Δεν είναι μόνο τα Γλυπτά που αρνείται να επιστρέψει ο "Slumdog Millionaire" Σούνακ

Πόσοι θησαυροί αξιώνουν την επιστροφή τους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, απέναντι στην Ελλάδα και τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκλάπησαν απο τον λόρδο Έλγιν, με την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, πυροδότησε αντιδράσεις, τόσο στην χώρα μας, όσο και εντός Βρετανίας.

Δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που εμμέσως πλην σαφώς «αδειάζουν» τον Βρετανό πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη διπλωματια που του γυρίζει μπούμπερανγκ. Χαρακτηριστικά οι Times  επισημαίνουν, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους μέρος», ενώ ο Independent συγκέντρωσε δηλώσεις Βρετανών πολιτών, οι οποίοι ανέφεραν: «Τι θα γινόταν αν ζητούσαν τη μισή Γέφυρα του Λονδίνου;»

Παρόλα αυτά ο "Slumdog Millionaire" Σούνακ φαίνεται, πως δεν είναι αρνητικός με την επιστροφή μόνο των Γλυπτών του Παρθενώνα. Φαίνεται, πως αδιαφορεί και για αιτήματα άλλων χωρών σχετικά με την επιστροφή θησαυρών, εκ των οποίων και η Ινδία, η χώρα καταγωγής του.


Τα Χάλκινα του Μπενίν (Νιγηρία)

913749739f0f5ab318db761f2a73f016.webp

Πρόκειται για μία συλλογή μεταλλικών πλακών και γλυπτών, που αφαιρέθηκαν από την σημερινή Νιγηρία το 1897. Χιλιάδες χάλκινα γλυπτά του 13ου αιώνα, τα οποία κάποτε στόλιζαν το ανάκτορο του Βασιλείου του Μπενίν, σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τα βρετανικά κατέστρεψαν το Βασίλειο του Μπενίν το 1897 και άρπαξαν περίπου 200 χάλκινες πλάκες και άλλα 900 πολύτιμα αντικείμενα τα οποία στη συνέχεια πούλησαν. Η Νιγηρία είναι ανεξάρτητη από το 1960 και επανειλημμένα έχει υποβάλλει αιτήματα για να αποκτήσει ξανά τα Χάλκινα του Μπενίν, τα οποία θεωρούνται ως τα σημαντικότερα καλλιτεχνήματα της Αφρικής.

Ενώ το Βρετανικό Μουσείο γνωρίζει, ότι η κατοχή των Χάλκινων είναι αποτέλεσμα μίας βίαιης ενέργειας της αποικιακής εξουσίας, έχει συμφωνήσει μόνο απλά να τα δανείσει και όχι να τα επιστρέψει στη Νιγηρια. Την ίδια στιγμή το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έχει επιστρέψει 12 Χάλκινα στη Νιγηρία, μετά από έρευνα, που αποκάλυψε την απόκτησή τους. Σε αντιδιαστολή με το Βρετανικό Μουσείο, επίσης, ένα άλλο μουσείο της Γηραιάς Αλβιόνας, πέρυσι επέστρεψε 72 κομμάτια από τα Χάλκινα που Μπενίν που κατείχε στις συλλογές του αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για αντικείμενα που αφαιρέθηκαν βίαια.

Rosetta Stone (Αίγυπτος)

16773df32f06c406dbed52edde7e843a.webp

Πρόκειται για μια πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη, που χρονολογείται τον 2ο αι π.Χ. Προέρχεται από τον ναό του Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς και φέρει εγχάρακτη επιγραφή στην αιγυπτιακή και την ελληνική γλώσσα, ενώ βοηθά στην αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών. Την άρπαξε το 1799 ο Ναπολέων Βοναπάρτης και στη συνέχεια η Βρετανική Αυτοκρατορία την έκλεψε από εκείνον μετά την νίκη τους επί των Γάλλων το 1801.

Πέρυσι, ξεκίνησαν δύο εκστρατείες που καλούσαν σε επιστροφή της Στήλης, ωστόσο το Βρετανικό Μουσείο επικαλέστηκε την υπογραφή ενός Οθωμανού ναυάρχου, στη συνθήκη του 1801, ο οποίος φέρεται να συνεργαζόταν με τους Βρετανούς και να εκπροσωπούσε την Αίγυπτο την εποχή που βρισκόταν υπό την διοίκηση του Οθωμανού Σουλτάνου.

Koh-i-Noor: Το διαμάντι του Στέμματος (Ινδία)

234ddbb97806336204db256b2f865fa2.webp

Είναι το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, το οποίο κοσμούσε το εντυπωσιακό στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ, στο σημείο του σταυρού. Και η Ινδία το θέλει πίσω. Στην πραγματικότητα, το ίδιο ζητούν το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και το Αφγανιστάν, λόγω του ότι άλλαξε πολλά χέρια από τους Μογγόλους πρίγκιπες και Ιρανούς πολεμιστές μέχρι Αφγανούς ηγεμόνες και μαχαραγιάδες του Πουντζάμπ, προτού το 1849 δοθεί στην Εταιρία Ανατολικών Ινδιών που με τη σειρά της το δώρισε στη Βασίλισσα Βικτωρία.

Koh-i-Noor σημαίνει το «Βουνό του Φωτός» και ανακαλύφθηκε στα ορυχεία της Γκολκόντα, στο σημερινό κρατίδιο Άντρα Πραντές.

Η εξόρυξή του 105 καρατίων διαμαντιού έγινε μεταξύ του 12ου και 15ου αιώνα και λέγεται, ότι πριν από τον τεμαχισμό του, το 1852, ζύγιζε 191.

Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ πλήθυναν οι φωνές που ζητούσαν τον επαναπατρισμό του, ωστόσο ούτε το Μπάκιγχαμ, ούτε η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται διατεθιμένη να το επιστρέψει.

Ο μεταξωτός πίνακας και άλλα πολιτιστικά κειμήλια της Κίνας

China_-_Admonitions_Scroll_Scene.jpg

Μετά την αποκάλυψη της επικής κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο, η Κίνα έθεσε αίτημα επιστροφής των 20,000 και πλέον αντικειμένων κινεζικής ιστορίας που εκτίθενται σε αυτό

Το πιο χαρακτηριστικό έκθεμα είναι ο αφηγηματικός πίνκας, ζωγραφισμένος σε μετάξι, «Admonitions of the Instructress to the Court Ladies», ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 400 και 700 μ.Χ. και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του κινεζικού πολιτισμού .

Παράλληλα, στη συλλογή περιλαμβάνονται αγάλματα, ειλητάρια και άλλοι πολύτιμοι εθνικοί θησαυροί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων λεηλατήθηκαν και εκλάπησαν από τους Βρετανούς, κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!