DOS Μια Ιστορία Αγάπης Απ’ Την Ανάποδη του Στάθη Αθανασίου (AVANT PREMIERE – ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

Πήγα να παρακολουθήσω την ταινία με δημιουργική ανησυχία και προσδοκίες που είχαν γεννήσει τα βραβεία που απέσπασε τον Μάϊο στο…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

New York International Independent Film Festival : Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και – το σημαντικότατο κατά την άποψή μου- Βραβείο Κοινού.

Όσο μου επιτρέπουν οι μουσικές ασχολίες μου κυνηγάω ταινίες που διακρίνονται ή απλώς συμμετέχουν σε ανάλογα Φεστιβάλ –ειδικά αυτό του Sundance Film Festival- καθώς τις περισσότερες φορές, κατά ένα περίεργο λόγο, ανταποκρίνονται στα ζητούμενά μου.

Όταν έτρεξαν οι τίτλοι του DOS, ένιωσα μια γλυκιά συγκίνηση διαβάζοντας το όνομα του Δημήτρη Κολιοδήμου ως Executive Producer, αφού υπό την σκέπη του είχαν προωτοδημοσιευτεί κείμενά μου – δυο δεκαετίες και βάλε πριν – στο εναλλακτικό κινηματογραφικό περιοδικό Cine 7.

To DOS έκρυβε πολλές από τις αρετές που φανταζόμουν, δυσεύρετες ή ακεντράριστες συνήθως στα σκηνοθετικά «ντεμπούτα», αλλά παρούσες στο εν λόγω πρώτο μεγάλου μήκους βήμα του Αθανασίου. Ευρηματική σεναριακή ιδέα, αντισυμβατική γραφή, νεύρο και λυρική διάθεση σε σωστές εναλλαγές και αναλογίες, φλόγα και έντονη διάθεση επικοινωνίας των «βιωμάτων» και σκέψεων του δημιουργού με τους αποδέκτες του.

Δύο ιστορίες αγάπης ιδωμένες στα δυο δυνατότερα σημεία τους, την αρχή και το τέλος, όχι αναγκαστικά με αυτή τη σειρά. Περνάμε από το πάθος στην απώλεια, από τη θλίψη στην ευτυχία, από τον πόνο στη χαρά, από το ζενίθ στο ναδίρ. Από τις αναταραχές, με άλλα λόγια, της πορείας μας σαν άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν από τι είναι φτιαγμένα τα όνειρά τους. Δηλαδή οι ίδιοι.

Δυο ιστορίες αγάπης, με βασικό φόντο τη Βαρκελώνη, που μπαίνει η μια μέσα στην άλλη και γίνονται ένα. Ένα χρονικό παζλ που δε θέλει να λυθεί, αλλά να περιγράψει τη συναισθηματική πορεία τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων και να τους αγαπήσει όλους στο τέλος. Γιατί όλοι αγαπούν. Ο καθένας με τον τρόπο του.

Πολύ καλές ερμηνείες από τον David Fernandez Fabu και την «λαμπετικής» αύρας Μαρίνα Καλογήρου. Υποδειγματική μουσική που υπογραμμίζει και εμβαθύνει τις εικόνες από τον στενό συνεργάτη του Αθανασίου (στο θέατρο σε παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό) Θοδωρή Αμπαζή ο οποίος είναι και σκηνοθέτης. Και οι δύο τους έχουν βραβευθεί για τις καταθέσεις αρκετές φορές σε ντόπιο και διεθνές επίπεδο.

Το soundrtrack της ταινίας DOS κυκλοφορεί από τη Lyra. Περιλαμβάνει εννέα ορχηστρικά θέματα του Αμπαζή και το τραγούδι «Nada Es Por Suerte» (Τίποτα δεν είναι τυχαίο), σύνθεση του Bruno Freire León και αποτελεί την τελευταία δουλειά του μαδριλένικου γκρουπ El Señor Antipirina.

Το συγκρότημα έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον σκηνοθέτη για το βιντεοκλίπ του single «Me Voy» (LP Surismos) και έχει δώσει τραγούδι του («Morena» LP-Divertimentos) στη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη Καθήστε Μέσα (2005) η οποία διακρίθηκε σε φεστιβάλ διεθνώς και το 2008 κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο εξαιτίας της προφητικής καταγραφής των γεγονότων του Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς.






ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ

David Fernandez Fabu
Μαρίνα Καλογήρου
Inés Castaño
Σταύρος Γιαγκούλης
Γιώργος Καραμίχος
Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Σοφία Μαραθάκη
Τζωρτζίνα Δαλιάνη
Gemma Gimenez
Λαμπρινή Αγγελίδου
Gerado de Pablos
Φιλική συμμετοχή
Αλεξάνδρα Παυλίδου
Κωστής Κορωναίος
Σάκης Μπιρμπίλης
Φανή Παναγιωτίδου


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Στάθης Αθανασίου
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σπύρος Παγώνης
Τραγούδι: El Señor Antipirina
Production Design: Μιχάλης Σαμιώτης
Σχεδιασμός Ήχου: Νίκος Τσινές
Ηχοληψία: Γιώργος-Άρης Αναστασόπουλος
Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Κώστας Σφακιανάκης
Παραγωγός: Υβόνη Ρόμαν-Τσοχατζοπούλου & Στάθης Αθανασίου
Executive Producer: Δημήτρης Κολιοδήμος
Εταιρείες παραγωγής: Yvone Roman Films & ΒΑΚΙΣ
Συμπαραγωγός: Άρκτος 



Επίσημη ιστοσελίδα
www.dos-movie.com/

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!