Από τη Θήβα στον Πειραιά… με Νταλάρα και Γλυκερία (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Συζητώντας την τελευταία εβδομάδα με κάποιους φίλους, όταν τους είπα πως θα πάω στις δυο συναυλίες για τον Απόστολο Καλδάρα με
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
τον Γιώργο Νταλάρα και την Γλυκερία, στο θέατρο του Μοσχοποδίου της Θήβας και στο Βεάκειο του Πειραιά, κάποιοι, κοιτώντας με έκπληκτοι, με ρώτησαν: «Μα έχεις πάει τόσες φορές… Δεν βαρέθηκες;» Προσπάθησα λοιπόν να τους εξηγήσω, ότι δεν πρόκειται για μια απλή ακρόαση σε άλλη μια συναυλία. Πρόκειται για μια γιορτή… Καταρχάς είναι τα σπουδαία τραγούδια του Καλδάρα... Έπειτα, στις εκδηλώσεις αυτές συγκεντρώνονται φίλοι από όλα τα μέρη της χώρας, αλλά και οι «ξένοι» μας, από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και από αλλού, που κάποιοι από αυτούς έχουν μάθει να μιλούν ελληνικά καλύτερα από μας… Γίνεται ένα πολύ ωραίο «παιχνίδι» με τους τραγουδιστές και τους μουσικούς, με παραγγελιές, διαλόγους, refrain που δίνονται στο κοινό κλπ, ενώ συχνά ακούγονται τραγούδια εκπλήξεις, που, ενδεχομένως, δεν έχουν ερμηνεύσει ποτέ… Όλα αυτά λοιπόν, με τα συναισθήματα που προκαλούν, είναι πάνω από την απλή παρακολούθηση μιας συναυλίας…

 

Και σε αυτές τις δυο συναυλίες σε Θήβα και Πειραιά, το περασμένο Παρασκευοσάββατο, ακούστηκαν αποσπάσματα από τα έργα του Καλδάρα «Μικρά Ασία», σε στίχους Πυθαγόρα και «Βυζαντινός Εσπερινός» του Λευτέρη Παπαδόπουλου, καθώς και μια επιλογή από παλιά κλασικά λαϊκά τραγούδια του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη. Την ορχήστρα πλαισίωσαν οι Νίκος Ζέρβας: πιάνο, Τάκης Μπουρμάς: μπάσο, Χρήστος Ζέρβας: κιθάρα, μπαγλαμά, φωνητικά, Κωνσταντίνος Φωτιάδης: κιθάρα, Ανδρέας Κατσιγιάννης: σαντούρι, Ντάσσο Κούρτι: ακορντεόν, Αντώνης Καλιούρης: πνευστά, Νίκος Καρατζάς: κρουστά, Γρηγόρης Συντρίδης: τύμπανα, Γιώργος Μάτσικας και Γιώργος Ρόκας: μπουζούκι, Λευτέρης Ζέρβας: βιολί. Τον ήχο φρόντισαν ο Παντελής Γιατζιτζόγλου και ο Αντώνης Ζαχόπουλος και τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.
Πέρα από τις σταθερές αναφορές στον Απόστολο Καλδάρα, στον Πυθαγόρα, στο Λευτέρη Παπαδόπουλο και τα τραγούδια του «Βυζαντινού Εσπερινού», την πρώτη βραδιά στη Θήβα, ο Γιώργος Νταλάρας έκανε ειδική μνεία σε όλα αυτά τα πανέμορφα υπαίθρια θέατρα στα οποία πραγματοποιούνται οι συναυλίες, ενώ αναφέρθηκε και ευχαρίστησε όλους τους φίλους που ταξιδεύουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο αφιέρωμα… Αφιέρωσε μάλιστα το τραγούδι «Ο θάνατος του ποιητή» σε μια μεγάλη παρέα, που είχε καταφθάσει από τη γειτονική πόλη της Χαλκίδας… Ευχαρίστησε επίσης, για μια ακόμη φορά τη Γλυκερία για τη συνεργασία τους- κάτι που ανταπέδωσε στη συνέχεια η τραγουδίστρια- ενώ δεν έκρυψε το θαυμασμό του για τη φωνή της και την παρουσία της γενικότερα στο τραγούδι. Κι εδώ θέλω να συμπληρώσω, ότι κάθε φορά που ακούω τη Γλυκερία να τραγουδά (ειδικά τον τελευταίο καιρό, την άκουσα πολλές φορές), θυμάμαι αυτό που μου είχε πει ο Αντώνης Βαρδής, πριν από δυο χρόνια, σε συνέντευξη που μου παραχώρησε για το ogdoo.gr, όταν τον ρώτησα για τους τραγουδιστές που θαυμάζει. Μου είπε λοιπόν ο Αντώνης:

