Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη και το έντονο παρασκήνιο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στρίτ της προγραμματισμένης για σήμερα, συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία στιγμή.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του αποδίδοντας την ακύρωση σε δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού για όσα ο ίδιος είχε πει στο BBC μία ημέρα πριν για τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία όπως τόνισε ανήκουν στη χώρα μας και εκλάπησαν.

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και διερωτήθηκε: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Επισήμως η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας. Πρόταση που απέρριψε όμως η ελληνική πλευρά, η οποία θεώρησε ως δεδομένο πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Σάστισε και ενοχλήθηκε»

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (27/11), ήρθε και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC που αναφέρθηκε σε όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης, τονίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά «σάστισε» και στη συνέχεια δεν έκρυψε την ενόχλησή του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Βρετανοί ρεπόρτερ, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την ακύρωση του ραντεβού, κατά τη διάρκειά της συνάντησης με τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας, Κιθ Στάρμερ, τον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Αγγλία τον δείχνουν να προηγείται με διαφορά.

«Λίγο πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα- και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με Έλληνα ομολογό του» ανέφερε το BBC, σημειώνοντας πως η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης (28/11) στις 12:30 και να κρατήσει για 45 λεπτά.

Παράλληλα, μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε στο BBC: «Κατέστη αδύνατο για αυτή τη συνάντηση να προχωρήσει μετά από σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα πριν από αυτήν.

«Η θέση μας είναι σαφής – τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπαινίσσεται ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Μαξίμου: Φάουλ και απρεπής ο Σούνακ

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε ως διπλωματικό «φάουλ» και απρεπή κίνηση την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή, μόλις λίγες ώρες προτού αυτή πραγματοποιηθεί. Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!