Πέθανε ο συνιδρυτής των Allman Brothers, Dickey Betts

Συμμετείχε σε όλα τα κλασικά άλμπουμ της μπάντας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
19/04/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Dickey Betts, ο οποίος έφερε επανάσταση στην προσέγγιση της δίδυμης κιθάρας στο ροκ, πέθανε στο σπίτι του στη κομητεία Sarasota, στη Φλώριδα της Αμερικής, όπου γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1943 και σχηματίστηκαν οι Allman Brothers Band, στο Τζάκσονβιλ, των οποίων υπήρξε συνιδρυτής. Ο 80χρονος έπασχε από καρκίνο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ποτέ δεν εξασφάλισε τη φήμη του μουσικού σύμφωνα με την αξία του, παρά το γεγονός ότι ήταν τόσο σημαντικό μέλος του συγκροτήματος των Allman Brothers Band. Ο Betts είχε διάφορες διαφωνίες με τον αείμνηστο Duane Allman μέχρι που τελικά αυτός στρατολόγησε στην μπάντα τον μικρότερο αδερφό του Gregg Allman για να τραγουδήσει αλλάζοντας την στυλιστική εμφάνισή τους. Μέχρι τότε, αυτός και ο Duane είχαν ήδη δημιουργήσει ένα συνεργατικό στυλ που έκανε τους παραδοσιακούς ρόλους του ρυθμού και της κιθάρας εντελώς ξεπερασμένους.

«Καθόμασταν και μιλούσαμε για το πόσο μπερδεύετε το πράγμα όταν σε κάθε καλό συγκρότημα οι κιθαρίστες αρχίζουν να ζηλεύουν ο ένας τον άλλον και αρχίζουν να προσπαθούν να ξεκολλήσουν ο ένας τον άλλον και να καταστρέψουν ότι έχουν φτιάξει», είπε ο Betts στην Sarasota Herald. -Tribune το 2014. «Ο Duane κι εγώ είχαμε μια κατανόηση, όπως μια παλιά ψυχή, να παίξουμε μαζί».

O Dickey Betts ήταν ο συνθέτης και τραγουδιστής του Ramblin’ Man της επιτυχίας των Allman Brothers στο δίσκο Brothers and Sisters του 1973. Επίσης συμμετείχε στην σύνθεση σημαντικών κομματιών όπως τα "In Memory of Elizabeth Reed" και "Jessica".
Live_At_Fillmore_East.jpg
Εισήχθη με τους Allman Brothers Band στο Rock and Roll Hall of Fame το 1995 και κέρδισε μαζί τους το βραβείο Grammy καλύτερης ροκ ερμηνείας για το instrumental του "Jessica" το 1996.

Ο Dickey Betts κατατάχθηκε στο #58 στη λίστα του Rolling Stone με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών το 2003 και στο #61 στη λίστα που δημοσιεύτηκε το 2011.

Συμμετείχε σε όλα τα κλασικά άλμπουμ των Allman Brothers Band από το ομώνυμο πρώτο τους το 1969 έως και το Brothers On The Road του 1981 και φυσικά σε ένα από τα καλύτερα live όλων των εποχών το At Fillmore East, διπλός δίσκος, που κυκλοφόρησε στις 6 Ιουλίου 1971. Το 1974 κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ του Highway Call και αργότερα σχημάτισε τους The Dickey Betts Band.

Ήταν παντρεμένος με την Dale Betts.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!