Πέθανε η Λίζι Μπράβο, η θαυμάστρια των Beatles που ηχογράφησε φωνητικά μαζί τους

Σε ηλικία 70 ετών στη γενέτειρά της, τη Βραζιλία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
06/10/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Λίζι Μπράβο, θαυμάστρια των Beatles, η οποία προσκλήθηκε από τον Paul McCartney σε μια από τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος το 1968 στα Abbey Road Studios για να τραγουδήσει «μια υψηλή νότα», πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 2021), σε ηλικία 70 ετών στη γενέτειρά της, τη Βραζιλία, μετά από καρδιακές επιπλοκές. Η είδηση αναφέρθηκαν από αρκετούς καθιερωμένους μπλόγκερ ειδήσεων των Beatles, συμπεριλαμβανομένου του The Daily Beatle.

Το παραμύθι της Μπράβο να τραγουδήσει σε μια εκδοχή του «Across the Universe» είναι μια από εκείνες τις καταπληκτικές, αλλά αληθινές ιστορίες των Beatles: Ήταν κάτι περισσότερο από ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τις έφηβες Lizzie Bravo (16) και τη φίλη της, Gayleen Pease (17). Οι μανιώδεις θαυμάστριες των Beatles-τα επονομαζόμενα Apple Scruffs-που τακτικά τριγύριζαν στην είσοδο των Abbey Road Studios της EMI, ελπίζοντας σε μια συνάντηση με τους ήρωές τους. Οι Fab Four έδωσαν ευγενικά στα δύο κορίτσια αυτόγραφα και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.
Lennon Lizzie Bravo
Ο John Lennon υπογράφει αυτόγραφο στην Lizzie Bravo

Οι Beatles είχαν συγκεντρωθεί στο στούντιο για να ηχογραφήσουν ένα single που θα κυκλοφορούσε σύντομα ενώ ανυπομονούσαν για την επερχόμενη ξενάγησή τους στην Ινδία με τους Maharishi Mahesh Yogi αργότερα τον ίδιο μήνα. Εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου, ηχογραφούσαν ένα τραγούδι στο Studio Three που έγραψε ο John Lennon με τίτλο «Across The Universe» (Σε όλο το σύμπαν) και ήθελαν να προσθέσουν υψηλές αρμονίες στο ρεφρέν του. Καθώς καμία γυναίκα τραγουδίστρια δεν ήταν έτοιμη, η ομάδα αποφάσισε να δει αν ίσως τα κορίτσια αυτά μπορούσαν να τραγουδήσουν τα μέρη που ήθελαν τα «σκαθάρια».
Paul McCartney Lizzie Bravo
Ο Paul McCartney και η Lizzie Bravo (Φωτογραφία από τη σελίδα της Bravo στο Facebook)

Όπως σημειώνει η The Daily Beatle: «Υπήρχαν μόνο λίγοι θαυμαστές που περίμεναν να βγουν οι Beatles εκείνο το βράδυ. Ήταν Κυριακή και συνήθως δεν ήταν στο στούντιο τα Σαββατοκύριακα. Ο θυρωρός ήταν ευγενικός και τους άφησε να μπουν στο κτίριο για να μην παγώσουν. Ο Paul βγήκε από τις γυάλινες πόρτες και ρώτησε: «Μπορεί κάποιο από τα κορίτσια να κρατάει μια υψηλή νότα;».

Τώρα τα κορίτσια είχαν συνηθίσει να βλέπουν τους άντρες των Beatles σχεδόν κάθε μέρα, αλλά αυτό το απόγευμα ήταν απλώς μια πολύ πιο ωραία κατάσταση από τότε που ήταν μέσα και όχι έξω από τα στούντιο. Για περίπου δύο ώρες, η Lizzie και η Gayleen ήταν μαζί με τους Beatles στο στούντιο, συνεισφέροντας τραγουδώντας .

«Άρχισαν να μας δείχνουν το τραγούδι και τους στίχους. Ήμασταν εκεί για πάνω από δύο ώρες», θυμάται η Μπράβο.
Paul McCartney Gayleen Peace
Paul McCartney και Gayleen Pease

«Γελάσαμε και ήπιαμε τσάι», έτσι περιγράφει η Μπράβο την ατμόσφαιρα για τις δύο ώρες που βρισκόταν μέσα στο στούντιο με την Pease. Τραγουδούσαν πολλές φορές τη χορωδία αυτού του τραγουδιού «Nothing’s gonna change my world» (Τίποτα δεν θα αλλάξει τον κόσμο μου).

Μια έκδοση χωρίς τα φωνητικά των κοριτσιών συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Let It Be» όταν κυκλοφόρησε το 1970. Η συμβολή των κοριτσιών συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Δεκεμβρίου 1969, «No One’s Gonna Change Our World», ένας δίσκος φιλανθρωπίας για το World Wildlife Fund. Αργότερα επανεκδόθηκε στις βρετανικές και αμερικανικές εκδόσεις των Rarities και στον δεύτερο δίσκο του άλμπουμ των δύο CD Past Masters.

Ακούστε το outtake που περιέχει τα φωνητικά των εφήβων:

Across The Universe (World Wildlife Fund Version / Remastered 2009)

Ακολουθεί μια συνέντευξη με τις Bravo και Pease πολλά χρόνια αργότερα. Η ιστορία ξεκινά γύρω στο: 33’’.
Lizzie Bravo and Gayleen Pease at Abbey Road 2010

*Οι πληροφορίες είναι από το bestclassicbands.com

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!