Σαν σήμερα - 1 Μαρτίου

Σαν σήμερα οι Έλληνες λένε "αντίο" στη Δραχμή
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

1810.... Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα, που διορίζει Συνήγορο του Πολίτη.

1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το βέλγο, Καμίγ Γκιτ. 

1952.... Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοι του καταδικάζονται σε θάνατο από το Στρατοδικείο,ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμας συγκλονίζοντας το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινή γνώμη. Είχαν κατηγορηθεί για απόπειρα ανασυγκρότησης του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), το οποίο θεωρείτο παράνομο, προδοτικό και ξενοκίνητο κόμμα. Ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», από ένα φρέσκο κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε καθημερινά. 

1959.... Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ΠΡΟΠΟ στην Ελλάδα.

.... Την ίδια μέρα επιστρέφει στην Κύπρο ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μετά από τρία χρόνια εξορίας στις Σεϋχέλλες. 

1963.... Αποφασίζεται η επιβολή προστίμου στους βουλευτές, που θα απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής. 

1966.... Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο " Venera 3" προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο, που επισκέπτεται άλλον πλανήτη. 

2002.... "Αντίο" λένε οι Έλληνες στη δραχμή, καθώς το ευρώ είναι πια το μοναδικό νόμισμα της χώρας. Η δραχμή, πλέον, περνά στην ιστορία.

 Σαν σήμερα το 1810 γεννήθηκε ο γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας, Φρειδερίκος Σοπέν και το 1842 ο έλληνας ζωγράφος, Νικόλαος Γύζης. Την ίδια μέρα το 2003 πέθανε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Μίμης Κουγιουμτζής.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!