100 λεπτά με τους Iron Maiden

50.000 κόσμος τούς αποθέωσε στο Ολυμπιακό Στάδιο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η συναυλία που διαφημιζόταν επί ένα χρόνο μάζεψε περίπου 50.000 κόσμο και το Heavy Metal μέτρησε τις δυνάμεις του στο γενικό προσκλητήριο των Iron Maiden το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οπαδοί τους από κάθε γωνιά της χώρας κατέφθασαν με κάθε μέσο για να τους δουν. Όλοι θα πρέπει να περάσουν μέρες για να συνέλθουμε !
294024721
Σε μια σχεδόν άδεια Αθήνα, χωρίς κίνηση, με γρήγορη πρόσβαση έφθανε κανείς εύκολα στο ΟΑΚΑ όπου εκεί είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος τουλάχιστον μία ώρα πριν το σόου των Iron Maiden. Ιδιαίτερα πυκνός στα δύο τμήματα της αρένας.
293459364
Μισή ώρα πριν την εμφάνιση των Maiden άνοιξαν οι δύο οθόνες, αριστερά και δεξιά της σκηνής και προβλήθηκαν τα πρώτα βίντεο του γκρουπ. Εικοσιπέντε λεπτά πριν να βγουν στην σκηνή ένα τεράστιο ασπρόμαυρο πανό που έγραφε Iron Maiden έκανε την εμφάνισή του στη Θύρα 7 και ανεβοκατέβαινε στην εξέδρα κυματιστά στα χέρια των οπαδών τους.

Η προσέλευση συνεχίζονταν αμείωτα έως και την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει το κάτω διάζωμα που ήταν ανοιχτό για το κοινό και η αρένα να έχει τιγκάρει.
293170404
Στις 8.50 ακούγεται από τα ηχεία το Kashmir των Led Zeppelin που κρατάει έως τις 8.59 και αμέσως μετά στο Doctor, Doctor Please ανάβει το πρώτο καπνογόνο ενώ η μεγάλη στιγμή πλησιάζει.

Στις 9.04 όλο το γήπεδο φωνάζει “Maiden, Maiden” και λίγες στιγμές μετά το συγκρότημα των 100 εκατομμυρίων άλμπουμ βγαίνει στην σκηνή εν μέσω αποθέωσης, ο Μπρους Ντίκινσον πιάνει το μικρόφωνο και το σόου αρχίζει!
293059600
Στις εξέδρες όλοι σηκώνονται όρθιοι και κυριολεκτικά “μπαίνουν” μέσα στη συναυλία. Ο Ντίκινσον είναι μαυροντυμένος με δερμάτινο παντελόνι α λα Τζιμ Μόρισον και το μαλλί…Σαμουράι, πιασμένο σε μικρό κότσο. Άλλωστε το σκηνικό είναι ανάλογο με μια παγόδα στο κέντρο της σκηνής και μια μικρότερη δεξιά και όλο το σκηνικό θυμίζει Ιαπωνία λόγω του τελευταίο άλμπουμ τους Senjutsu, από το οποίο έπαιξαν τρία κομμάτια στο ξεκίνημα της συναυλίας, με πρώτο το ομώνυμο.
BRUCE EDIE
Ο Edie η θρυλική φιγούρα που συνοδεύει κάθε τι των Iron Maiden δίνει το παρών επί σκηνής από το πρώτο κιόλας κομμάτι, μ’ ένα σπαθί στο χέρι. Τα καπνογόνα πληθαίνουν και η ατμόσφαιρα είναι μεταλλική και σίγουρα εντελώς Iron Maiden. Ο Μπρους χαιρετά το κοινό και φωνάζει “Alexander, The Great”.

Στο τρίτο κομμάτι The Writing On The Wall ο κόσμος φωνάζει επίμονα “Maiden, Maiden” δείχνοντας τη λατρεία του. Τα σκηνικά και τα βίντεο στις οθόνες αλλάζουν συνέχεια όπως και η ενδυματολογία του Μπρους Ντίκινσον που εμφανίζεται με μια μαύρη μπέρτα ενώ παίζουν το The Sign Of Cross του 1995. Το όλο σκηνικό θυμίζει ιεροτελεστία.
STEVE HARRIS
Ακολουθεί ένα άλλο κλασικό κομμάτι τους, το Flight of Ikarus του 1983 από το πολύ πετυχημένο δίσκο τους “Piece of Mind”. Στο φινάλε ο κόσμος τούς επευφημεί τραγουδώντας “Οε, οε, Maiden, Maiden”.

Πλέον το μέταλ σόου των αγαπημένων του ελληνικού κοινού Βρετανών έχει απογειωθεί και στο Fear Of The Dark του 1992 από το ομώνυμο ένατο άλμπουμ τους, το Ολυμπιακό Στάδιο ίπταται ενώ ο Μπρους τραγουδάει φορώντας ένα καπέλο μάγου και κρατάει ένα φανάρι στο χέρι.
ANDRIAN SMITH
Οι επιλογές στο σετ τους από αγαπημένα κομμάτια που διψά να ακούει το κοινό τους είναι καθοριστικές στην επιτυχία του σόου. Όλοι μαζί πια τραγουδούν Six,six,six, The Number of the Beast και ο χρόνος γυρίζει πίσω στο 1982, στον ομώνυμο τρίτο δίσκο τους που παρουσίασαν το νέο τότε τραγουδιστή τους Μπρους Ντίκινσον που αντικατέστησε τον Πολ Ντι Άνο και έως σήμερα είναι ίσως ο πιο εμβληματικός δίσκος του συγκροτήματος.

