Ποδηλατικός μαραθώνιος με στόχο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Ποδηλατικός μαραθώνιος με στόχο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα Facebook - Vasiliki Voutzali
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το 2022, η νοσηλεύτρια Βασιλική Βουτζαλή πήρε μια θαρραλέα απόφαση: να ξεκινήσει μια ποδηλατική προσπάθεια για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Και φέτος, επαναλαμβάνει τον ποδηλατικό αυτό μαραθώνιο.

Έτσι, στις 5 Αυγούστου 2023, ξεκίνησε η φετινή ποδηλατική πρόκληση υπεραντοχής υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με διοργανώτρια την εμπνευσμένη νοσηλεύτρια από την αγγειοχειρουργική κλινική, Βασιλική Βουτζαλή, μαζί με την ομάδα Alfa Cyclingteam.



Η αποστολή τους;

Η επιστροφή των αρχαίων γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σε αυτήν τη μοναδική ποδηλατική πρόκληση, ποδηλάτες από όλον τον κόσμο ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Βρετανικό Μουσείο με σημείο τερματισμού το Μουσείο Ακρόπολης.

Χωρίς καμία εξωτερική υποστήριξη, καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία που θα τους παρουσιαστεί.

Πρόκειται για μια απόσταση περίπου 3.500 χλμ, η νοητή διαδρομή δηλαδή που πρέπει να κάνουν τα γλυπτά, ώστε να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Βασιλική Βουτζαλή: «Γι’ αυτόν που τολμά δεν υπάρχουν όρια»



Η νοσηλεύτρια Βασιλική Βουτζαλή διοργανώτρια και εμπνεύστρια του εγχειρήματος αυτού, ξεκίνησε το ποδήλατο το 2011 από τις αστικές ποδηλατοβόλτες του Freeday και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να συμμετάσχει σε οργανώσεις, όπως η Παραολυμπιάδα του Ρίο (2016) και η διάσχιση της Αυστραλίας το 2017 (IPWR).

«Τίποτα δεν είναι αδύνατον! Γι΄ αυτόν που θα τολμήσει, δεν υπάρχουν όρια. Η ευτυχία είναι γύρω μας, στα μικρά απλά πράγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2022, 5 ποδηλάτες, η Βασιλική Βουτζαλή, ο Steffen Streich, ο Σταύρος Σούμας, ο Γιάννης Ευθυμίου και ο Βασίλης Κορδάς ξεκίνησαν από το Βρετανικό Μουσείο με τελικό προορισμό 14 ημέρες αργότερα στο Μουσείο της Ακρόπολης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στην μνήμη του φίλου τους Κώστα Κεσινη.

Στο ελληνικό έδαφος ενσωματώθηκε στην ομάδα ο Χρήστος Κορομήλας, αθλητής με πρόβλημα όρασης.

Το εγχείρημα αυτό βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μάλιστα πολλοί παρακολουθούσαν την καθημερινή τους προσπάθεια, ενώ θαυμασμό προκαλούσε η αισιοδοξία, το χαμόγελο και το χιούμορ με τα όποια αντιμετώπιζαν την κάθε δυσκολία. Η βροχή, το χαλάζι, η ζέστη.



Αυτή η δράση έφερε την ομάδα στα πρόσωπα της χρονιάς 2022 για τις αξίες και την προσφορά στον πολιτισμό.

Οι 5 μεγάλες στάσεις της ομάδας των ποδηλατών

Με κίνητρο την περιπέτεια και το ταξίδι 10 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο καλούνται να ακολουθήσουν όποια διαδρομή αυτοί επιθυμούν, περνώντας υποχρεωτικά από 5 σημεία ελέγχου (Μονς, Μόναχο, Βουδαπέστη, Καστοριά, Τρίκαλα).

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, o Christopher Ross Bennett (διευθυντής της World Bank).

Την εκκίνηση στο Βρετανικό Μουσείο θα δώσουν μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) και ο Dr. Chris Stockdale, ο οποίος το 2005 διένυσε την συγκεκριμένη απόσταση με το ποδήλατο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!