Χιλιάδες αντικείμενα κλάπηκαν από Μουσεία της Αγγλίας

Ένα ψεύτικο μουστάκι και μία ζωγραφιά της βασίλισσας Βικτώριας είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 1.700 αντικείμενα που έχουν χαθεί.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μουσεία και γκαλερί που λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση κλήθηκαν να δώσουν λεπτομερείς καταλόγους με τα αντικείμενα που εξαφανίστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Προηγήθηκε απόλυση μέλους του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου μετά την εξαφάνιση περισσότερων από 2.000 εκθεμάτων.

Άλλα περίεργα αντικείμενα που λείπουν από το Βρετανικό – σύμφωνα με το BBC – είναι ένα ημερολόγιο του Σαντάμ Χουσεΐν και ένα σύστημα πλοήγησης αεροσκαφών.

Η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο, η οποία άνοιξε ξανά το 2023 μετά από ανακαίνιση τριών ετών, έχει 45 "μη εντοπισμένα" αντικείμενα – αλλά η διεύθυνσή της επιμένει ότι δεν λείπουν ή δεν έχουν κλαπεί.

Μουσείο Victoria and Albert


Μεταξύ 2007 και 2022, μία ζωγραφιά της βασίλισσας Βικτωρίας από το 1869, μια γκραβούρα από τα μέσα του 19ου αιώνα του βασιλιά Ιωάννη που παραχωρεί τη Magna Carta, ένα χάλκινο γλυπτό του ζωγράφου Τόμας Στότχαρντ "δεν έχουν εντοπιστεί". Ελαιογραφές και ακουαραέλες, μια μαριονέτα για θέατρο σκιών, ψεύτικα μουστάκια, κάλτσες και μια ποντικοπαγίδα ήταν ανάμεσα στα περισσότερα από 180 αντικείμενα που δεν βρέθηκαν στο Μουσείο Victoria and Albert.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα αντικείμενα έχουν κλαπεί ή χαθεί, μπορεί να σημαίνει για παράδειγμα ότι μια καταχώρηση καταλόγου δεν έχει επικαιροποιηθεί μετά από μετακίνηση συλλογής. Τα αντικείμενα ανακτώνται τακτικά ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας" είπε εκπρόσωπος του Μουσείου.

Περισσότερα από 550 αντικείμενα, ιδιωτικά έγγραφα αξιωματικών του βρετανικού στρατού, ημερολόγιο με φωτογραφία του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ξιφολόγχες και χαρτονομίσματα έχουν χαθεί από το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο. Το μουσείο δήλωσε ότι αυτές θα μπορούσαν να είναι “καταχωρήσεις φαντάσματα” – αποτέλεσμα μεταφοράς δεδομένων από πιο πρωτόλειες βάσεις δεδομένων, λανθασμένη τεκμηρίωση ή ανθρώπινο λάθος. Έχουν, ωστόσο, ανακαλύψει εκ νέου 560 αντικείμενα από το 2008 μέσω ελέγχων.

Μουσεία του Οργανισμού Γκρίνουιτς & Μουσείο Φυσικής Ιστορίας


Από τα Μουσεία του Οργανισμού Γκρίνουιτς έχουν χαθεί 245 αντικείμενα, μεταξύ άλλων οβίδα κανονιού, πυξίδες, χάρτες, τηλεσκόπια και σύστημα πλοήγησης αεροσκαφών.

Ένα τμήμα σιαγόνας του Διφυδοντόσαυρου, ενός ερπετού του Ύστερου Τριαδικού, χάθηκε από τα κιτάπια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κατά τη διάρκεια δανεισμού το 2019 – και το επόμενο έτος καταγράφηκαν να λείπουν περισσότερα από 180 ψάρια.

Τα τελευταία τρία χρόνια καταστράφηκαν 20 ζωικά κύτταρα, από τη μη προσκόμιση εγγράφων κατά τη μεταφορά μιας συλλογής, και περίπου 24 γονιδιωματικοί ιστοί από χταπόδια και πτηνά καταστράφηκαν λόγω κακής ψύξης. Φτερά, μύες και συκώτι από πτηνά και ερπετά της Τασμανίας καταστράφηκαν επίσης επειδή δεν είχαν ψυχθεί σωστά και τα εκθέματα δεν παρουσιάστηκαν για επιθεώρηση.

Εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δήλωσε: "Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την ασφάλεια της συλλογής μας, έτσι τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε μόλις 23 περιπτώσεις απώλειας ή έλλειψης αντικειμένων από μια συλλογή 80 εκατομμυρίων εκθεμάτων, που περιλαμβάνει δόντια, ψάρια και κατεψυγμένους ζωικούς ιστούς".

The Science Museum Group


Ο οργανισμός The Science Museum Group περιλαμβάνει το Μουσείο Επιστήμης στο South Kensington, το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας στο Μάντσεστερ, το Εθνικό Μουσείο Σιδηροδρόμων στο York, το Μουσείο Locomotion στο Shildon, Co Durham και το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Bradford. Το 2014, η ομάδα κατήγγειλε στην αστυνομία την κλοπή δύο μοντέλων ατμοκίνητων τρένων, ενός King George V και ενός British Railways Standard 4MT class.

Το μουσείο έχει επίσης καταγράψει ως εξαφανισμένο ένα μοντέλο της δεκαετίας του 1960 ενός υπερβαρικού θαλάμου, έναν υδατοστεγή φακό δύτη, μια συσκευή ανάνηψης και ένα πορτρέτο του 19ου αιώνα του Joseph Marie Jacquard.

Ο όμιλος, ο οποίος στεγάζει 425.000 αντικείμενα στους χώρους και τα κέντρα του, έχει αρχίσει να τοποθετεί ραβδωτούς κώδικες στα αντικείμενα για να εντοπίζει τις τοποθεσίες τους και να τα διατηρεί ασφαλή.

Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο


Περισσότερα από 550 αντικείμενα, αποτελούμενα από σχέδια καμουφλάζ πλοίων, προσωπικά έγγραφα αξιωματικών του βρετανικού στρατού, ένα ημερολόγιο με φωτογραφία του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και χαρτονομίσματα λείπουν από το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο.

Τον περασμένο Νοέμβριο αποκαλύφθηκε ότι ένα κανόνι του 19ου αιώνα από τη συλλογή του Royal Armouries είχε κλαπεί.Υποστηρίχθηκε δε ότι η κλοπή είχε καταγραφεί ευτελώς ως απλή "κλοπή μετάλλου" και όχι "πολύτιμο αντικείμενο συλλογής".

*Πηγή BBC

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!