης Συλιβός, ο «οδηγός» της ελληνικής δισκογραφίας Πέτρος Δραγουμάνος, ο Βασίλης Κωνσταντουλάκης της Minos – Emi , οι συγγραφείς Όθων Τσουνάκος και Κώστας Παπασπήλιος,

ο Γιώργος Χατζηγιάννης ιδιοκτήτης της αξιόλογης μουσικής σκηνής Χαμάμ, οι δημοσιογράφοι Δέσποινα Σαββοπούλου και Μαριάννα Μπάτη, ή Έλσα Σοϊμίρη Διευθύντρια του Εμπορικού Τμήματος του Ελεύθερου Τύπου, o διατροφολόγος-διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ο Βασίλης Λέκκας υπογράμμισε τη «δύναμη» και «αλήθεια» των τραγουδιών που εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνίας, ο Γιάννης Τσαπρούνης στην πληρότητα της έκδοσης και στις προσπάθειες της εφημερίδας για αξιόλογες εκδοτικές προσφορές ενώ ο Κώστας Μπαλαχούτης τόνισε πως τα χρόνια από ο 1950 έως και το 1979 που καλύπτει η έκδοση ήταν ταραγμένα και δραματικά όμως εμπεριείχαν την ελπίδα και τη δημιουργία, που αποτυπώθηκαν και στις τέχνες. Και οι τρεις έκλεισαν με την ευχή το τελευταίο στοιχείο να αποτελέσει φάρο και οδηγό στους σημερινούς γκρίζους καιρούς.




ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!