500.000 ευρώ, τιμή εκκίνησης για την παρτιτούρα του Μότσαρτ

Η πρώτη εκδοχή ενός σκοπού από τον «Γάμο του Φίγκαρο» του Μότσαρτ και μια σερενάτα που ο συνέθεσε σε νεαρή ηλικία δημοπρατούνται στις 20 Ιουνίου στο Παρίσι.

Ο ανεκτίμητος θησαυρός του Μότσαρτ υπογραμμίζεται για μια ακόμη φορά.


Αυτή τη φορά πρόκειται γα την πρώτη εκδοχή ενός γνωστού σκοπού από τον «Γάμο του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, που είχε εκτιμηθεί έως 500.000 ευρώ, και μια σερενάτα που ο χαρισματικός μουσικός συνέθεσε σε νεαρή ηλικία.

Τα μουσικά χειρόγραφα που περιλαμβάνονται στα χιλιάδες κομμάτια που κατασχέθηκαν στα γραφεία της γαλλικής εταιρίας Aristophil, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο τεράστιας οικονομικής απάτης σε βάρος μικροεπενδυτών, θα βγουν στο σφυρί στις 20 Ιουνίου στο Παρίσι, από τον οίκο δημοπρασιών Ader Nordmann.

Ο ειδικός Τιερί Μποντέν εξηγεί για την περίφημη σκηνή "Scena con Rondo": «Αυτές οι τέσσερις σελίδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί αποκαλύπτουν τον Μότσαρτ επί τω έργω, σε ώρα περισυλλογής, να μελετά μια εκδοχή για μια σκηνή της τελευταίας πράξης της όπεράς του».

Το δεύτερο χειρόγραφο είναι ένα μέρος από μια σερενάτα που συνέθεσε ο Μότσαρτ στη Βιένη τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1773, «πιθανόν κατά παραγγελία του καγκελαρίου της περιοχής του Σάλτσμπουργκ, φίλου της οικογένειας Μότσαρτ, για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης των σπουδών του γιου του», διευκρινίζει ο Μποντέν.

Σε ηλικία 17 ετών ο Μότσαρτ συνέθεσε την «εξαιρετικής ορχηστρικής δομής» παρτιτούρα, που εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000 ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Aguttes.

Η εταιρία Aristophil που ιδρύθηκε το 2003 είχε προτείνει σε 18.000 ενδιαφερόμενους να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε πολύτιμα χειρόγραφα, για τα οποία όπως αποδείχτηκε οι επενδυτές πλήρωσαν πολύ περισσότερα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Μια οικονομική απάτη κατά την οποία υπεξαιρέθηκαν 850 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές, πολλοί από τους οποίους έχασαν όλες τις οικονομίες τους και περιμένουν εδώ και δύο χρόνια την πώληση της συλλογής. Τα έργα, ανάμεσά τους χειρόγραφα του στρατηγού ντε Γκολ ή ένα πρόχειρο του «Μικρού πρίγκιπα», άρχισαν να πωλούνται τον Δεκέμβριο του 2017.

Από τον Μάιο, ο παρισινοί οίκοι δημοπρασιών Artcurial, Drouot Estimations και Ader-Nordmann μετέχουν στην πώληση των κατασχεθέντων, την οποία έχει αναλάβει ο οίκος Aguttes.

Στοιχεία από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, newsbomb.gr

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!