Η φοβερή από τότε έως σήμερα τετράδα, ο Μπρους που μπήκε στους Maiden το 1981 μαζί με τον μπασίστα Στηβ Χάρις, ιδρυτικό μέλος το 1975 και τους κιθαρίστες Ντέηβ Μάρεϊ μέλος από το 1976 – από τους πρώτους σε μια περίοδο συνεχών αλλαγών των μελών - και Άντριαν Σμιθ μέλος τους από το 1980 έχουν γράψει πραγματικά ιστορία. Όπως επίσης ο ντράμερ Νίκο Μακ Μπρέιν, μέλος από το 1982, και ο τρίτος κιθαρίστας Τζάνικ Γκερς, μέλος από το 1989. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο Ολυμπιακό Στάδιο.
DAVE MURRAY
Ο Μπρους στο The Number of the Beast έλυσε τον κότσο του και τα μαλλιά του είναι κάτω, μακριά και ωραία. Ο ίδιος έχει διασχίσει ήδη πολλά χιλιόμετρα στην σκηνή, ενώ ο Edie εμφανίζεται τεράστιος πίσω από τα τύμπανα. Είναι 10.20 και οι Maiden αποχωρούν μετά από 70 λεπτά εκρηκτικού σόου.

Ο κόσμος φωνάζει και το συγκρότημα επιστρέφει σε πέντε λεπτά στην σκηνή για το πρώτο encore. Μαζί τους ο Edie κάνει νέα εμφάνιση πρώτα στην οθόνη κρατώντας την αγγλική σημαία και μετά στην σκηνή τεράστιος με το σπαθί στο χέρι να μονομαχεί με τον Μπρους που του ξεγλιστρά κάτω από τα πόδια.
294262347
Ήρθε τότε η στιγμή να ανταποδώσει ο τραγουδιστής την αγάπη του κόσμου και η ελληνική σημαία είναι στα χέρια του και ξεκινά το πρώτο encore με το Trooper που το Ιούνιο του 1983 ήταν το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ “Piece Of Mind”, από τα λίγα κομμάτια τους που είχαν καλή θέση στον ραδιοφωνικό αέρα της Αμερικής.

Ακολούθησαν το Clansman από το Virtual XI του 1998 και έκλεισαν με ακόμη ένα παλιότερό τους το Run To The Hills του 1982 από το Number Of The Beast.

Τι άλλο πια να θέλεις κανείς παρά ένα δεύτερο encore. To συγκρότημα ήταν ήδη συνολικά περισσότερο από μιάμιση ώρα στην σκηνή, αλλά χρειάζονταν να βάλει το κερασάκι στην τούρτα. Αυτό έγινε με την εμφάνιση του πολεμικού αεροπλάνου επί σκηνής με τον Μπρους να εμφανίζεται ως πιλότος – άλλωστε έχει δίπλωμα και κάνει πτήσεις - και να παίζουν το Aces High από το πολύ πετυχημένο άλμπουμ τους Powerslave του 1984 σε ένα εντυπωσιακό φινάλε.
293120669
Οι Maiden αποχώρησαν από την σκηνή οριστικά στις 10.55 μετά από συνολικά 100 λεπτά παρουσίας επί σκηνής. Ο έλικας του αεροπλάνου συνέχισε να γυρίζει από τον αέρα όπως και το ταξίδι τους συνεχίζεται στο χρόνο.

Ο Μπρους Ντίκινσον ως περφόρμερ και φυσικά όλο το συγκρότημα είχαν να διαχειριστούν μια δύσκολη βραδιά καθώς εμφανίστηκαν μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό που είχαν παίξει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα δώσουν την μεγαλύτερη συναυλία ποτέ εδώ. Αυτό ήταν κι ένα μεγάλο στοίχημα των διοργανωτών σε μια συναυλία με μεγάλο ρίσκο. Τελικά όλοι τα κατάφεραν και όλοι όσοι ήταν εκεί μέσα κατακαλόκαιρο θα θυμούνται αυτή την συναυλία.

Όσο για το κοινό έχει αποκτήσει μια σχέση ζωής με τους Iron Maiden και αυτό είναι πια σαφές. Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά με πυροτεχνήματα κι ενώ ο κόσμος αποχωρούσε..

Νωρίτερα
AIRBOURNE
Πριν τους Iron Maiden σε πρώτη εμφάνιση στην χώρα μας οι Αυστραλοί Airbourne ένα 4μελές hard rock σχήμα με το δυναμισμό των AC/CD που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες ζωής το οποίο ξεσήκωσε το κοινό που είχε φοβερή συμμετοχή για support γκρουπ μιας τέτοιου μεγέθους συναυλία. Υποσχέθηκαν ότι θα ξαναέρθουν.

*Φωτογραφίες : Θωμάς Δασκαλάκης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!