8 θρυλικοί καλλιτέχνες που δεν διδάχτηκαν μουσική

Ταλαντούχοι και αυτοδίδακτοι
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τη σημερινή εποχή, όλο και περισσότεροι μουσικοί μαθαίνουν να παίζουν μέσω του διαδικτύου, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί από την άνοδο που σημειώνουν οι σχετικές εφαρμογές και τα διαδικτυακά μαθήματα για παιδιά, τα οποία δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα την εκμάθηση ανάγνωσης παρτιτούρας.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, πριν την εξέλιξη του διαδικτύου, υπήρχαν αρκετοί σημαντικοί καλλιτέχνες οι οποίοι ήταν αυτοδίδακτοι και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις κατάφεραν να διακριθούν και να αφήσουν το στίγμα τους στο χώρο της μουσικής.

Μερικοί από αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

Jimi Hendrix:

Εικόνα8

Η μεγάλη αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στα 15 του χρόνια να αγοράσει την πρώτη του ακουστική κιθάρα έναντι πέντε δολαρίων, από ένα γνωστό του πατέρα του. Έμαθε να παίζει μόνος του, όντας αριστερόχειρας, ακούγοντας δίσκους του Μάντι Γουότερς, του Έλμορ Τζέιμς, του B.B. King, του Τσακ Μπέρι και του Έντι Κόχραν. Το 1959, ο πατέρας του του δώρισε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα μάρκας "Supro Ozark".

Stevie Wonder:

Εικόνα7

Τυφλός σχεδόν από τη μέρα που γεννήθηκε, εκδήλωσε το πάθος του για τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία αφού από 3 ετών τραγουδούσε στην παιδική εκκλησιαστική χορωδία του Detroit. Έμαθε να παίζει μόνος του πολλά μουσικά όργανα (πιάνο, αρμόνικα, ντραμς, κλπ…) και σε ηλικία 12 ετών κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο «The Jazz Soul of Little Stevie».

Hans Zimmer:

Εικόνα6
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι παρακολούθησε μαθήματα πιάνου μόλις για 2 εβδομάδες καθώς μισούσε την πειθαρχία που του επέβαλαν οι καθηγητές. Είναι αυτοδίδακτος και ομολογεί ότι πάντα υπήρχε μουσική μέσα στο κεφάλι του ενώ όταν ήταν μικρός και έχασε τον πατέρα του βρήκε διέξοδο στη μουσική. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία των ‘70s παίζοντας πλήκτρα στο συγκρότημα Krakatoa.

Aretha Franklin:

Εικόνα5

Ο πατέρας της ήταν ιερέας και η ίδια ξεκίνησε από μικρή ηλικία να τραγουδάει στην εκκλησιαστική χορωδία, χωρίς να γνωρίζει να διαβάζει μουσική και γρήγορα χαρακτηρίστηκε «παιδί - θαύμα».
Ισχυρότερες επιρροές για την εξέλιξή της αποτέλεσαν τα ακούσματα της jazz και της gospel, που χάραξαν το δρόμο της μετέπειτα καριέρας της, μέχρι και την απόκτηση του τίτλου «Βασίλισσα της Soul».

Elvis Presley:

Εικόνα4
Ο θρυλικός «Βασιλιάς του Rock n’ Roll» έπαιζε κιθάρα, μπάσο και πιάνο … με το αυτί. Δεν είχε παρακολουθήσει μαθήματα αλλά μπορούσε να παίξει οποιαδήποτε κομμάτι ακούγοντάς το μόλις μία φορά.
Βραβευμένος με 4 βραβεία Grammy, θεωρείται ακόμη και σήμερα ο πιο εμπορικός καλλιτέχνης όλων των εποχών καθώς οι πωλήσεις δίσκων του έχουν ξεπεράσει τα 500.000.000 παγκοσμίως.

Bob Dylan:

Εικόνα3
Από το γυμνάσιο ξεκίνησε να παίζει αυτοδίδακτος φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους σύγχρονους τραγουδοποιούς με την μεγαλύτερη απήχηση στη λαϊκή κουλτούρα. Αρκετοί από τους στίχους του υιοθετήθηκαν ως συνθήματα διαμαρτυρίας, αμφισβήτησης και επανάστασης. Ανάμεσα στις πολυάριθμες βραβεύσεις του περιλαμβάνεται και το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Eric Clapton:

Εικόνα1
Μεγάλωσε με τους παππούδες του, οι οποίοι του πήραν δώρο μία κιθάρα στα 13α γενέθλιά του. Ξεκίνησε να μαθαίνει να παίζει μόνος του αλλά τα παράτησε για 3 χρόνια και άρχισε να ασχολείται από τα 16 του και μετά. Μετά το σχολείο έπαιξε ως πλανόδιος μουσικός και αργότερα εντάχθηκε στο πρώτο του συγκρότημα.
Έχει βραβευτεί με 18 Grammy, ενώ το περιοδικό «Time» τον έχει συμπεριλάβει στους 10 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Danny Elfman:


Εικόνα2
Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στο συγκρότημα του αδελφού του και η πρώτη ταινία που έγραψε μουσική ήταν η «Forbitten Zone» την οποία σκηνοθέτησε ο αδελφός του.
Ο πολυβραβευμένος συνθέτης, γνωστός πλέον από τη μουσική του για τις ταινίες «Batman», «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Οι άντρες με τα μαύρα», κλπ… έχει δηλώσει ότι πέρασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της καριέρας του χωρίς να γνωρίζει να διαβάζει και να γράφει μουσική.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!