Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Τουρκικές εκλογές

Οι πιο κρίσιμες της σύγχρονης ιστορίας της
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Η Τουρκία πάει στις κάλπες την Κυριακή για να ψηφίσει σε προεδρικές αλλά και σε κοινοβουλευτικές εκλογές την ίδια ημέρα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι εκλογές πραγματοποιούνται δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που ανησυχεί τους διεθνείς οργανισμούς υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Απρίλιο, ο Ερντογάν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για το Νοέμβριο του 2019, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται να «ξεπεράσει την αβεβαιότητα» λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει στη Μέση Ανατολή και κάνοντας λόγο για «ασθένειες» του πολιτικού συστήματος της χώρας. Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι αποφάσισε τις πρόωρες εκλογές για δικό του πολιτικό όφελος και εξ’ αιτίας της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης της οικονομίας.
erntog 0
Με τις εκλογές η χώρα θα μετατραπεί σε προεδρική δημοκρατία με ισχυρές εξουσίες για τον πρόεδρο και ελαχιστοποίηση των ελέγχων του κοινοβουλίου, κάτι που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους με μικρή διαφορά (51/49%) στο περυσινό δημοψήφισμα. Όμως όλοι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν κερδίσουν αυτοί τις εκλογές αντί για τον Ερντογάν.
5aeaf5cfd3806c1f44677503
Συνολικά έξι είναι οι υποψήφιοι για την Προεδρεία αλλά ο κύριος αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν είναι ο ΜουχαρέμΙντζέ του κοσμικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πρώην καθηγητής φυσικής.
DemirtasReuters
Ο Κούρδος αντίπαλος του, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έκανε προεκλογική εκστρατεία από τη φυλακή, όπου βρίσκεται αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σχέσεις με Κούρδους μαχητές.
3424
Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, επονομαζόμενη και «λύκαινα», φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Τουρκίας ως ηγέτης ενός νέου εθνικιστικού πολιτικού κόμματος γνωστού ως Iyi ή "Καλό".

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπο - ο Ερντογάν χρειάζεται πάνω από το 50% για να εξασφαλίσει την άμεση επανεκλογή του. Ωστόσο, μια έρευνα του Bloomberg δείχνει τον κ. Ιντζέ στο 30,1% των ψήφων, τον κ. Ντεμιρτάς στο 10,5% και την κα Ακσενέρ στο 8% ενώ άλλες φέρνουν την κα Ακσενέρ στη δεύτερη θέση. Οποιαδήποτε αύξηση μεταξύ των αντιπάλων υποψηφίων του Ερντογάν στις εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 8 Ιουλίου.


Στις κοινοβουλευτικές εκλογές κατεβαίνουν οκτώ κόμματα, διεκδικώντας 600 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι το φαβορί για την Προεδρία, αλλά το κυβερνών κόμμα του «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ) θα μπορούσε να χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία εάν η αντιπολίτευση πάρει το αποτέλεσμα που ελπίζει και το κόμμα HDP του κ. Ντεμιρτάς ξεπεράσει το εκλογικό όριο 10% για να μπει στο κοινοβούλιο.

56,3 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων που έχουν ήδη ψηφίσει.

Περίπου 181.000 κάλπες θα είναι διαθέσιμες για την ψηφοφορία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ανοίξουν στις 8 πμ και θα κλείσουν στις 5 μμ.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!