Πέθανε ο Ράμσεϊ Λιούις, συνθέτης του θρυλικού «The In Crowd»

Το αγαπημένο του πιάνο Steinway & Sons έμεινε ορφανό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το αγαπημένο του πιάνο Steinway & Sons έμεινε ορφανό καθώς ο πολυβραβευμένος θρύλος του Σικάγο, Ράμσεϊ Λιούις, πέθανε σε ηλικία 87. Θα μείνει στην ιστορία για την επιτυχία του «The In Crowd» που συνέθεσε και ερμήνευσε με το τρίο του το 1965.
The In Crowd LP
O πανύψηλος τζαζ συνθέτης, πιανίστας και προσωπικότητα του ραδιοφώνου είχε χαρίσει μοναδικές στιγμές στο ελληνικό κοινό παίζοντας στο «Gazarte» τον Φεβρουάριο του 2016 στην πρώτη και τελευταία όπως αποδείχθηκε εμφάνισή του στην χώρα μας στη διάρκεια της εορταστικής περιοδείας του για την 80η επέτειο των γενεθλίων του. Στην Αθήνα είχε έρθει με την σύζυγό του Jan Lewis.

With his wife in ATHENS
O Ramsey Lewis έχει διασκευάσει το «Ποτέ την Κυριακή» του Μάνου Χατζιδάκι στον ομώνυμο δίσκο του «Never On Sunday» του 1961, με το τρίο του.
Ramsey Lewis Never On Sunday LP
Από τους τελευταίους σπουδαίους τζαζίστες που αποτελούσε ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον μουσικό πολιτισμό της Αμερικής, γι’ αυτό άλλωστε του ευχήθηκε προσωπικά ο Ομπάμα στα 80α γενέθλιά του, μιλώντας για το ταλέντο του, αλλά και ολόκληρος Γούντι Άλεν έβαλε τραγούδι τίτλων και μουσική επένδυση στη διάρκεια της ταινίας του «Παράλογος Άνθρωπος» την μεγαλύτερη επιτυχία του «The In Crowd».

"The In Crowd" by The Ramsey Lewis Trio 1965


Η απώλειά του ανακοινώθηκε στη σελίδα του στο Facebook χωρίς να αναφερθεί η αιτία θανάτου, παρά μόνο ότι «πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του στο Σικάγο» το πρωί της Δευτέρας.

Μεταξύ των διακρίσεων που έλαβε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας του ήταν τρία Γκράμι και το βραβείο National Endowment for the Arts Jazz Master Award το 2007.

Ramsey Lewis old
Το πρώτο του συγκρότημα, οι Clefs, εξελίχθηκε από ένα κολεγιακό συγκρότημα στο οποίο εντάχθηκε ως πρωτοετής στο Wells High School, στο κλασικό Ramsey Lewis Trio. Το αποτελούσαν ο Ramsey Lewis στο πιάνο, ο μπασίστας Eldee Young και ο ντράμερ Redd Holt.

Η ορχηστρική τους διασκευή του "The In Crowd", που έγραψε ο Dobie Gray, κυκλοφόρησε το 1965 και ακολούθησαν δύο ακόμη επιτυχίες, το "Hang on Sloopy" και το "Wade in the Water".

Ramsey Lewis - The In Crowd, Hang On Sloopy (1966)



«Πολύ πριν δίναμε συναυλίες στο Orchestra Hall και στο Chicago Theatre, όπου υπήρχαν μπαρ και ταβέρνες και σαλόνια σχεδόν σε κάθε γωνιά και παντού στην πόλης», είπε ο Lewis στους Sun-Times το 2018. «Ήταν υπέροχο γιατί οι μουσικοί είχαν την ευκαιρία να συνεννοηθούν, να πάρουν τις ερμηνείες τους. Να δοκιμάσουν αυτό το μουσικό στυλ. Δεν ήμασταν ακόμη έτοιμοι για το Orchestra Hall, αλλά υπάρχει ένα μπαρ στη γωνία που θα σας πληρώσει μερικά δολάρια, θα σας δώσει λίγη Coca-Cola και μπορείτε να φέρετε την ομάδα σας και να παίξετε ό,τι θέλετε».

«Σχεδόν δεν υπήρχαν Σαββατοκύριακα που δεν μπορούσες να βρεις μέρος για να κάνεις παράσταση. Και ήταν υπέροχο».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!