Πέθανε ο "Mr. Personality" σε ηλικία 88 ετών

Το ψευδώνυμό του ήταν "Mr. Personality" μετά την επιτυχία του με το ομώνυμο τραγούδι το 1959.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Lloyd Price, ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός των "Personality", "Stagger Lee" και “Lawdy Miss Clawdy”, μεταξύ άλλων επιτυχιών του που έβαλαν τα θεμέλια για την άνοδο του rock 'n roll, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.
lloyd price
Το θάνατό του επιβεβαίωσε η σύζυγος του Jacqueline Price στο The Associated Press. Ο τραγουδιστής πέθανε τη Δευτέρα σε μια μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης στο New Rochelle της Νέας Υόρκης, λόγω επιπλοκών από διαβήτη.

"Personality" Lloyd Price

Το ψευδώνυμό του ήταν "Mr. Personality" μετά την επιτυχία του με το ομώνυμο τραγούδι το 1959. Ο Price γεννήθηκε στο Kenner, Λουιζιάνα, ένα προάστιο της Νέας Ορλεάνης, το 1933 και ήταν ένα από τα 11 παιδιά των γονιών του. Τον ανακάλυψε σε ηλικία 19 ετών ο θρυλικός παραγωγό της Νέας Ορλεάνης και του Rock and Roll Hall Of Fame Famer Dave Bartholomew που έχει δουλέψει με τον Fats Domino. Σύντομα πήρε τον Price και ηχογράφησε το “Lawdy Miss Clawdy”, με τον Fats Domino στο πιάνο και τον Earl Palmer στα ντραμς. To τραγούδι έγινε επιτυχία και πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έμεινε επί επτά εβδομάδες στο Billboard R&B τσαρτ το 1952. Τη χρονιά αυτή ψηφίστηκε Τραγούδι της Χρονιάς.
Personality Lloyd Price
Lloyd Price - Lawdy Miss Clawdy

Αυτή η crossover επιτυχία του στις αρχές της καριέρας του όταν το τραγούδι του "Lawdy Miss Clawdy" ήταν εμπνευσμένο από τη φράση ενός τοπικού DJ και γνώρισε επιτυχία τόσο στο λευκό όσο και μαύρο ακροατήριο πριν από την έκρηξη του rock 'n roll και σύντομα έγινε βασική επιρροή στον πρώιμο ροκ ήχο. Ο Elvis Presley θα το τραγουδήσει τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1956.

"Το τραγούδι αυτό έφερε επανάσταση στο Νότο. Πριν από το" Lawdy Miss Clawdy, "τα λευκά παιδιά δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για αυτήν τη μουσική”, θυμάται αργότερα ο Price. "Όμως, 10 μήνες μετά το τραγούδι μου, έβαζαν σχοινιά για να χωρίσουν τους λευκούς και τους μαύρους θεατές. Αλλά μέχρι τις 10 το βράδυ, μετά όλοι θα ήταν μαζί στην πίστα".

Η αρχική καριέρα του Price διακόπηκε, ωστόσο, όταν τον έστειλαν στην Κορέα το 1953. Μετά την επιστροφή του δύο χρόνια αργότερα, διαπίστωσε ότι ο ήχος του είχε ανακαλυφθεί από καλλιτέχνες όπως οι Little Richard, Chuck Berry και Fats Domino που του είχαν πάρει τη θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Αλλά αυτό το τίμημα της απουσίας του ήταν προσωρινό καθώς σύντομα ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, KRC Records, και ηχογράφησε μια σειρά από κορυφαίες επιτυχίες που σκαρφάλωσαν στο τοπ-10, συμπεριλαμβανομένων των "Personality", "I’m Gonna Get Married”,“Just Beacause” και "Stagger Lee", μια έκδοση ενός παλιού λαϊκού τραγουδιού για μια δολοφονία σε ένα δωμάτιο, που έφθασε στο Νο1 το 1959.

Lloyd Price - Stagger Lee

Ο Price ήταν ένας τολμηρά ανεξάρτητος καλλιτέχνης, ιδιαίτερα για τα πρότυπα της εποχής, που είχε τη δική δισκογραφική και διαχειριζόταν ο ίδιος τα πνευματικά του δικαιώματα. Αν και η μουσική του επιτυχία υποχώρησε στη δεκαετία του 1960, ο Price συνέχισε να ηχογραφεί σποραδικά και ίδρυσε δύο ακόμη δισκογραφικές δισκογραφίες, τις Double L και Turntable ενώ διακλαδίστηκε σε άλλους τομείς. Βοήθησε στην προώθηση του ιστορικού αγώνα πυγμαχίας "Rumble in the Jungle" του Μοχάμεντ Άλι στο Ζαΐρ το 1974 και το "Thrilla in Manila" στις Φιλιππίνες τον επόμενο χρόνο. Αργότερα θα διοικούσε δύο κατασκευαστικές εταιρείες και μια σειρά τροφίμων Southern style.

Η μουσική του καριέρα δεν σταμάτησε ποτέ εντελώς. Εμφανίστηκε με τους Little Richard, Ben E. King και άλλες περιοδείες βετεράνων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και του ’00 και εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1998. Το τελευταίο του άλμπουμ “This Is Rock and Roll”, κυκλοφόρησε το 2017.
Lloyd Price

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!