Πόλεμος στο Ισραήλ: Αγωνία για τους Έλληνες

Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνονται με τη Λωρίδα της Γάζας να έχει σχεδόν ισοπεδωθείο. Μετά την αιφνίδια εισβολή των Παλαιστινίων στα ισραηλινά εδάφη με διπλό βομβαρδισμό που έφτασε μέχρι και την πρωτεύουσα του Τελ Αβίβ, η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη με τους δύο αιώνιους εχθρούς να ετοιμάζονται για νέα χτυπήματα.

Μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου (7/10) οι δύο πλευρές μετρούσαν επισήμως περισσότερους από 200 νεκρούς η κάθε μία, ενώ πολλοί είναι και οι Ισραηλινοί που πιάστηκαν όμηροι και κρατούνται στις σήραγγες της Χαμάς.

Πλέον, Ισραήλ και Χαμάς εστιάζουν και χτυπούν σε αντίπαλα στρατηγικά σημεία στη Μέση Ανατολή με τεράστιες απώλειες.

Αγωνία για τους Έλληνες 

Στιγμές αγωνίας επικρατούν για τους Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ και κινδυνεύουν από τα πυρά της Χαμάς.

Ειδική ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που ζουν σε Αγίους Τόπους και Γάζα.  Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μία ομάδα περίπου 100 Ελλήνων προσκυνητών που βρίσκεται στους Άγιους Τόπους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η επαφή των ελληνικών Αρχών μαζί τους είναι συνεχής.

Παρατίθενται ειδικότερα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και στα Ιεροσόλυμα.


Το ξέσπασμα βίας έχει αφήσει «περισσότερους από 200 νεκρούς» και «περισσότερους από 1.000 τραυματίες» από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό που κατηγόρησε τη Χαμάς για «σφαγές αμάχων», και 232 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, όπου το ισλαμιστικό κίνημα βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.

Το βράδυ του Σαββάτου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος και ορκίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει τις δυνατότητες» της Χαμάς, υποσχόμενος να μετατρέψει τα κρησφύγετα της παλαιστινιακής οργάνωσης σε «ερείπια».

Διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία

Η διεθνής κοινότητα κάνει έκκληση για ηρεμία και από τις δύο πλευρές, ενώ συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας, 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στον Λευκό Οίκο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη». 

Από την πλευρά το ο Αμπάς δήλωσε στον Μπλίνκεν ότι η «αδικία» κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μια «εκρηκτική» κατάσταση.

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών από την πλευρά τους «καταδίκασαν σθεναρά» τις επιθέσεις, ενώ η Τουρκία διεμήνυσε, ότι θα βοηθήσει στην κατάπαυση του πυρός.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!