Πέθανε ο Huey «Piano» Smith

Ένα από τα μεγαλύτερα R’N’B αστέρια των 50s
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο πρωτοπόρος του R&B της Νέας Ορλεάνης Huey "Piano" Smith, με τις επιτυχίες "Rockin' Pneumonia and the Boogie Woogie Flu"to 1957, "Don't You Just Know It" το ’58 και “Pop-Eye” το ’62 πέθανε τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου 2023) στο Baton Rouge, La. Ήταν 89 ετών. Η αιτία θανάτου δεν έχει αναφερθεί.

Yπήρξε καταπληκτικός πιανίστας και συνθέτης. Στο ξεκίνημά του συνεργάστηκε με ονόματα όπως οι Guitar Slim, Earl King, Little Richard κ.α. Ίδρυσε το συγκρότημα The Clowns και έκανε μια σειρά επιτυχιών. Μετά όμως από οικονομικά προβλήματα παράτησε την μουσική και αφιερώθηκε στην θρησκεία.
Huey Smith1
Πολλά από τα τραγούδια του Smith, τα οποία συνέγραψε, διασκευάστηκαν ευρέως από καλλιτέχνες του rock, της R&B και της country, συμπεριλαμβανομένων των Jerry Lee Lewis, Flamin’ Groovies, Aerosmith, Tom Jones, Grateful Dead, Professor Longhair, Deep Purple, Dr. Herman's Hermits, the Beach Boys, Jimmy Buffett, John Fogerty, Patti LaBelle, Paul Simon και άλλοι. Ο Frankie Ford γνώρισε επιτυχία στο #14 με το «Sea Cruise» του Smith και ο Johnny Rivers, το 1972, διασκεύασε το «Rockin’ Pneumonia…» το οποίο έφτασε στο #6 του ποπ chart του Billboard, ενώ γνωστή είναι και η διασκευή σε αυτό από τους Flamin’ Groovies.


Ο Huey Pierce Smith γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1934 στη Νέα Ορλεάνη και έμαθε να παίζει boogie-woogie πιάνο στο στυλ των Meade Lux Lewis και Albert Ammons. Όταν το rhythm and blues κέρδισε δημοτικότητα, ο Smith επηρέασε τοπικούς ήρωες όπως ο Fats Domino και ο Professor Longhair. Ο Smith έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε ηλικία οκτώ ετών και άρχισε να παίζει σε κλαμπ της Νέας Ορλεάνης στα 15 του.
huey smith poster 1

Στα 18, ο Smith υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο ηχογράφησης, με τη Savoy Records, και το 1955 άρχισε να παίζει σε ηχογραφήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυκλοφοριών των Little Richard, Lloyd Price και Earl King. Το 1956, ο Smith υπέγραψε στην Ace Records και ηχογράφησε πολλά τραγούδια με τους Rhythm Aces, ένα συγκρότημα στούντιο που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον Mac Rebennack, τον μελλοντικό Dr. John.

Το 1957, ο Smith σχημάτισε τους Huey Smith and the Clowns και ηχογράφησε τη σύνθεσή αυτή το "Rockin' Pneumonia and the Boogie Woogie Flu", που πιστώθηκε από κοινού στον πρώην παραγωγό της Specialty Records, Johnny Vincent. (Το τραγούδι ηχογραφήθηκε σε δύο μέρη, με το "Part 2" στην B-side του σινγκλ.) Το σινγκλ έφτασε στο #5 στο Billboard R&B chart και παρόλο που ανέβηκε μόνο στο #52 στο ποπ τσαρτ, παρέμεινε αγαπημένο πολλών άλλων καλλιτεχνών που το παίζουν όλα αυτά τα χρόνια.
Flamin' Groovies - Rockin' Pneumonia and the Boogie Woogie Flu

Το "Don't You Just Know It", που κυκλοφόρησε το 1958, έφτασε στο #4 στο Billboard R&B chart και στο #9 του pop chart. Ο Smith είχε επιτυχία με μόνο δύο ακόμη σινγκλ στο ποπ τσαρτ, αλλά κανένα τραγούδι δεν έφτασε κοντά στην επιτυχία των άλλων δύο. Μετά την αποχώρησή του από την Ace Records, συνέχισε να παίζει και να ηχογραφεί με τους Clowns και με άλλα ονόματα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!