 

«Θαυμάζω πάρα πολλούς. Θεωρώ ότι μετά τον Καζαντζίδη και τον Αγγελόπουλο που φύγανε, οι μεγάλοι τραγουδιστές είναι ο Πάριος, ο Νταλάρας, η Χαρούλα, ο Μητσιάς και η Γλυκερία, η οποία εξακολουθεί να τραγουδάει όπως τραγουδούσε και πριν 20 χρόνια. Ενώ έχει τραγουδήσει πιο πολύ απ’ όλους και καπνίζει τρία πακέτα τσιγάρα τη μέρα».

Σε κάποια σημεία του προγράμματος στη Θήβα, οι ακροατές ζήτησαν τραγούδια όπως η «Αλάνα» και το «Παραπονιάρικο». Στο δεύτερο μάλιστα ο Νταλάρας είπε πως ο Καλδάρας θα χαιρόταν πολύ αν είχε γράψει το «Παραπονιάρικο» γιατί ήταν μεγαλόψυχος, του άρεσαν τα ωραία τραγούδια. Τραγούδησε μάλιστα μια φράση από το τραγούδι, για να συνεχίσει με το «Αχ ο μπαγλαμάς», το οποίο ήταν «παραγγελιά» της Γλυκερίας. Με μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα η δεύτερη συναυλία στο Βεάκειο στον Πειραιά. Εκεί, οι θεατές ήταν, μάλλον, του πιο μοντέρνου τραγουδιού, αφού κάποιος ζήτησε το «Διδυμότειχο Blues»! Κάποιοι μάλιστα επέδειξαν και τις χορευτικές τους ικανότητες… Ένας χόρεψε αρκετές φορές, ακριβώς μπροστά από τη σκηνή, κάτι που έμοιαζε με μοντέρνο τσιφτετέλι, με στοιχεία από Εlvis Presley, John Travolta, Boney M και άλλα παρεμφερή, ενώ κάποιος άλλος ανέβηκε πάνω στη σκηνή – ίσως να μην τον χωρούσε όλος ο χώρος κάτω- και χόρεψε ζεϊμπέκικο στο «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι». Στη συναυλία του Σαββάτου στον Πειραιά, διακρίναμε τον Μάνο Ελευθερίου και τον Μπάμπη Τσέρτο.

Το πρόγραμμα με τα τραγούδια που ακούστηκαν και τις δυο βραδιές, είχε αναλυτικά ως εξής:

