Ξεκινά στην Ισπανία η διαπραγμάτευση για μείωση ωραρίου εργασίας

Σε 37,5 ώρες.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τη μείωση των ωρών εργασίας σε 37,5 ώρες χωρίς περικοπές μισθών διαπραγματεύονται από κυβέρνηση και κοινωνικοί φορείς στην Ισπανία.

Πρόκειται για κοινή συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ PSOE και SUMAR (που συγκυβερνούν) και όπως επισημαίνουν πηγές, που επικαλείται η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Δώρα Μακρή μείωση του ωραρίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη και αν δεν έχει την υποστήριξη των επιχειρηματικών οργανώσεων CEOE και Cepyme.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει μείωση της εργάσιμης ημέρας από τις 40 ώρες την εβδομάδα σε 37,5 ώρες έως το 2025 χωρίς περικοπή μισθού.

Ενδιάμεσα, η ιδέα είναι ότι το 2024 η εργάσιμη ημέρα θα μειωθεί στις 38,5 ώρες.

Η αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ υποστηρίζει ότι η μείωση των ωρών εργασίας έχει παγώσει εδώ και «40 χρόνια» από το 1984.

Στην Ισπανία, η πραγματική μέση εργάσιμη ημέρα είναι σήμερα περίπου 38,5 ώρες την εβδομάδα και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το μέτρο θα επηρεάσει 12 εκατομμύρια υπαλλήλους που εξακολουθούν να μην έχουν 37,5 ώρες την εβδομάδα, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι και 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη παρόμοιο ή μικρότερο ωράριο.

Τα συνδικάτα υποδέχονται θετικά την συζήτηση και όπως τονίζουν από το συνδικάτο CCOO, η πρώτη δόση της μείωσης της εργάσιμης ημέρας σε 38,5 ώρες έως το 2024, «πρακτικά δεν θα είχε καμία επίδραση» στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που επηρεάζονται από την συμφωνία, αφού αυτό θα ήταν 1.758,16 ώρες σε σύγκριση με τις 1.751,56 ώρες που αντιπροσωπεύει ο μέσος όρος των τομεακών ωρών εργασίας που συμφωνήθηκαν το 2023.

Όμως η δεύτερη φάση της προγραμματισμένης μείωσης της εργάσιμης ημέρας, η οποία θα φτάσει τις 37,5 ώρες το 2025, θα επηρεάσει 10,3 εκατομμύρια εργαζόμενους, το 94% αυτών που έχουν συλλογική σύμβαση, σύμφωνα με την CCOO.

Το συνδικάτο UGT επίσης θεωρεί θετικό ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της εργάσιμης ημέρας σε 37,5 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν κρύβει την επιθυμία του το ωράριο αυτό να φθάσει τις 35 ώρες την εβδομάδα.

Αντίθετες στη συμφωνία αυτή εμφανίζονται οι επιχειρηματικές οργανώσεις καθώς την χαρακτηρίζουν ως «επιβολή» της κυβέρνησης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!