Aφιέρωμα στον αρχιμουσικό Κώστα Σαμσαρέλο στην Καλαμαριά

(VIDEO & PHOTOS) Η μνήμη του  σπουδαίου μουσικού και συνθέτη Κώστα Σαμσαρέλου τιμήθηκε στις 19 Απριλίου στην Καλαμαριά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Κώστας Σαμσαρέλος

Ο αρχιμουσικός και συνθέτης Κώστας Σαμσαρέλος γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 5 Μαρτίου 1927 και πέθανε στη Ζάκυνθο στις 5 Ιουνίου 1996. Το 1983 ίδρυσε τη Δημοτική Φιλαρμονική Kαλαμαριάς, καλύπτοντας το κενό που άφησε η διάλυση της ιστορικής φιλαρμονικής του ιδρύματος «Αριστοτέλης». Την ίδια εποχή ίδρυσε και τη Δημοτική Χορωδία Καλαμαριάς και παρέμεινε μαέστρος της μπάντας και της χορωδίας μέχρι τα τέλη του 1988.  Ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος, μαθητής του και εξαίρετος μουσικός, έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό κείμενο για τον Κώστα Σαμσαρέλο.

Το αφιέρωμα στην Καλαμαριά

Την Κυριακή 19 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιέρωμα στον Κώστα Σαμσαρέλο, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Ν.Βότση», με πρωτοβουλία του μαέστρου της Χορωδίας της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς και μαθητή του Κώστα Σαμσαρέλου, Δημήτρη Αμανατιάδη.

Τραγούδησαν η Δημοτική Χορωδία Γιαννιτσών, η Χορωδία Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης, η Χορωδία του Πολιτιστικού Σωματείου «Το φιόρο του Λεβάντε» από την Ζάκυνθο,  η Χορωδία της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς και η Δημοτική Χορωδία Καλαμαριάς. Στο τέλος της εκδήλωσης συνέπραξαν όλες οι χορωδίες μαζί, τραγουδώντας το «Κράτησα τη ζωή μου» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιώργου Σεφέρη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, με την αιγίδα του Δήμου.

Οι ομιλητές

Για τον Κώστα Σαμσαρέλο μίλησαν ο Δρόσος Βασιλειάδης (μέλος της Ποντιακής και της Δημοτικής Χορωδίας Καλαμαριάς), ο οποίος διάβασε ένα κείμενο σχετικά με τη ζωή και την πορεία του στη μουσική, καθώς και ο υπογράφων (μέλος της Δημοτικής Φιλαρμονικής από το ξεκίνημά της, μέχρι σήμερα), που αφηγήθηκε στιγμές από την πολύτιμη μαθητεία του, δίπλα στον αείμνηστο μαέστρο. Ενδιάμεσα προβλήθηκαν βίντεο με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, από το αρχείο του υπογράφοντα, όπως ένα απόσπασμα, που προβλήθηκε την Μεγάλη Παρασκευή του 1992, με τον Κώστα Σαμσαρέλο να διευθύνει τη Μικτή Χορωδία Ζακύνθου και τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά «Ω γλυκύ μου έαρ»…

Ένας δρόμος για τον Κώστα Σαμσαρέλο

Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου στην εκδήλωση, θεωρώ πως ο Δήμος Καλαμαριάς πρέπει να αφιερώσει ένα δρόμο, μια πλατεία ή τη νέα αίθουσα της Φιλαρμονικής - που δημιουργείται αυτή την εποχή - στον Κώστα Σαμσαρέλο… Η Καλαμαριά του οφείλει πολλά…

Φωτογραφίες: Μάκης Ιωακειμίδης. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Video: Θανάσης Γιώγλου, Μάκης Ιωακειμίδης

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!