Μέρος 1ο
1)Aπτάλικο από τον «Βυζαντινό Εσπερινό» - Ορχηστρικό
Από τη «Μικρά Ασία» (στίχοι Πυθαγόρα)
2)Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς –Γλυκερία
3)Μες στου Βοσπόρου τα στενά – Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
4)Η Σμύρνη – Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
5)Δυο παλικάρια απ’ τ’Αϊβαλί – Γλυκερία-Γ.Νταλάρας
6)Οι καμπάνες της Αγια Σοφιάς – Γ.Νταλάρας, Γλυκερία
7)Η προσφυγιά – Γ.Νταλάρας
8)Το σπίτι μου το πατρικό – Γ.Νταλάρας
9)Πήρε φωτιά το Κορδελιό – Γλυκερία
10)Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω – Γ.Νταλάρας, Γλυκερία
11)Γιορτή Ζεϊμπέκηδων – Γ.Νταλάρας
Από το «Βυζαντινό Εσπερινό» (στίχοι Λ.Παπαδόπουλου)
12)Καμπάνα του εσπερινού – Γλυκερία
13)Κάπου χαράζει – Γλυκερία
14)Βάρα νταγερέ – Γλυκερία
15)Εκεί που σμίγει η δύση κι η ανατολή – Γ.Νταλάρας
16)Για πάρε γύφτο σφυρί κι αμόνι – Γ.Νταλάρας
17)Για πάρε μάνα – Γ.Νταλάρας
18)H Παναγιά- Γ.Νταλάρας
19)Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω (στίχοι Πυθαγόρα) Γ.Νταλάρας

Μέρος 2ο
20)Ορχηστρικό ποτ- πουρί από τραγούδια του Απ.Καλδάρα
21)Μην κάνεις όνειρα τρελά (στίχοι Ε.Παπαγιαννοπούλου) Γλυκερία
22)Δεν ξέρω πόσο σ ’αγαπώ (Χρ.Αργυρόπουλος) Γλυκερία
23)Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα (Ε.Παπαγιαννοπούλου) Γλυκερία
24)Συ μου χάραξες πορεία (Απ.Καλδάρας) Γλυκερία
25)Φορτώθηκα τις τύψεις μου (Ε.Παπαγιαννοπούλου) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
26)Το καναρίνι (Γ.Σαμολαδάς) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
27)Ο θάνατος του ποιητή (Απ.Καλδάρας-Πυθαγόρας)Γ.Νταλάρας
28)Σ ’ένα βράχο φαγωμένο (Απ.Καλδάρας) Γλυκερία-Γ.Νταλάρας
29)Είπα να σβήσω τα παλιά (Απ.Καλδάρας-Αιμ.Σαββίδης) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
30)Ένα τραγούδι απ’τ’ Αλγέρι (Απ.Καλδάρας) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
31) Ανεβαίνω σκαλοπάτια (Απ.Καλδάρας) Γλυκερία
32) Τώρα κλαις (Απ.Καλδάρας) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
33) Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις (Φέρτε μια κούπα με κρασί) (X.Bασιλειάδης) Γλυκερία
34) Μην περιμένεις πια (Απ.Καλδάρας) Γλυκερία
35) Αργά, είναι πια αργά (Απ.Καλδάρας) Γ.Νταλάρας
36)Αχ ο μπαγλαμάς (Απ.Καλδάρας-Λ.Παπαδόπουλος) Γ.Νταλάρας
37Ας παν στην ευχή τα παλιά (Απ.Καλδάρας) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
38)Καλή τύχη (Απ.Καλδάρας) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
39)Γυάλινος κόσμος (Ε.Παπαγιαννοπούλου) Γλυκερία
40)Πετραδάκι, πετραδάκι (Ε.Παπαγιαννοπούλου) Γλυκερία
41)Η φαντασία (Ε.Παπαγιαννοπούλου) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία
42)Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Απ.Καλδάρας) Γ.Νταλάρας-Γλυκερία

Η συναυλία στη Θήβα έκλεισε με το «Απτάλικο» από τον «Βυζαντινό Εσπερινό.

Η περιοδεία του Γιώργου Νταλάρα με τη Γλυκερία, με το αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα ολοκληρώνεται σήμερα με μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου, στο χώρο του Παλιού Λατομείου Καραβέλα και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις φίλες και συνεργάτιδες Alona Azaria για τις φωτογραφίες της και Ελίνα Κωστελέτου για το video.

 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!