Δύο ελληνικές φωτογραφίες στο άλμπουμ των 50 χρόνων ιστορίας της Ευρώπης

Ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό - ταξίδι στην σύγχρονη ιστορία του βρετανικού Guardian
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ξετυλίγει την ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια, αποκαλύπτοντας στιγμές που καθόρισαν την Γηραιά ήπειρο, διαμορφώνοντας την πορεία της στον κόσμο.

«Σε αυτές τις πέντε δεκαετίες, απολυταρχικά καθεστώτα κατέρρευσαν και αναγεννήθηκαν δημοκρατίες. Έπεσαν τείχη, ομοσπονδίες διαλύθηκαν και ακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι. Ακόμη, γεννήθηκαν κρίσεις: πολιτικές, οικονομικές, ανθρωπιστικές. Η Ευρώπη έγινε μάρτυρας τρομοκρατικών βιαιοτήτων, ειρηνικών και λιγότερο ειρηνικών διαδηλώσεων, φυσικών καταστροφών, πανδημίας. Η ΕΕ απέκτησε 28 μέλη και λίγα χρόνια αργότερα έχασε το ένα εξ αυτών. Επίσης, ένας πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων διακινδύνευσε τη ζωή του για να φτάσει σε αυτήν», αναφέρει στο άρθρο του ο Guardian.

Μπορεί μία πλήρης ιστορία της Ευρώπης στο πέρασμα αυτών των 50 χρόνων να γέμιζε δεκάδες βιβλία, ένα πρότζεκτ - ίσως- για την επόμενη μέρα. Προς το παρόν, η ο Guardian και o Guy Labe επέλεξαν τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή ιστορία αυτόν τον μισό αιώνα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο ιστορικές φωτογραφίες από την Ελλάδα, τόσο από το χθες, όσο και από το σήμερα.

Η βρετανική εφημερίδα επιλέγει να ξεκινήσει το πρώτο μέρος του αφιερώματός της από το 1973 και την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

polytexneio.jpg.webp

«Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ έσπασε τις πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς μονάδες της αστυνομίας και του στρατού κατέστειλαν βάναυσα μια φοιτητική εξέγερση που θα αποτελούσε την αρχή του τέλους χούντας στην Ελλάδα. Το πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους αμφισβητείται. Παρόλο που κανείς δεν έχασε τη ζωή του στην πανεπιστημιούπολη, οι αναφορές για τον αριθμό των πολιτών - συμπεριλαμβανομένων των μαθητών λυκείου - που σκοτώθηκαν κατά την επακόλουθη καταστολή έξω από αυτήν κυμαίνονται από 24 έως σχεδόν τριπλάσιους. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κομβική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια καθοριστική πράξη αντίστασης κατά του αυταρχισμού που έστρεψε το ρεύμα της κοινής γνώμης εναντίον των συνταγματαρχών, οδήγησε τελικά στην πτώση του καθεστώτος τον επόμενο χρόνο», σημειώνει το άρθρο, δημοσιεύοντας την ιστορική φωτογραφία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα με το τανκ να κατευθύνεται στην πύλη του Πολυτεχνείου και που μέσω του Associated Press έκανε τον γύρο του κόσμου. 

Συνεχίζοντας, το πρώτο μέρος του αφιερώματος μνημονεύει από το απόλυτο δεκάρι της Νάντια Κομανέτσι στους Ολυμπιακούς του '76 στο Μόντρεαλ, την επίσκεψη του Πάππα Ιωάννη ΙΙ στο Άουσβιτς, την απόπειρα πραξικοπήματος στην Ισπανία από οπαδούς του Φράνκο, μέχρι τη χειραψία Χέλμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν, τον πυρηνικό όλεθρο του Τσερνόμπιλ, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το μακελειό της Σρεμπρένιτσα και τον θάνατο της Νταϊάνα. 

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος ξεκινά από το 2000 και την συντριβή του Concorde της Air France κατά την απογείωσή του από το Αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» της Γαλλίας, με συνέπεια τον θάνατο 113 ανθρώπων. Το οδοιπορικό συνεχίζεται με την πρώτη γυναίκα καγκελάριο που εκλέγει η Γερμανία, την Άνγκελα Μέρκελ, τον καύσωνα του 2007 στη Νότια Ευρώπη, αλλά και το αδιανόητο μακελειό στην Ουτόγια στη Νορβηγία από τον ακροδεξιό Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Κι ύστερα ακολούθησαν η σορός του μικρού Αϊλάν που ξεβράστηκε στις ακτές της Αλικαρνασσού, το δημοψήφισμα της Καταλονίας, η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και το Brexit. Μέχρι που το 2021, η Ελλάδα γίνεται ξανά πρωτοσέλιδο στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου: οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια γεννούν την νέα «Κραυγή»: αυτήν της κυρίας Παναγιώτας. Ένα κλικ του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη που αποτυπώνει την απόγνωση και τον θρήνο της ηλικιωμένης γυναίκας που βλέπει τις φωτιές να πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής. 



«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, στοιχίζοντας τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου», ανέφερε σχετικά ο Guardian για τις φωτιές του 2021 στη χώρα μας.

Η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο και στο περιοδικό ΤΙΜΕ, έχοντας συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 καλύτερες του 2021.

Με πληροφορίες από Guardian

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!